50 beste adviesbureaus om voor te werken in de VS

14 september 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Voor het zesde jaar op rij zijn McKinsey & Company, Bain & Company en Boston Consulting Group gekozen tot de beste consultancybureaus om voor te werken in Noord-Amerika. De adviestakken van Deloitte (Deloitte Consulting) en PwC (PwC Advisory) sluiten de top vijf af.

Ieder jaar doet Vault, een website die werknemerstevredenheid van bedrijven in kaart brengt, onderzoek naar de reputatie en het werkgeverschap van adviesbureaus in de VS. In de ‘Best Consulting Firms’ ranglijst baseren de onderzoekers zich op de drie factoren die volgens consultants de belangrijkste redenen vormen om een adviesbureau uit te kiezen en daar te blijven: prestige (30%), werknemerstevredenheid* (60%) en algemene bedrijfsvooruitzichten (10%). Dit jaar hebben de onderzoekers de antwoorden van ongeveer 9.000 consultants** – werkzaam bij meer dan 100 consultancybureaus – onder de loep genomen om te komen tot een lijst van de top 50 beste adviesbureaus om voor te werken.

Vault - Top 10

De resultaten laten zien dat de meeste consultants het liefst bij McKinsey & Company zouden werken, binnen de adviesbranche ook wel bekend als ‘The Firm’. Met meer dan 17.000 werknemers verspreid over 100+ kantoren is McKinsey het grootste strategie consultancykantoor ter wereld. In de editie van vorig jaar stond Bain & Company, de huidige nummer twee, bovenaan de lijst. Voor het vijfde jaar op rij wordt de derde plaats ingevuld door de Boston Consulting Group, gevolgd door Deloitte en PwC die beide zijn gestegen in de lijst ten opzichte van vorig jaar. De rest van de top 10 bestaat uit Oliver Wyman, The Brattle Group, Cornerstone Research, A.T. Kearney en The Bridgespan Group, die dit jaar voor het eerst in de lijst staat en het groeiende belang van social impact in de branche benadrukt. The Bridgespan Group werd in 1999 opgericht door Bain, en levert als non-profit organisatie management consultancydiensten aan goede doelen, NGO’s en filantropen. Volgens de resultaten heeft het bureau vooral op het gebied van prestige en gevoel van zingeving geprofiteerd van zijn betrokkenheid bij de sociale sectoren.

Vault - Top 20

De posities tussen de 11 en 20 worden gevuld door zowel lokale boutique spelers als grote wereldwijde consultancybureaus. Op de elfde plek staat gezondheidszorgspecialist ClearView Healthcare Partners, gevolgd door Analysis Group, L.E.K. Consulting en Strategy&, het voormalige Booz & Company dat nu onder de vlag van PwC opereert. Het besluit om Booz te verkopen in 2013 – voor een bedrag van $1 miljard – aan PwC heeft de aantrekkelijkheid van Strategy& echter weinig goed gedaan. Het bureau stond vorig jaar nog op de 4e plek, maar staat in 2015 maar liefst tien plaatsen lager.

Op #15 staat Parthenon, eveneens een strategisch consultancybureau dat door een Big Four kantoor is overgenomen. Het adviesbureau werd vorig jaar door EY gekocht en staat in deze editie vier plaatsen lager. In zowel het geval van Booz & Company als Parthenon Group heeft vooral de prestige van het bureau schade opgelopen, in het perspectief van de ondervraagde consultants. The Cambridge Group, Insight Sourcing Group (het hoogstgeplaatste boutiquekantoor), Point B, Eagle Hill Consulting – die uitzonderlijk hoog scoort op work-life balans – en Accenture sluiten de top 20 af.

Vault - Top 30

Op de plaatsen tussen de 21e en de 30e beste consultancybureaus om voor te werken staan vier nieuwkomers: Kurt Salmon (#21), ZS Associates (#24), Edgeworth Economics (#27) en Huron Consulting Group (#29). Adviesbureaus Alvarez & Marsal en Roland Berger, beide ook bekende namen in Europa, zijn ook terug te vinden in de top 30, samen met ScottMadden Management Consultants uit Atlanta, The Chartis Group, CapTech en Bates White Economic Consulting.

Op de 31e en 32e plaats staan Clarkston Consulting en Putnam Associates, gevolgd door management consultancybureau Marakon, die een plek hoger in de lijst staat dan zijn moederbedrijf Charles River Associates (CRA nam Marakon over in 2009). Novantas, Jabian Consulting, Smartronix, Kaiser Associates en Health Advances staan op de 35e tot de 39e plaats, en de 40e plek wordt gevuld door nieuwkomer Innosight. De rest van de top vijftig bestaat uit het beursgenoteerde FTI Consulting, NERA Economic Consulting (net als Oliver Wyman en Mercer onderdeel van Marsh McLennan Companies), de van oorsprong Duitse pricingexpert Simon-Kucher & Partners, Stern Value Management (nieuw), Strategic Decisions Group, Ricardo Strategic Consulting, Censeo Consulting Group, Pearl Meyer & Partners, Avasant en Triage Consulting Group.

Vault - Top 50

Gerelateerde artikelen:
- Top 50 wereldwijde management consulting bureaus (Vault) 
- De 30 beste werkgevers in management consultancy (Consulting Magazine) 

* Om werknemerstevredenheid te meten kijken de onderzoekers naar tevredenheid (15%), vergoeding (15%), cultuur (10%), work-life balans (10%), promotiebeleid (5%) en de mate van uitdaging in het werk (5%).

** Bij het beoordelen van ‘quality of life’ factoren was het de consultants alleen toegestaan om hun eigen bureau te beoordelen. Op het gebied van prestige mochten de adviseurs alleen concurrerende bureaus beoordelen.