TheNextWomen100: de honderd belangrijkste zakenvrouwen

27 mei 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Afgelopen week maakte platform TheNextWomen de 2016 lijst van de honderd belangrijkste zakenvrouwen in ons land bekend. In de lijst staat ook drie topvrouwen vermeld die afkomstig zijn uit de adviesbranche, en meer dan tien vrouwen actief binnen het bredere segment van zakelijke dienstverlening. Consultancy.nl licht de belangrijkste topvrouwen kort uit.

TheNextWomen is een Nederlandse community voor topvrouwen uit het bedrijfsleven en de ondernemerswereld, die zichzelf ten doel heeft gesteld om een ecosysteem van ondernemers en ondernemingen te creëren waarin mannen en vrouwen een gelijk aandeel hebben. Om de representatie van vrouwen in het bedrijfsleven te versterken organiseert het platform al een aantal jaar TheNextWomen Innovation Summit, een event dat aandacht besteedt aan vrouwelijk ondernemerschap en leiderschap in Nederland. 

Deze week organiseerde TheNextWomen de 2016 editie van het jaarlijkse innovatie evenement, waar tussen de 700 tot 1.000 vrouwelijke ondernemers, investeerders en business leaders op afkwamen. Zij luisterden naar uiteenlopende presentaties van verschillende deskundigen op het gebied van digital, live pitches van 25 tot 50 innovatieve startups, of brachten een bezoek aan de zogeheten Innovation Alley, een beurs vol stands van innovatieve bedrijven. Ook stond het evenement in het teken van de jaarlijkse TheNextWomen 100 ranking, een lijst met de honderd meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland.

TheNextWoman100Afgelopen jaren kende de Nederlandse adviesbranche een stevige vertegenwoordiging in de top-100 lijst met in 2014 acht vrouwelijke adviseurs en in 2015 elf adviseurs die in de lijst waren opgenomen. Tijdens de 2016-editie van de Summit werd maandag de vijfde jaargang van TheNextWomen100 bekendgemaakt. Voor deze jubileumeditie was gekozen voor een speciale versie van de lijst, waarbij werd gekeken naar de 100 ultieme vrouwelijke ondernemers die deelnamen aan de afgelopen vier edities. De jaarlijkse ranglijst bestaat uitsluitend uit topvrouwen die een eigen bedrijf runnen en miljoenen omzetten*. Overige criteria voor TheNextWomen100 zijn het aantal werknemers,aandelenbelang en de functie van de zakenvrouwen als rolmodel. Drie vrouwen in de top-100 zijn dit jaar afkomstig uit de adviesbranche. Een overzicht:

Caroline van den Bosch: oprichter en Managing Partner van Emeritor, een dienstverlener gespecialiseerd in advies en implementatie rondom inkoop processen en systemen. Onder haar leiding is Emeritor uitgegroeid tot zo’n 100 medewerkers, daarmee is het een van de marktleiders binnen inkoopdienstverlening.

Alexandra Jankovich: medeoprichter en Managing Partner van SparkOptimus, een snelgroeiend digitaal consultancybureau uit Amsterdam. In 2013 werd Jankovich door TEDxWomen Nederland ook al verkozen tot een van de 50 meest inspirerende vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven en eerder dit jaar werd ze door zakenblad Quote opgenomen in de ‘Quote Women Top 40’. Alvorens Jankovich SparkOptimus oprichtte was zij onder meer ruim drieënhalf jaar als Consultant werkzaam bij strategie consultancykantoor McKinsey & Company.

Simone Heidema: CEO en oprichter van CPI. Heidema is voorzitter van het Corporate Platform for Good Governance (CPG2) waarin 13 Risk en Compliance Officers van beursgenoteerde (AEX en AMX) bedrijven participeren. Zij is tevens lid van de NBA Adviesgroep Corporate Governance. Per 22 januari 2016 is zij toegetreden tot de Raad van Toezicht van het VUmc Fonds, alwaar ze reeds sinds 2011 in het bestuur zat. Voorafgaand aan de oprichting van CPI heeft Simone vier jaar gewerkt voor Andersen (tegenwoordig Accenture).

Caroline van den Bosch, Alexandra Jankovic en Simone Heidema

In de TheNextWomen100 staan verder diverse topvrouwen actief in de zakelijke dienstverlening, een overzicht:

Hetty van Ee: Sinds 2001 Directeur van ORMIT, een specialist in talent en leiderschapsontwikkeling. Daarvoor werkte ze als sectordirecteur bij ICT-adviesbureau Ordina.

Danielle Kleyheeg: Oprichter  van i4talent (in 2005), een detacheerder van tijdelijk en vast financieel personeel met zo'n 100 consultants.

Jacqueline Bosselaar: Medeoprichter van Het PR Bureau, een PR en communicatiebureau uit Amsterdam, dat vorig jaar volgens Great Place to Work behoorde tot de beste kleine werkgevers van ons land.

José van Dalen: Directeur van QISS IT, een ICT detacheerder uit Den Haag, die zich sterk maakt voor meer vrouwelijk talent in de ICT. In 2015 won de organisatie de FD diversiteitsprijs, die bedrijven beloont die hun groeiambitie combineren met een effectief diversiteitsbeleid- of programma. 

Hetty Moll: Directeur en eigenaar van Compagnon Recruitment, een HR en werving & selectie bureau dat bemiddelt in professionals voor vaste functies en interim opdrachten.

Erna Froon: Directeur van ICT consultancybureau HappyCustomers en voorzitter van ICT Vereniging, een brancheorganisatie van en voor MKB ICT-dienstverleners.

Angela van de Loo: Directeur van Target Point, een nichespeler op de markt van change management. Het adviesbedrijf helpt klanten met onder meer leiderschap, talentmanagement en cultuurverandering.

Vrouwen in TheNextWomen100Esther Mollema: Oprichter van Direction, dat trainingen en leiderschapsprogramma’s ontwikkelt. Vanaf 2007 is zij Algemeen Directeur van het HPO Center en is een veelgevraagd spreker rond diversiteit en leiderschap.

Gervaise Coebergh: Oprichter van haar eigen communicatiebureau Coebergh Communicatie & PR. Coebergh is de grondlegger van SpicePR en medeoprichter van VERTOV digital storytelling.

Ilse van Ravenstein: Directeur en oprichter van communicatieadviesbureau Involve. Vanuit Nijmegen werken zo’n vijftien professionals aan interne communicatievraagstukken bij grotere organisaties in Nederland.

Inge van Zon: Managing Partner van ZZ Management & Consulting, een bureau gevestigd in Singapore gericht op financiële instellingen in Azië. Werkte voorheen als Corporate Director bij ABN AMRO en als Senior Manager bij Deloitte.

Marielle Broekhuysen, Partner bij JanssenBroekhuysen Advocaten en voormalig Advocaat bij Allen & Overy.

Marja Ruigrok, Oprichter, partner en algemeen directeur van marktonderzoeksbureau Ruigrok|NetPanel, dat behoort tot de top 50 grootste marktonderzoeksbureaus van Nederland.

Wanda van Kerkvoorden, Medeoprichter en managing partner van SOLV Advocaten

* De noteringen van de topvrouwen in de lijst zijn onderverdeeld in verschillende (omzet)categorieën, variërend van een omzet van meer dan €50 miljoen (categorie ‘Platinum’), €10 - €50 miljoen (‘Gold’), €5 - €10 miljoen (‘Silver’) en €2 - €5 miljoen (‘Bronze’). Daarnaast is er een aparte categorie van Serial & Exit Entrepreneurs & Investors.