Veel topvrouwen uit zakelijke advisering in The Next Women 100

20 juli 2017 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Platform TheNextWomen heeft zijn jaarlijkse lijst met de honderd belangrijkste zakenvrouwen van Nederland uitgebracht, ‘TheNextWomen 100’. Dit jaar staan er zestien topvrouwen in de ranking die actief zijn in de adviesbranche en de zakelijke dienstverlening. Onder meer topvrouwen van SparkOptimus, Emeritor en ORMIT zijn (opnieuw) in de lijst te vinden.

TheNextWomen is een Nederlandse community voor topvrouwen uit het bedrijfsleven en de ondernemerswereld. Doelstelling van de community is het creëren van een ecosysteem van ondernemers en ondernemingen, waarin mannen en vrouwen een gelijk aandeel hebben. Om de representatie van vrouwen in het bedrijfsleven te stimuleren, organiseert het platform ieder jaar TheNextWomen Innovation Summit, een event dat stilstaat bij vrouwelijk ondernemerschap en leiderschap in ons land. Dit jaar vond het evenement plaats op 12 juni en werd ondersteund door consultancykantoren Accenture en EY. Tijdens de summit werd de jaarlijkse TheNextWomen 100 ranking* bekendgemaakt.

Dat aan vrouwelijk leiderschap en diversiteit anno 2017 nog altijd aandacht besteed dient te worden, blijkt uit het feit dat het aandeel van topvrouwen in het Nederlandse zakenleven nog altijd niet is waar het moet zijn. Sterker nog, afgelopen jaar nam het aandeel in de top van de markt zelfs af, zo bleek uit onderzoek van The Female Board Index – van de leden van de raad van bestuur bij Nederlandse beursfondsen was in 2016 zo’n 7,1% vrouw, ten opzichte van 7,8% het jaar ervoor.

Een andere veelzeggende statistiek: bij circa driekwart van alle bedrijven zitten er geen vrouwen in het bestuur. En dat terwijl tal van onderzoeken hebben laten zien dat diversiteit goed is voor de (financiële) prestaties van organisaties. Vanuit de overheid is de eerste stap ter verbetering eerder dit jaar in ieder geval gezet – sinds april geldt een wettelijk streefcijfer voor de verdeling van mannen en vrouwen in het bestuur en raad van commissarissen van ondernemingen. De wet schrijft een evenwichtige verdeling voor – 30% van de zetels in RvB’s en RvC’s dienen door vrouwen bezet te zijn. Wanneer het streefcijfer niet wordt gehaald, licht de onderneming dit toe in hun bestuursverslag. Als het gaat om de noodzaak om meer vrouwen aan de top te krijgen, lijkt er vooralsnog genoeg werk aan de winkel. 

9 topvrouwen opnieuw in TheNextWomen 100

Dat er daarentegen genoeg voorbeelden zijn van succesvolle vrouwen actief in de top van de adviesbranche en het bredere domein voor zakelijke dienstverlening, blijkt uit de 2017 editie van TheNextWomen 100, waarin de meest succesvolle vrouwelijke ondernemers en zakenvrouwen zijn opgenomen. Dit jaar hebben zestien topvrouwen de ranglijst weten te halen. Maar liefst negen van hen staan net als vorig jaar weer in de ranking, dit zijn:

Caroline van den Bosch is oprichter en Managing Partner van Emeritor, een adviesbureau gespecialiseerd in advies en implementatie rondom inkoop processen en systemen. Onder haar leiding is Emeritor uitgegroeid tot zo’n 100 medewerkers, daarmee is het een van de marktleiders binnen inkoopdienstverlening.

Alexandra Jankovich is medeoprichter en Managing Partner van SparkOptimus. In 2013 werd Jankovich door TEDxWomen Nederland ook al verkozen tot een van de 50 meest inspirerende vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven en in 2016 stond ze in de ‘Quote Women Top 40’. Voorheen was Jankovich ruim drieënhalf jaar als Consultant werkzaam bij strategie consultancykantoor McKinsey & Company.  

Hetty van Ee is sinds 2001 Directeur van ORMIT Groep, specialist in traineeships en gevestigd in Nederland en België. Sinds 2010 is zij mede-eigenaar – na een buy-out van Ordina. Voorheen was Van Ee werkzaam als Directeur bij Ordina, ELC en Adecco.

Danielle Kleyheeg is de oprichter van i4talent, een in 2005 opgerichte detacheerder van tijdelijk en vast financieel personeel met zo'n honderd adviseurs en interimmers.

Hetty Moll is Directeur en eigenaar van Compagnon. Een HR dienstverlener op het terrein van in- door- en uitstroom van personeel; actief op de terreinen recruitment, loopbaanbegeleiding & outplacement en het bemiddelen van HR professionals voor vaste functies en tijdelijke opdrachten.

Ilse van Ravenstein is Directeur en oprichter van communicatieadviesbureau Involve. Vanuit Nijmegen werken zo’n vijftien professionals aan interne communicatievraagstukken bij grotere organisaties in Nederland.

Marja Ruigrok is oprichter, Partner en Algemeen Directeur van marktonderzoeksbureau Ruigrok|NetPanel, dat in 2016 behoorde tot de top 50 grootste marktonderzoeksbureaus van Nederland. 

Jacqueline Bosselaar is medeoprichter van Het PR Bureau, een PR en communicatiebureau uit Amsterdam dat in 2015 en 2016 volgens Great Place to Work behoorde tot de beste kleine werkgevers van ons land. Naast haar rol bij het PR Bureau is Bosselaar ook medeoprichter en eigenaar van Blyde PR Benelux en partner in influencer management agency Maak Amsterdam (beiden zusterbureaus van Het PR Bureau en onderdeel van HPB Companies).

Gervaise Coebergh is de oprichter van haar eigen communicatiebureau Coebergh Communicatie & PR. Coebergh is verder de grondlegger van SpicePR en medeoprichter van VERTOV digital storytelling.

Zeven topvrouwen maken debuut in TheNextWomen 100

Naast de bekende gezichten in de lijst, staan er in TheNextWomen 100 van dit jaar ook nieuwe vrouwelijke topmanagers en ondernemers. Dit jaar maken hun entree in de ranking:

Marjo Staring is Senior Partner en medeoprichter van DesignThinkers Group, een ‘design driven’ innovatiebureau dat in 2007 werd opgericht en bedrijven helpt met de transitie van een productie- en sales gedreven focus naar een meer service- en mensgerichte manier van werken. Voorheen was Staring zo’n zeven jaar manager bij Moodfactory, een bureau gespecialiseerd in storytelling experiences.

Sabine Hutchison en Kieran Canisius zijn twee ervaren ondernemers, die gezamenlijk aan de basis stonden van Seuss Consulting. Opgericht in 2012 levert het bureau onder meer Life Sciences consultancydiensten (waaronder Vendor Selection & Management en Commercial Optimisation). Vanaf 2015 werd tevens Seuss Recruitment gestart, waaraan zij als CEO beiden leiding geven. Afgelopen jaar richtten ze bovendien Zocket op, een bureau dat werkzoekenden helpt die een uitdaging binnen het life sciences domein zoeken. Ook in hun vroege loopbaan kruisten hun wegen. Canisius was in haar laatste rol als Global Director Business Development werkzaam bij DOCS, een aanbieder van resourcing oplossingen voor de (bio)medische industrie, terwijl Hutchinson de rol van VP Global Business Development vervulde.
 

Sybrig van Keep en Mayke van Keep zijn beiden oprichter en Managing Partner van De Issuemakers, een in 2007 opgericht communicatie-adviesbureau gespecialiseerd in het adviseren en ondersteunen van organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. De aandachtsgebieden van De issuemakers richten zich daarom op issuemanagement, crisiscommunicatie, stakeholdermanagement, politieke en maatschappelijke agendering, persbenadering en maatschappelijke positionering.

Sybrig van Keep was in de tien jaar ervoor als Managing Partner actief in Van Keep Public Affairs/Public Relations, haar eigen onderneming gespecialiseerd in public affairs, lobby, onderzoek en communicatie. In haar vroege loopbaan was ze werkzaam in de Tweede Kamer. Sybrig van Keep is vooral gespecialiseerd in politieke communicatie, Mayke van Keep is een voormalig bestuurslid bij VPRA, de branchevereniging voor Public Relations/Communicatie Adviesbureaus. Ook zij werkte meer dan dertien jaar vanuit haar eigen PR en communicatiebureau Van Keep & Partners. Ze is vooral gespecialiseerd in maatschappelijke communicatie.

Lilian Custers is de oprichter van Unlimited PR (UPR), een creatief communicatiebureau uit Amsterdam gericht op het mode-, lifestyle- en beautysegment dat is opgericht in 2000. Het bureau levert opdrachtgevers diensten over het hele spectrum, van strategie tot executie. Alvorens ze UPR startte was Custers zo’n zes jaar actief als Marketing Manager (Benelux) voor Technogym, een wereldwijde speler op het gebied van fitnessapparatuur.

Martine Meijburg is medeoprichter en Managing Partner van Second Degree, een in 2013 opgericht bureau gespecialiseerd in contentcreatie en -verspreiding, met een 100% focus op LinkedIn Marketing. Alvorens ze haar eigen bureau oprichtte, was Meijburg jarenlang werkzaam als Trainer LinkedIn Marketing bij platform Frankwatching, waarvoor ze nog altijd actief is als blogger. Ook was ze Accountmanager Marketing Solutions bij LinkedIn. In haar vroege loopbaan was ze onder meer Account Manager bij merkenbureau In10.

* De jaarlijkse ranglijst bestaat uitsluitend uit topvrouwen die een eigen bedrijf runnen en miljoenen omzetten. De noteringen zijn onderverdeeld in verschillende (omzet)categorieën, variërend van een omzet van meer dan €50 miljoen (categorie ‘Platinum’), €10 - €50 miljoen (‘Gold’), €5 - €10 miljoen (‘Silver’) en €2 - €5 miljoen (‘Bronze’). Daarnaast is er een aparte categorie van Serial & Exit Entrepreneurs & Investors. Overige criteria voor TheNextWomen 100 zijn het aantal werknemers, aandelenbelang en de functie van de zakenvrouwen als rolmodel.