ConQuaestor fuseert met Grant Thornton Nederland

26 april 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

ConQuaestor is gefuseerd met Grant Thornton Nederland. De aandeelhouders van financieel adviesbureau ConQuaestor hebben vanmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering unaniem ingestemd met de fusie.

Per 1 juni 2013 treedt ConQuaestor toe tot het netwerk van Grant Thornton. De integratie van de twee organisaties is per direct in gang gezet, medewerkers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. 

De fusie is geen verrassing - op maandag lekte al uit dat de deal zich in een vergevorderd stadium bevond (zie het artikel ‘Grant Thornton dicht bij overname van ConQuaestor’).

Groeistrategie

Voor Grant Thornton is de overname een belangrijke volgende stap in haar ambitieuze groeistrategie. Met de toevoeging van ConQuaestor breidt het accountants- en adviesorganisatie haar consultancy dienstenaanbod fors uit, dat tot op heden in Nederland voor een groot gedeelte bestond uit accountancy en belasting diensten. Circa 400 consultants maken op termijn de overstap, waardoor Grant Thornton uitkomt op meer dan 900 medewerkers.

Stevig alternatief voor de grote adviesbureaus

Met de combinatie komt het adviesbedrijf qua schaal dichter bij de Big 4 rivalen (PwCDeloitteErnst & Young en KPMG) en vullen ze het gat tussen grote adviesbureaus en niche partijen. "In het gat tussen de hele grote, wereldwijde adviesorganisaties en kleinere nichepartijen is er op dit moment in Nederland geen enkele full-service partij op aanzienlijke schaal. Samen bieden wij nu een breed pakket aan diensten en internationale kennis” aldus Jan Bosman, topman van ConQuaestor.

ConQuaestor fuseert met Grant Thornton Nederland

Marktverschuiving

De adviesbureaus laten weten dat de integratie een logisch gevolg is van de veranderende behoefte van klanten in de markt. Vraagstukken van klanten worden steeds complexer met als gevolg dat er behoefte is aan geïntegreerde audit- en consultancy-diensten. Daarnaast wordt internationale expertise steeds belangrijker in het oplossen van vraagstukken, gecombineerd met lokale aanpak.

De fusie stelt de partners in staat om een ‘full-service dienstverlening’ aan te bieden. ConQuaestor is expert op het gebied van CFO dienstverlening, Grant Thornton is sterk op het gebied van accountancy en tax. “Onze klanten kunnen gebruikmaken van een breder aanbod aan adviesdiensten en bewezen oplossingen. Wij zien dat onze klanten daar behoefte aan hebben” zegt Frank Ponsioen, sinds medio vorig jaar bestuursvoorzitter van Grant Thornton.

Jan Bosman voegt toe: “Er is behoefte in de markt aan een gecombineerd audit- en consultancy-bedrijf met een focus op grotere nationale organisaties en de lokale operaties van wereldwijde bedrijven".

Kostensynergiën

Naast de synergieën aan de omzetkant constateren Grant Thornton en ConQuaestor dat de fusie ook zal leiden tot kostensynergieën, door bijvoorbeeld het gebruik van gedeelde systemen, gebouwen en gezamenlijke inkoopkracht.