Capgemini neemt technologiedienstverlener Igate over

29 april 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Capgemini heeft Igate overgenomen, een gerenommeerde technologiedienstverlener uit de VS. De Fransen betalen $4 miljard voor het adviesbedrijf - de grootste acquisitie in vijftien jaar tijd. Zo'n 33.000 medewerkers maken de overstap naar de Franse dienstverlener.

Igate is met een omzet van $1,3 miljard en meer dan 33.000 werknemers een van de grootste IT-dienstverleners in Noord-Amerika. Het bedrijf biedt oplossingen op het gebied van IT-consultancy, technologie en managed services. Tot de klantenkring behoren grote Amerikaanse klanten, waaronder Royal Bank of Canada en General Electric.

Capgemini en IGATE

Voor Capgemini betekent de overname een reuzensprong in zijn ambities om een top-5 wereldspeler te worden. Europa is nu nog goed voor circa 70% van de omzet, na de integratie van Igate zal het belang van Europa afnemen tot nog geen 50% van de omzet. De combinatie van Igate en Capgemini verhoogt de omzet in de regio tot een geschatte $4 miljard, binnengebracht door circa 50.000 werknemers.

Verbreding dienstverlening
De overname verstevigt verder Capgemini’s concurrentiekracht in alle regio’s en verbreedt de dienstverlening in de belangrijkste sectoren. Met een sterke positie in de sector voor financiële dienstverlening (42% van de omzet), brengt Igate een aantrekkelijk portfolio van klanten mee dat complementair is aan dat van Capgemini. De overeenkomst versterkt ook Capgemini’s positie in de retail, maakindustrie en gezondheidszorg, aldus Paul Hermelin, CEO van Capgemini.

Ook op het vlak van platform-gebaseerde oplossingen levert de overname een impuls. Naast ervaring in applicatiedienstverlening, heeft Igate complementaire competenties in infrastructuurdienstverlening (3.000 FTE’s), business process outsourcing (3.500 FTE’s) en engineering-diensten (3.500 FTE’s). 

Volgens de partners zal de combinatie van cross selling omzetsynergieën bieden van $100 - $150 miljoen per jaar en geschatte efficiencyvoordelen van $75 - $105 miljoen, te behalen binnen drie jaar. 

Hermelin over de gesloten deal: “Ik ben bijzonder verheugd dat ik deze belangrijke transactie in Capgemini’s geschiedenis kan aankondigen. Igate is een belangrijke onderneming die perfect past in onze strategische ambities. Het zal ons een nieuwe status geven op de Amerikaanse markt en ons verder brengen in de industrialisatie van onze dienstverlening waarmee we nog concurrerender diensten aan onze klanten kunnen aanbieden. Het zal daarnaast onze activiteiten in India een nieuwe schaal geven, waarmee we kunnen concurreren met de allerbeste Indiase en Amerikaanse bedrijven in onze markt." 

Capgemini neemt IGATE over

Ashok Trivedi, medeoprichter en -voorzitter van Igate: “We zijn blij met het feit dat we een geweldige partner hebben gevonden voor onze zakelijke activiteiten. We hebben er alle vertrouwen in dat onze medewerkers en klanten profijt zullen hebben van verbeterde diensten en middelen die hen via Capgemini ter beschikking staan.” Sunil Wadhwani, medeoprichter en -voorzitter van Igate geeft aan: "We zijn dankbaar voor het feit dat het bedrijf dat wij 25 jaar geleden hebben opgericht zich ontwikkeld heeft tot een wereldspeler met meer dan 30.000 medewerkers en tot een vertrouwde partner voor ruim 250 klanten met een marktwaarde van ruim $4 miljard. En tot een van de meest respectabele merken in de IT-sector." Tenslotte vult Ashok Vemuri, CEO van Igate, aan: “In Capgemini hebben wij een partner gevonden die ons vermogen om te innoveren en sectoroplossingen te bouwen verder zal versnellen. Dit zal de waardepropositie voor onze klanten verbeteren. Bovendien zal deze krachtige combinatie spannende mogelijkheden bieden voor onze medewerkers."

De transactie tussen Capgemini en Igate zal naar verwachting in de tweede helft van 2015 worden afgerond. Binnen negen maanden zal naar alle waarschijnlijkheid de daadwerkelijke integratie tussen de twee partijen in zijn geheel zijn afgerond.