Twynstra Gudde verliest 28 procent van omzet in 3 jaar

09 juli 2012 Consultancy.nl

Twynstra Gudde wordt geraakt door de financiële en economische crisis. De omzet van het organisatie-adviesbureau is in de afgelopen drie jaar met 28% gedaald. Daarnaast kwam het gerenommeerde adviesbureau in het afgelopen boekjaar (2011) voor het eerst in jaren in rode cijfers. Dat blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op de jaarverslagen 2006 – 2011 van Twynstra Gudde.

Twynstra Gudde - Omzet 2006 - 2011

Afhankelijk van de overheidsmarkt
In het afgelopen jaar daalde de omzet van Twynstra Gudde van circa €59 miljoen naar €51 miljoen – een daling van 15%. De afname wordt met name verklaard door lagere omzetten bij de adviestak (‘Adviseurs en Managers’) en interim-management tak. De omzet van dochterondernemingen, waaronder The Bridge en AdviesTalent, is nagenoeg stabiel gebleven. Belangrijkste oorzaak ligt in het feit dat het adviesbureau in grote mate afhankelijk is van de overheidsmarkt; zo’n 65% tot 70% van de omzet is afkomstig uit public.

Door de bezuinigingen op externe adviseurs binnen Het Rijk (-32%) kampte Twynstra Gudde met een teruglopende pipeline (vertraagde en afgezegde projecten) en overcapaciteit. Daarnaast is de omzet per FTE gedaald door lagere tarieven in de markt. In het FD zegt bestuurder Ellen Peper hierover het volgende: “Een grote groep van onze adviseurs zit op grote ruimtelijke projecten die in 2011 klaar waren of werden stopgezet”.

Meer focus op 'harde kant'
Om het tij te keren heeft Twynstra Gudde een reorganisatie doorgevoerd en gesneden in de kosten. “Maar met kostenbesparingen alleen kun je niet winnen” aldus Ellen Peper. Het adviesbureau heeft daarom ook haar strategie en portfolio aangepast. Zo gaat TG zich meer focussen op de 'harde kant' van advisering, richting het snijvlak tussen strategieadvies, financiën, uitvoering en project-management. Twynstra Gudde blijft focus geven aan de diensten waarin het van oudsher een prominente rol speelt, zoals duurzaamheid, energie, bouw en vastgoed en facility management.

Nieuws

Meer nieuws over