Consultancymarkt Duitsland groeit naar 25 miljard

09 maart 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Duitse consultancymarkt is het afgelopen jaar met 6% gegroeid naar een totale waarde van €25,2 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse vereniging van management consultancybureaus. Voor 2015 zijn de vooruitzichten zelfs nog beter, met een voorspelde groei van 7%, gestuwd door groeiende vraag naar adviesdiensten en een aantal bloeiende vakgebieden zoals digital en financial services.

Volgens de BDU* – de Duitse tegenhanger van de ROA in Nederland – telt de Duitse management consulting branche 106.000 consultants, werkzaam bij ongeveer 15.400 consultancybureaus. De totale beroepsbevolking van de branche schijnt rond de 130.000 werknemers te liggen.

Gedurende de laatste tien jaar is de Duitse consultancyindustrie consistent gegroeid naar zijn huidige waarde van €25,2 miljard. Daarmee is het de op een na grootste adviesmarkt van Europa, alleen nog kleiner dan de UK markt. Tien jaar geleden, in 2005, werd de waarde van de adviesmarkt geschat op €13,2 miljard, en na een sterke back-to-back groei bereikte de markt een waarde van €18,2 miljard voor de uitbraak van de financiële crisis. Net als voor andere Europese adviesmarkten was 2009 een donker jaar voor de consultancyindustrie van de Duitsers, hoewel in hun geval de schade beperkt bleef tot een afname van 3%. Sindsdien is de Duitse markt herstelt, en afgelopen jaar stormde deze zelfs vooruit – de markt groeide in 2014 met 6%, en voor 2015 wordt een groei van 7% voorspeld. 

Size of German consulting market

Positieve vooruitzichten
Onderzoek van de BDU toonde aan dat Duitse industrieleiders uitbundig zijn over de groeivooruitzichten. Slechts een op tien van de adviesbureaus verwacht een daling in sales, met een meerderheid van de bedrijven die stijgende omzetten verwacht. Middelgrote bureaus zijn het meest optimistisch. Zij geloven in 2015 een gemiddelde groei van bijna 10% te bereiken.

Vanuit een sector perspectief worden financiële dienstverleners (+8,1%) en energie- en nutsbedrijven (+8%) gezien als de belangrijkste aanjagers van groei. Digital consultancy – een markt die wereldwijd fors groeit – is niet onverwacht het belangrijkste vakgebied in de groeistimulans, waarbij het overgrote deel van de deelnemers aan het onderzoek aangaven omzetgroei te verwachten van hun digitale diensten. De opbloei heeft echter zijn weerslag op thought leadership strategieën, omdat driekwart van de bureaus verwacht dat het aantal zogenaamde ‘Digital Labs’ en digitale denktanks zal toenemen.

Adviesbureaus
De Duitse consultancymarkt wordt gedomineerd door een aantal wereldwijd bekende namen, waaronder de Big Four, evenals Accenture, BearingPoint en Mercer. In het strategy consulting segment wordt de markt geleid door de ‘Big 5’ uit de VS (McKinsey, BCG, Bain, Strategy& en Oliver Wyman), hoewel de van origine Duitse Roland Berger en Simon-Kucher & Partners aanzienlijk grotere marktaandelen hebben in vergelijking met de andere markten wereldwijd waar zij actief zijn. De Duitse markt kent ook een aantal namen die internationaal minder bekend zijn, maar in de DACH-regio (en in sommige gevallen ook daarbuiten) tot de gevestigde orde behoren. Een overzicht van de tien grootste van origine Duitse consultancybureaus**:

10 largest German origin consulting firms

Gerelateerd nieuws:
- Simon-Kucher verdrievoudigt omzet in 10 jaar
- Roland Berger wil verdrievoudigen met nieuwe strategie

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat beroepsverenigingen en analistenbureaus verschillende definities gebruiken voor wat wel en wat niet tot de management consulting branche behoort. Volgens Kennedy, bijvoorbeeld, is de Duitse consultancymarkt rond de $14 miljard waard, terwijl de Britse analisten van Source de markt net onder de $6 miljard waarderen. In het laatste geval wordt de reikwijdte van de markt afgesteld op de ~top 250 consultancybureaus, terwijl zowel Kennedy als BDU een veel bredere scope hanteren.

* BDU = Bundesverband Deutscher Unternehmensberater.
** Het overzicht presenteert de wereldwijde omzet en het totale aantal consultants.