Fusie Willis Group en Towers Watson, deal van $18 miljard

31 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Towers Watson en Willis Group gaan fuseren. Het gefuseerde bedrijf, met 35.000+ werknemers in 120 landen en een marktwaarde van $18 miljard een megaspeler in het landschap voor verzekeringen en HR consultancy, gaat als Willis Towers Watson door het leven.

Willis Group is een risicoadvies, verzekerings- en herverzekeringsmakelaar dat in 1828 is opgericht in Londen. Het bureau telt ongeveer 19.000 werknemers, werkzaam vanuit meer dan 400 kantoren in 120 landen. Towers Watson heeft circa 16.000 professionals wereldwijd, werkzaam op het vlak van consulting, technologie, human resources en risicomanagement.

Door de fusie tussen de twee bedrijven ontstaat een gigant in de zakelijke dienstverlening, met een gecombineerde omzet van meer dan $8,2 miljard een top-3 speler wereldwijd in de markten voor verzekeringen en advies. De aandeelhouders van Willis Group krijgen 50,1% van de aandelen in hun bezit, terwijl de aandeelhouders van Towers Watson genoegen nemen met 49,9% – samen is het bedrijf goed voor een beurswaarde van zo’n $18 miljard. Het fusiebedrijf gaat de naam Willis Towers Watson dragen, en wordt vanuit een belasting oogpunt gevestigd in Ierland – waar Willis Group staat ingeschreven sinds 2010 toen de risicomakelaar verhuisde uit Bermuda.

Willis Group & Towers Watson agree 18 billion merger

Door de samenvoeging van de complementaire dienstverlening van de twee bureaus kan Willis Towers Watson de concurrentie aan met Aon, met 65.000 professionals marketleider in het landschap voor verzekeringen en advies, en Marsh & McLennan Companies (57.000 medewerkers; moederbedrijf van o.a. Marsh, Mercer en Oliver Wyman).

De deal zal volgens de architecten van de transactie ook kosten besparen. Door schaalvoordelen van het gecombineerde bedrijf en de vermindering van overhead verwacht Willis Towers Watson binnen drie jaar tussen de $100 en $125 miljoen te besparen. Bovendien heeft Ierland nog steeds een voordelig belastingklimaat voor bedrijven. De 25% die in Ierland wordt aangehouden is een stuk lager dan de 34% die in de huidige thuismarkt van Towers Watson, de Verenigde Staten, wordt gehanteerd.

Tot slot geven de twee bedrijven elkaar toegang tot andere markten wereldwijd. Door zich bij elkaar aan te sluiten krijgt Willis Group expansiemogelijkheden bij Towers Watson klanten, waarbij er vooral in de VS veel synergie wordt verwacht, en op zijn beurt profiteert Towers Watson van de grotere internationale aanwezigheid van zijn partner, die het adviesbureau zal helpen met wereldwijde expansie.

John Haley, Dominic Casserley, James McCann

“De grondgedachte achter de fusie is sterk – in een klap versnelt de combinatie de groeistrategie van beide bedrijven en biedt deze een zeer overtuigende waarde-propositie voor onze klanten”, legt Dominic Casserley uit, de CEO van Willis Group. “We zullen 80% van ’s werelds top-1.000 bedrijven voorzien van advies en verzekeringsdiensten, en we zullen beschikken over een aanzienlijke aanwezigheid bij middelgrote en kleinere werkgevers wereldwijd.”

Willis Group bestuursvoorzitter James McCann zal na de fusie de voorzitter worden van het gecombineerde bestuur. Towers Watson CEO John Haley wordt de CEO van het nieuwe bureau, en Casserley neemt de rol van plaatsvervangend CEO op zich. Haley en Casserley zullen daarnaast beide zitting nemen in de bestuursraad, samen met zes directeuren van Willis Group en zes van Towers Watson.