Arthur D. Little special: ADL viert 125 jarig jubileum

18 oktober 2011 Consultancy.nl

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat MIT-scheikundige Arthur Dehon Little zijn eigen adviesbureau startte. Hedendaags staat het bedrijf bekend als Arthur D. Little (ADL) en is uitgegroeid tot een van de leidende strategy en management consulting firma’s wereldwijd. Hoewel het bedrijf een volledig scala aan strategische diensten in alle industrieën aanbiedt, heeft het een uitzonderlijk trackrecord opgebouwd in strategy & operations, innovatie en technologie, de telecomindustrie en olie- en gas.

Ter ere van het bijzondere jublileum van het oudste adviesbureau ter wereld heeft Consultancy.nl een interview gehouden met Martijn Eikelenboom, Managing Partner van ADL Nederland. Het interview wordt volgende week gepresenteerd.

De geschiedenis van Arthur D. Little
In 1886 registreerde Arthur Dehon Little het bedrijf Little & Griffin. Little richtte dit bedrijf samen met Roger B. Griffin op. In 1893 kwam Roger Griffin onfortuinlijk om het leven bij een laboratoriumongeluk. Na deze tragedie zette Little het bedrijf alleen voort gedurende een aantal jaren. In 1909 registreerde hij het bedrijf formeel als Arthur D. Little (ADL). In de loop van de jaren groeide Arthur D. Little uit tot een van ’s werelds grootste adviesbureaus. Het consultancykantoor bouwde een uitstekende reputatie op, bijvoorbeeld door zijn baanbrekende werk bij General Motors (waar ADL de innovatiestrategie in de jaren 1910 uitstippelde), British Rail (waar ADL adviseerde over een van de meest complexe privatiseringsoperaties ter wereld in de jaren 1990) en de Europese Commissie (waar ADL advies gaf over de dereguleringstrategie voor de Europese telecommunicatiemarkt in de jaren 1980).

In 2001 had Arthur D. Little wereldwijd meer dan 20,000 werknemers in dienst. Maar slechts een jaar later ging het bedrijf door de donkerste periode in zijn bestaan. Niet alleen had het moeite met de slechte economische omstandigheden, ook had ADL zijn interne operaties slecht gemanaged. Het wereldwijde managementteam verloor de greep op zijn core business, en ondanks een inkomen van $629 miljoen (FY 1999) kampte het strategisch adviesbureau met cashflow-problemen. ADL opende fusie- en verkooponderhandelingen met Mercer, Monitor en PA Consulting Group, die echter na enkele maanden werd gestaakt.

In februari 2002 moest ADL een verzoek indienen voor chapter 11 faillissementsbescherming, waardoor het bedrijf gedwongen werd om zichzelf via een veiling te verkopen. Op de veiling kocht het Franse adviesbureau Altran Technologies de merknaam Arthur D. Little en financierde het een management buy out van alle niet-Amerikaanse kantoren. De Amerikaanse tak van ADL werd gesplitst en verkocht aan meerdere bedrijven, waaronder Charles River Associates, IFC Consulting en Navigant Consulting.

Onder de vlag van Altran keerde Arthur D. Little terug naar stabiliteit en groei. Anno 2011 heeft ADL meer dan 1,000 consultants in dienst en kantoren in 20 landen, waaronder een vestiging in Amsterdam. In januari van dit jaar is ADL verkozen tot ‘Strategy Advisory Firm of the Year’.

Arthur D. Little adviseurs aan de wieg van Boston Consulting Group en Quintel
Strategy consulting bureau Arthur D. Little is ook bekend om het feit dat het centraal stond bij de oprichting van Boston Consulting Group en Bain & Company. In 1963 begon ADL-alumnus Bruce Henderson zijn adviesbureau Boston Consulting Group (BCG). Sindsdien is BCG uitgegroeid tot het op een na grootste strategieadviesbureau ter wereld, na McKinsey & Company. BCG is nu een van de belangrijkste concurrenten van ADL. In 1973 verliet BCG-consultant Bill Bain het bedrijf en richtte zijn eigen bedrijf op, Bain & Company.

Ook in Nederland heeft ADL een erfgenaam. Na de financiële problemen in 2001 besloten vijftien consultants van Arthur D. Little Nederland om hun bedrijf te verlaten en een eigen bureau op te richten: de start van Quintel Strategy Consulting (Quintel). Quintel heeft een goede reputatie in Nederland opgebouwd en is gegroeid tot ongeveer 35 strategy consultants. In januari 2011 kocht A.T. Kearney een meerderheid van Quintel over, waarna 22 adviseurs naar A.T. Kearney overstapten.

Lees meer over de geschiedenis van strategy consulting

Nieuws

Meer nieuws over