UK advies en consultancymarkt groeit naar 6 miljard

16 maart 2015 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse consultancymarkt boekte vorig jaar een sterke groei van 6,6% naar een waarde van £6,02 miljard, gedreven door een groeiende vraag in alle sectoren en vakgebieden. Het vooruitzicht blijft positief, meer dan de helft van klanten voorspelt meer te zullen spenderen aan management consultants in de komende 18 maanden.

Met een marktwaarde van £6,02 miljard is de Britse consultancymarkt, volgens Source Information Services (Source), de op een na grootste adviesmarkt ter wereld, na de VS, die door de analisten wordt gewaardeerd op meer dan $40 miljard. In de afgelopen jaren is de Britse industrie in een stroomversnelling terecht gekomen – in 2011 was de markt nog £5,28 miljard waard*, en na jaren van toenemende groeipercentages is de markt aangekomen bij zijn huidige waarde van £6,02 miljard. De herstellende economie wordt als belangrijkste groeifactor aangewezen, met als gevolg dat grote organisaties steeds meer het vertrouwen terugkrijgen om te investeren in strategische initiatieven en projecten die al enige tijd op een laag pitje stonden. “De Britse economie ontwaakt uit een vijf jaar durende slaap, en wordt gestuwd door investeringen in nieuwe technologieën”, aldus Harry Gaskell, Managing Partner van Advisory in de UK.

Omvang van de Britse consultancy branche

Vanuit een sectorperspectief hebben alle industrieën goed gepresteerd, met retail (9,7%+ naar £253 miljoen) en pharma (10,7%+ naar £194 miljoen) als de grootste groeiers. Hier geldt dat disruptie in businessmodellen aan aanjagende functie speelt. Retailers zien zich gedwongen zaken als omnichannel, digital en customer experience vraagstukken aan te pakken, terwijl farmaceutische bedrijven massaal de hulp van consultants inroepen om hen bij te staan rondom thema’s als regulering, kosteneffectiviteit en post-fusie integratie. De twee grootste sectoren in de Britse adviesmarkt, de publieke en financiële sector, boekten ook sterke groei van boven de 6%.

Vakgebieden digital en technology leverden het meeste werk op, voornamelijk veroorzaakt door een hoge vraag in de back office. Volgens Fiona Czerniawska, Director bij Source, levert “de transformatieve kracht van digital in de back office” werk op in bijna alle sectoren, aangezien klanten grote transformaties doorvoeren met het oog op het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Niet alleen blijkt digital een van de belangrijkste groeigebieden te zijn, ook voorziet het consultancybureaus van een route terug naar het luxe, premium segment van de markt, stelt Czerniawska, relaterend aan het feit dat klanten steeds meer digitale diensten met hoge toegevoegde waarden aankopen, waardoor de bureaus hun tarieven en marges kunnen aandikken.

Harry Gaskell en Aidan Brennan

Als het om proposities gaat werden de grootste groeicijfers geboekt in technologie (+ 7,7%), financieel management en risk (+ 7,1%) en strategie (+ 7%). De laatste werd vooral aangezwengeld door een toename in M&A-activiteit en klanten die hun bedrijfsmodel onder de loep namen. HR en verandermanagement zag zijn beste jaar in tijden (+ 4,8%), terwijl ook de vraag naar operationele verbetering-diensten sterk aanhield (5,1%) aangezien kostenbesparing nog steeds tot een van de kernpijlers behoort van bestuurders. 

Vooruitzicht 2015
De vooruitzichten zijn goed, aldus Source, zeker omdat 60% van de klanten zegt dat hun consulting-uitgaven zullen toenemen de komende 18 maanden. Aan het eind van het jaar wordt geschat dat de Britse consultancymarkt £6,38 miljard waard zal zijn, wat een groei van 6% in 2015 zou betekenen. Financial services – goed voor een kwart van de wereldwijde adviesmarkt – wordt verwacht opnieuw een sleutelrol te spelen. Aidan Brennan, Global Head van KPMG Management, zegt: “Financial services-klanten willen op adem komen, maar kunnen dat waarschijnlijk niet voor lang – de noodzaak voor ‘echte verandering’ in de banken- en verzekeringsindustrie is enorm.”

Industry Share - Global Consulting Market

Consultancybureaus zullen in de komende maanden echter met een aantal uitdagingen te maken krijgen. Voor zakelijke dienstverleners die zowel de accountancy als consultancymarkt bedienen ligt stijgende dynamiek in het klantenbestand in het verschiet, en dus in marktaandeel, doordat partners zich in sommige gevallen gedwongen zullen zien om kansen te laten schieten die mogelijk inbreuk maken op en afwijken van auditregels. “We ontkomen er niet aan een mix van winnaars en verliezers te gaan zien met dergelijke verstoringen in de accountanymarkt”, stelt Czerniawska. Bovendien blijft de verschuiving naar prestatiegericht betalen terrein winnen in de consultancymarkt. Volgens de data van Source, afkomstig van meer dan 600 (over het algemeen leidinggevende) eindgebruikers van consultancydiensten, verkiest twee-derde van de bedrijven momenteel een constructie waarbij fees worden gekoppeld aan prestaties. 

Management Consultancies Association
Ongeveer drie maanden geleden presenteerde de Management Consultancies Association (MCA), het representatieve orgaan voor management adviesbureaus in de UK (tegenhanger van de ROA in Nederland), zijn vooruitzichten voor de Britse consultancymarkt, met vergelijkbare resultaten. Bijna alle leden (92%) van de MCA rapporteerden dat zij hun inkomstverwachtingen hadden behaald ofwel deze hadden overtroffen voor 2014.

Expectation for fee income

Source gebruikt een marktdefinitie die zich focust op consultancydiensten die zijn uitgevoerd door middelgrote en grote consultancybureaus (boven de 50 consultants) en omvat normaal gesproken alleen werk dat zij hebben gedaan voor middelgrote en grote klanten. De adviesmarkt voor (zeer) kleine adviesbureaus en/of freelancers wordt niet in de analyse meegenomen. Onderzoek van Consultancy.nl toont aan dat de UK in totaal 140.000 management consultancybureaus telt, waarvan 97% 10 of minder werknemers in dienst heeft. Data van bijvoorbeeld de MCA zelf, de BDU, FEACO en Kennedy is gegenereerd op basis van een bredere definitie (zowel qua scope als functionele definities), en vertegenwoordigen daarom ruimere schattingen van de markt. 

* Source heeft zijn eerdere cijfers van 2013 en de jaren daarvoor aangepast aan de hand van “verbeteringen aan zijn onderzoeksmethoden”.