Capgemini koopt ingenieurs en adviesbureau Altran voor €3,6 miljard

25 juni 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

IT-dienstverlener Capgemini heeft engineering en R&D-specialist Altran overgenomen voor €3,6 miljard. Door de overname ontstaat een groep met meer dan 250.000 werknemers, goed voor een omzet van €17 miljard.

“Deze combinatie stelt Capgemini in staat om het voortouw te nemen in de digitale transformatie van industriële en techbedrijven”, zegt Paul Hermelin, voorzitter en CEO van Capgemini, in een verklaring. 

Bedrijven actief binnen het industriële landschap, waaronder lucht- en ruimtevaart, automotive, life sciences en telecommunicatiebedrijven, worden vandaag de dag geconfronteerd met grote bedreigingen en kansen, als gevolg van tal van opkomende, disruptieve technologieën. Trends zoals kunstmatige intelligentie (AI), cloud, edge computing, Internet of Things (IoT) en robotisering – die gezamenlijk worden gezien als aanjagers van de vierde industriële revolutie – helpen bedrijven om baanbrekende innovaties te realiseren, bedrijfsmodellen nieuw leven in te blazen en een revolutie teweeg te brengen in de bedrijfsvoering.

Capgemini heeft een sterk trackrecord binnen het industriële domein en ondersteunt bedrijven met management consulting (geleverd door Capgemini Invent), IT-services en managed services. Door de toevoeging van Altran, “een wereldwijde leider in engineering en R&D-diensten”, zo stelt Hermelin, zal 's werelds grootste speler in het segment ontstaan, vooral in de Verenigde Staten en in Europa. De 54.000 professionals sterke divisie, waarvan 47.000 afkomstig van Altran, zal een omzet van ongeveer €3,4 miljard gaan realiseren.

Capgemini koopt ingenieurs en adviesbureau Altran voor €3.6 miljard

Het wereldwijde engineering en R&D-diensten segment zal de komende jaren naar verwachting snel groeien, met gemiddeld 9% per jaar tot 2023, zo becijferen de analisten van IDC. Naast de uitbreiding naar een nieuw winstgevend segment, benadrukt Hermelin verder hoe de deal het bedrijf voorziet van een kritische massa in software-engineering in twee regio's waar het wil groeien: India en Oost-Europa.

Vierde industriële revolutie

De overname komt in een tijd waarin adviesbureaus in toenemende mate belangstelling tonen voor diensten gespitst op de vierde industriële revolutie, aangezien ze willen profiteren van de snel groeiende markt. Van de Big Four en strategische advieskantoren zoals McKinsey & Company en Boston Consulting Group (BCG), tot gespecialiseerde adviesbureaus in operations – allemaal vergroten ze hun aanbod in de markt, waarbij overnames als opstap worden gebruikt.

Ook Capgemini is behoorlijk actief binnen het M&A-domein. Vorig jaar kocht het bedrijf, genoteerd aan de beurs in Parijs, ontwerpstudio Adaptive Lab in het Verenigd Koninkrijk, en telde het ongeveer $500 miljoen neer voor de overname van de Amerikaanse customer engagement expert LiquidHub. En in 2017 kocht Capgemini het Salesforce-adviesbureau Lyons Consulting Group en Itelios, een Franse customer experience specialist.

Altran heeft ook een verschillende overnames op zijn naam staan, met het inlijven van Aricent in 2017 voor $2 miljard de meest in het oog springende transactie. De deal voegde destijds zo’n 10.500 werknemers (8.500 in India) toe aan het personeelsbestand.

Als onderdeel van het integratieplan verwacht Capgemini zijn omzet uit ingenieurs- en R&D-diensten met tussen de €200 tot €350 miljoen te kunnen verhogen, door dergelijke diensten aan bestaande klanten te verkopen. De twee bedrijven zijn ook van plan om binnen drie jaar een kostenverlaging van tot wel €100 miljoen te realiseren. Met hun vergelijkbare bedrijfsculturen verwacht Hermelin dat de integratie van beide teams soepel zal verlopen.

Voor Altran biedt de overname de mogelijkheid om “waarde te creëren voor onze klanten en een uitstekende gelegenheid om het talent van onze teams te demonstreren”, zo geeft Dominique Cerutti, sinds de zomer van 2015 de wereldwijde topman van Altran. aan: “Capgemini is de ideale partner om samen een wereldleider in digitale transformatie te vormen.” 

Capgemini en Altran Nederland

De krachtenbundeling heeft ook grote gevolgen voor de Nederlandse landenorganisaties. Altran heeft circa 1.000 werknemers in ons land verspreid over vier kantoren (Eindhoven, Utrecht, Helmond en Zwolle) en werkt voor klanten als ASML, Philips, Thales, TomTom en VDL. Het grotere Capgemini Nederland heeft zo’n 5.000 professionals in dienst, en opereert met zeven vestigingen. Details over de lokale integratie zijn nog niet bekendgemaakt.

Hoewel de deal nog door toezichthouders moet worden goedgekeurd, is deze reeds aanbevolen en goedgekeurd door de directies van beide bedrijven.