PA stelt ambitieuze targets met Carlyle investering

30 september 2015 Consultancy.nl 10 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Private equitybedrijf The Carlyle Group heeft een aandeel van 51% verworven in PA Consulting Group, een van ’s werelds grotere management en IT consultancybureaus. De transactie, die naar verwachting in december 2015 zal worden afgerond, waardeert PA Consulting op zo’n $1 miljard. De deal stelt het consultancykantoor in staat om zijn ambitieuze groeistrategie kunnen vervolgen.

Met meer dan 2.600 professionals in 18 landen is PA Consulting Group een van de grotere adviesbureaus ter wereld. PA werd opgericht in 1943 en levert klanten uit verschillende industrieën en sectoren advies op het snijvlak van business consultancy, technologie en innovatie. Ongeveer de helft van zijn omzet haalt het bureau uit dienstverlening aan de publieke sector.

In 2005 behaalde PA, eigendom van de ruim 2.600 werknemers van het adviesbedrijf, een totale omzet van £349 miljoen (~€471 miljoen). Tijdens de gouden jaren van het afgelopen decennium, tussen 2004 – 2008, boekte PA Consulting een spectaculaire omzetstijging – naar £440 miljoen (~€593 miljoen) in het jaar dat de crisis uitbrak. De financiële crisis had echter wel een grote impact op het consultancykantoor, vergelijkbaar met de ontwikkeling in de rest van de adviesbranche. In 2010 lag de omzet van PA op £328 miljoen (~€442 miljoen), 6% lager dan de omzet in 2005. Ondanks de terugloop in inkomsten wist PA tijdens de crisisjaren toch winstgevend te blijven, door onder meer het doorvoeren van enkele optimalisatieslagen – het bureau heeft sinds 2008 ieder jaar een positieve operationele winst weten te boeken.

Financials of PA Consulting Group

Vanaf 2011 wist PA Consulting Group weer groei te realiseren, en het afgelopen jaar boekte de groep een omzet van £423 miljoen (~€570 miljoen), waarbij zowel de fee-inkomsten – £360 miljoen (~€485 miljoen) – als de operationele winst – £53 miljoen (~€71 miljoen) – significant hoger lagen dan in 2013, respectievelijk 7% en 26%. De verbetering van de financiële resultaten werd gestuwd door verbeterde prestaties in alle regio’s. In thuismarkt UK stegen de fee-inkomsten met 11%, terwijl continentaal Europa een groei realiseerde van 7%, mede door een grotere projectenportefeuille en een hogere bezettingsgraad van consultants. “Onze bereidheid om anders te denken, het ontwikkelen van nieuwe gedurfde ideeën en het werken op commercieel innovatieve wijze hebben geleid tot stevige prestaties in al onze andere markten”, zei PA Consulting CEO Alan Middleton eerder dit jaar.

Met het positieve momentum nog vers in het geheugen heeft PA’s management team eerder dit jaar een aantal ambitieuze doelen gesteld voor de toekomst. Zo wil het adviesbedrijf zijn kantorennetwerk wereldwijd uitbouwen, en zijn personeelsbestand aanzienlijk uitbreiden om een ‘global speler’ te worden, waarbij vooral de lucratieve Noord-Amerikaanse markt hoog op agenda staat. Gisteren maakten PA Consulting Group en The Carlyle Group – met een totaal beheerd vermogen van $36 miljard (~€32 miljard) een van de grootste venture capital investeerders ter wereld – bekend deze ambitieuze plannen samen ten uitvoer te gaan brengen. Carlyle investeert als onderdeel van de overeenkomst in PA en verwerft daarmee een aandeel van 51% in het consultancykantoor**. Met de overeenkomst wordt het Britse advieskantoor gewaardeerd op $1 miljard (~€880 miljoen).

Number of employees PA Consulting Group

De miljoenen die in PA geïnvesteerd worden, zullen volgens Middleton het bureau de financiële reikwijdte geven om zijn footprint te versterken. Vorig jaar betrad het bureau de Latijns-Amerikaanse markt met de opening van een kantoor in Mexico. Voor de komende periode wordt gekeken naar marktintrede in meer onontgonnen regio’s. Om het voorgenomen groeipad te realiseren worden volgens Middleton ook overnames niet uitgesloten: “De structuur die wij zullen opzetten, zal ons de flexibiliteit verschaffen die wij nodig hebben om achter de grote jongens in de markt aan te gaan.”

PA zal echter – met het oog op interessante overnames – te maken krijgen met stevige concurrentie. De markt voor fusies en overnames maakte de afgelopen twee jaar een opleving door, als gevolg van de florissante omstandigheden in grote consultancymarkten zoals de VS – 9% groei naar een waarde van meer dan $50 miljard, de UK – +7% naar £6 miljard (~€8 miljard) en Duitsland – +6% naar €6,5 miljard.

Bovendien zorgen schaal en wereldwijde aanwezigheid – samen met specialisatie en een toekomst-bestendig businessmodel gezien als de belangrijkste trends in het nieuwe normaal – voor een consolidatie-beweging, waardoor een op acquisitie gerichte groeistrategie steeds belangrijker wordt. Uit data van Equiteq, een M&A partij met een focus op de adviesbranche, blijkt dat het aantal deals in de advieswereld in 2014 zijn hoogste niveau sinds 2007 heeft bereikt – 1.342 deals, waarvan het grootste deel in het IT-consultancysegment.
 

Number of deals in consulting industry

Wereldwijd hebben er de afgelopen tijd binnen de adviesbranche diverse grote deals plaatsgevonden. In het HR-landschap werd Hay Group overgenomen door Korn Ferry voor een bedrag van $452 miljoen (~€402 miljoen), en Towers Watson besloot te fuseren met Willis Group, in een deal ter waarde van $18 miljard (~€16 miljard). In het technologiesegment kocht Capgemini Igate voor $4 miljard (~€3,6 miljard) – een deal die veel aandacht trok. Verder kunnen in dit segment vooral bedrijven actief in het cloud consulting segment rekenen op veel animo. Op het gebied van management consulting waren vooral de Big Four zeer actief – gezamenlijk goed voor maar liefst 60 overnames in het afgelopen jaar. Zelfs de strategie consultancybureaus – die bekend staan om hun voorzichtige M&A strategie – waren actief op de overnamemarkt. Zo nam McKinsey & Company designadviesbureau Lunar en de marketing operaties van Agiliti over, kocht The Boston Consulting Group (een aandeel in) TSG, het Amerikaanse bureau BrightHouse en S&C in Australië. En in 2013 deed PwC de consultancygrondvesten schudden door het toenmalige Booz & Company over te nemen – een schok die vandaag de dag nog steeds gevoeld kan worden. 

In het geval van PA Consulting zal de overeenkomst met Carlyle ook in de tegenovergestelde richting werken – PA Consulting Group vermijdt op deze manier zelf een doelwit te worden voor een overname, “het stelt ons in staat om onze onafhankelijkheid te blijven behouden”, aldus Middleton. Andere belangrijke strategische pijlers die voor de komende periode zijn afgesproken zijn onder andere de ontwikkeling van sterke wereldwijde sector- en diensten expertisecentra, verdere inspanningen om het PA-merk te versterken (bovenop de grote ‘Business as unusual’ marketingcampagne die PA eerder dit jaar uitrolde) en meer investeringen in talent management. In dit laatste plan staat de oprichting van de PA Academy centraal – een wereldwijde hub waar consultants en technici kunnen profiteren van “world-class learning & development,” zegt Middleton.

Percentage Financial buyers as percentage of total deals

Private equity en consulting
In een reactie op de aangekondigde krachtenbundeling vertelt Eric Kump, Managing Director van Carlyle, dat zijn organisatie “al geruime tijd PA’s gerenommeerde reputatie – van het leveren van uitzonderlijke resultaten – bewondert,” waar hij nog aan toevoegt: “PA staat op het keerpunt van een nieuwe groeifase, en we zijn verheugd om de ambitieuze plannen van het management te ondersteunen.” De samenwerking tussen de twee bedrijven volgt op een periode van toenemende interesse van investeerders in de adviesbranche. In het afgelopen jaar werd maar liefst 15% van de overnames en fusies gefinancierd door private equity maatschappijen, een aandeel dat nog nooit eerder zo'n grote omvang bereikte in de branche. Volgens analisten is dit vooral het logische gevolg van de enorme disruptie binnen de markt en de kansen die zich daardoor voordoen. Dat potentieel legt de basis voor grote investeringen en een aanzienlijk rendement.

Grote deals en investeringen in de consultancybranche zijn echter berucht vanwege hun complexiteit, zeker wanneer de culturen van de partijen met elkaar botsen. Bekende voorbeelden zijn de afgeblazen deals tussen A.T. Kearney en Booz & Company in 2010 en meer recentelijk tussen Roland Berger en Deloitte. In het geval van PA Consulting en Carlyle zouden te grote ambities het grootste risico kunnen vormen, wanneer het bureau geen lering trekt uit zijn eigen verleden. In de jaren ’70 was PA Consulting namelijk een van ’s werelds grootste consultancybureaus, maar de stevige concurrentie met grote spelers als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company – om de grootste management consulting speler ter wereld te worden – betekende in het begin van de jaren ’90 bijna de ondergang van PA.

Na misschien wel de meest opmerkelijke ommekeer in de geschiedenis van de adviesbranche, wist, PA onder leiding van voormalig CEO Jon Moynihan*** (hij introduceerde het fully employee-owned business model) zijn flair te herwinnen. Dit legde de basis voor het succes van het adviesbureau in de afgelopen twee decennia.

Alan Middleton - Jon Moynihan - Marcus Agius - PA Consulting

PA is niet de eerste adviesgroep die onderdeel wordt van Carlyle’s portfolio. In 2008 voegde de investeerder ook Booz Allen Hamilton aan zijn portfolio toe. De overname zorgde voor een splitsing van het adviesbureau in twee afzonderlijke onderdelen – Booz Allen (dat zich focust op de Amerikaanse publieke sector) en Booz & Company (met een focus op de private sector). Met de hulp van Carlyle ging Booz Allen in 2010 naar de beurs, en sindsdien heeft Carlyle geleidelijk aan zijn aandeel teruggebracht tot een minderheidsbelang. Booz & Company bleef tot 2013 onafhankelijk, tot het bureau werd overgenomen door PwC Advisory, voor een gerapporteerde waarde van $1 miljard (~€880 miljoen). Inmiddels is het strategy consultancykantoor gerebrand naar Strategy&.

“Carlyle heeft een gevestigde reputatie voor het creëren van waarde, door de investeringen die zij doen te ontwikkelen. Onze onderhandelingen hebben hun vruchten afgeworpen omdat ook het team van PA Consulting de culturele overeenkomsten tussen beide partijen erkent. Beiden zien we de waarde van deze partnership in en, in het bijzonder, het delen van de gecreëerde waarde,” sluit Marcus Agius, Non-Executive Chairman van PA Consulting, af.

Alvorens de deal doorgang vindt, moet deze nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de werknemers van PA Consulting Group die aandelen bezitten. De stemming vindt plaats tijdens de aandeelhoudersvergadering in november 2015.

* Tussen 2008 en 2014 lag het winstniveau van PA Consulting tussen de £19 miljoen (~€25 miljoen) in 2011 en £49 miljoen (~€66 miljoen) in 2008.

** Het kapitaal voor deze overeenkomst is afkomstig van Carlyle Europe Partners IV (CEP IV), een Europees ‘upper mid-market’ buyout-fonds.

*** Jon Moynihan vertrok eind 2013 bij PA Consulting, om met pensioen te gaan.