Grant Thornton dicht bij overname van ConQuaestor

22 april 2013 Consultancy.nl

ConQuaestor staat op het punt om te worden overgenomen door accountants- en adviesbureau Grant Thornton. Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden die betrokken zijn bij de mogelijke overname. Volgens de krant is de transactie in grote lijnen al beklonken. Aankomende week besluiten de aandeelhouders van ConQuaestor tijdens de aandeelhoudersvergadering of de deal doorgaat.
 
Last van de crisis
ConQuaestor heeft net zoals zoveel adviesbureaus last van de crisis. Zo bleek recentelijk uit een analyse van Consultancy.nl dat Boer & Croon 22% van haar omzet had verloren in de afgelopen drie jaar en bij branchegenoot Twynstra Gudde was de omzetdaling nog hoger, 28 % in 3 jaar tijd. Ook ConQuaestor ontkomt niet aan de dalende vraag voor adviesdiensten. Gegevens van de Kamer van Koophandel tonen aan dat de omzet van het adviesbureau is gedaald van €73 miljoen in 2008 tot bijna €56 miljoen in 2011. Recentere financiële gegevens zijn nog niet gedeponeerd, maar het FD stelt op basis van betrokkenen dat er in de afgelopen twee jaar geen aanzienlijke verbetering van de financiële prestaties heeft plaatsgevonden.
 
Concurrentie van Big 4
Naast de moeilijke markt heeft ConQuaestor ook steeds meer te maken met forse concurrentie van de Big 4, de vier grote accountants- en advieskantoren. Het bestuur van het financieel adviesbureau klaagde volgens het FD in kleine kring al een tijd dat haar “markt wordt afgegraasd door de Big Four”. Doordat marges op audit en accountancy diensten in rap tempo afnemen richten de Big 4 hun pijlen zich steeds nadrukkelijker op de consultancy branche. Wereldwijd is deze trend ook goed zichtbaar: het aandeel van management consulting en financial advisory binnen de totale portefeuille van de Big 4 is in de afgelopen drie jaar met 5% a 10% toegenomen. Bij Deloitte, koploper op het gebied van adviesdiensten, is het aandeel van advies toegenomen tot circa 40% van de totale wereldwijde omzet.

Grant Thornton dicht bij overname van ConQuaestor
 
Overstap
Het is nog onbekend of alle partners en medewerkers de overstap zullen maken naar Grant Thornton. De krant stelt dat waarschijnlijk “enkele kleinverdieners zullen moeten uittreden”. In de afgelopen weken waren er al signalen dat het adviesbedrijf zich op een tweesprong bevond. In februari maakte 3 partners en 20 adviseurs de overstap naar de financiële adviespraktijk van KPMG. En begin deze maand hebben drie Six Sigma-adviseurs van ConQuaestor een nieuw adviesbureau opgericht: Share4.
 
Win-win?
Een fusie tussen Grant Thornton en ConQuaestor levert volgens ingewijden een win-win voor beide partijen op. Zo kan ConQuaestor – zonder dat het al te veel zelfstandigheid opgeeft, profiteren van de grote schaal van het accountants- en adviesbureau. Grant Thornton heeft in Nederland zo’n 440 medewerkers en internationaal zelfs ruim 30.000 medewerkers in 100 landen. Daarnaast is Grant Thornton in Nederland amper actief op het gebied van consultancy en is het met haar bestaande dienstenaanbod voornamelijk actief in het middensegment, waardoor de nieuwe combinatie weinig last zou ondervinden van het wettelijk verbod op het verlenen van advies en controle diensten naar dezelfde klanten.
 
Voor Grant Thornton zou de fusie een grote stap voorwaarts betekenen in het verwezenlijken van de ambtieuze groeiambities. Vorig jaar kondigde de toenmalige bestuursvoorzitter Gerard Mulder aan dat het adviesbedrijf op korte termijn wilde doorgroeien naar 1.000 medewerkers. In lijn met de ambitie kocht het adviesbureau branchegenoot ESJ, alhoewel er aan het einde van het jaar noodgedwongen een streep werd gezet door de overname. Ook Mulder’s opvolger Frank Ponsioen, die medio 2012 werd benoemd tot bestuursvoorzitter, heeft nog groeiambities. Met de overname van ConQuaestor hoopt hij deze te kunnen realiseren.

Nieuws

Meer nieuws over