Amerikaanse adviesmarkt zet sterke groei door in 2015

21 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vorig jaar groeide de Amerikaanse markt voor advies en consultancydiensten met 9% naar een waarde van meer dan $50 miljard. Volgens recente schattingen uit marktanalyses zal de markt in 2015 opnieuw een sterke groei zien. Met 12% groeit de markt voor Finance en Risk management het hardst, gevolgd door technologie consultancy met 10%. Vooral adviesdiensten op technologisch vlak blijven de komende jaren in trek en stuwen de aanhoudende sterke groei van de Amerikaanse adviesmarkt.

De Amerikaanse consultancymarkt is de grootste ter wereld en beslaat 55% van de totale wereldwijde markt, die in 2014 op een waarde van $101 miljard werd becijferd. De Amerikaanse markt is ongeveer acht keer zo groot als de Britse adviesmarkt, de op een na grootste markt, en beslaat meer dan 12 keer de grootte van de Franse adviesmarkt. Niet alleen is de Amerikaanse markt de grootste ter wereld, maar het is ook de snelst groeiende van de Westerse economieën, met een groei van 9% in 2014 – een stijging die ongeveer gelijk staat aan de helft van de Duitse markt voor consulting en advies (de op twee na grootste adviesmarkt ter wereld).

Ook voor 2015 wordt een sterke groei van de Amerikaanse markt verwacht – met een groeipercentage van 10%. Dat de volwassen Amerikaanse markt voor consultancydiensten zo hard groeit – dubbele groeicijfers worden vaak alleen gerealiseerd in opkomende markten – wekt de verwachting dat het huidige groeipad niet veel langer doorgezet zal kunnen worden.

Size of US Consulting Market

Sterke basis
Volgens een recent onderzoek van Source Information Services, een analistenbureau uit de UK, hoeft men zich over de duurzaamheid van de groei in de Amerikaanse markt geen zorgen te maken. De sterke groei die de markt laat zien, is volgens Source namelijk de weerspiegeling van de sterke basis die de adviesmarkt heeft in de VS, en niet die van een bubbel die ieder moment kan knappen. De groei in de markt wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door drie belangrijke factoren: de kracht van de Amerikaanse economie, de hoge vraag naar consultancydiensten van klanten en technologische ontwikkelingen, met een nadruk op digitale transformatie.

Door de jaarlijkse stijging van het BBP van de VS van tussen de 2% en 2,5% zullen bedrijven in de komende periode steeds meer geld beschikbaar hebben om aan consulting en adviesdiensten uit te geven. Veel leidinggevenden in de VS zijn gewend om externe dienstverleners in te huren om te helpen met hun problemen, en consultants plukken hier de vruchten van – vooral omdat interne consultancyteams relatief duur zijn in de Verenigde Staten. Voor klanten roept vooral digitalisering de meeste vraagstukken op en blijft daarom een van de belangrijkste onderwerpen waarvoor de hulp van consultants wordt ingeroepen.

Van de verschillende vakgebieden blijft financial management en risk consulting met 12% het hardst groeiende segment – hoewel de markt zelf relatief klein blijft. Daarna groeit technologie consulting het snelst, met een verwachte groei van 10%. Adviesdiensten in operational improvement en strategie consulting groeien minder hard, maar nog steeds erg snel, met respectievelijk 7% en 8%.

2015 growth rate per service line

Het transformeren van (in het bijzonder grote) ondernemingen naar digitale bedrijven van de 21ste eeuw, blijft een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor veel consultancybureaus en bovendien een belangrijke groeimotor. Ook zijn er veel bedrijven die zich nog niet aan de transformatie hebben gewaagd, maar die nu in de waardeketens van hun concurrenten de voordelen ervan beginnen te merken. De vraag naar digitaliseringsdiensten zal dus naar verwachting hoog blijven, en daarmee ook de vraag naar consultants.

Uit een onderzoek onder 9.000 consultants in Noord-Amerika bleek onlangs dat McKinsey & CompanyBain & Company en The Boston Consulting Group in de Verenigde Staten en Canada worden gezien als de beste consultancybureaus om voor te werken. De top vijf wordt afgesloten door de Advisory praktijken van Big Four kantoren Deloitte en PwC