Squarewise maakt een doorstart na faillissement
Squarewise heeft - een week nadat het genoodzaakt was om surseance van betaling aan te vragen - een succesvolle doorstart gemaakt. Het adviesbureau gaat in een iets afgeslankte vorm verder onder dezelfde naam. Marcel Heskes blijft Managing Partner van het consultancykantoor uit Amsterdam.
Squarewise bouwde sinds de oprichting in 2000 een sterk track record op in de markt. Zo werd het adviesbureau vijf keer genomineerd voor de ROA Impact Prijs, waarvan het twee keer als winnaar uit de bus kwam. Het aangekondigde failliesement van Squarewise medio januari kwam dan ook als een verrassing voor velen binnen de adviesbranche.
Doorstart
“Wij betreuren het dat we onze problemen niet hebben kunnen oplossen, maar zijn dankbaar voor de mogelijkheid om middels een doorstart een bijdrage te kunnen blijven leveren aan transitievraagstukken in sectoren als de bouw en energie” aldus Marcel Heskes. “De gesprekken die wij met onze cliënten en relaties hebben gevoerd in de afgelopen dagen geven ons veel vertrouwen in de toekomst”.
Volgens de curator, S.D. van de Kant van Wieringa Advocaten, was de positieve instelling van het personeel van het adviesbureau doorslaggevend in het realiseren van een doorstart. “Na het verlenen van de surseance van betaling trof ik een alerte en enthousiaste groep mensen aan die er samen de schouders onder heeft gezet om de onderneming te redden”. Ook Heskes roemt de inzet van de consultants van Squarewise: “Dankzij de inzet van alle betrokkenen, en met name van onze medewerkers en relaties, is de doorstart op snelle wijze gerealiseerd”.
Toekomst
Over de toekomst is Heskes helder: “Onze doelstelling is om onze positie allereerst te consolideren en daarna verder uit te breiden”.
Surseance van betaling
Het is niet de eerste keer dat een gerenommeerd adviesbureau na surseance van betaling / faillissement een succesvolle doorstart maakt. Zo balanceerde Bain & Company begin jaren ’90 op de rand van faillissement. De problemen waren zo hoog opgelopen dat oprichter Bill Bain naarstig probeerde om het strategie adviesbureau te verkopen. Doordat de beste consultants Bain inmiddels hadden verlaten toonden concurrenten zoals McKinsey, BCG, Booz & Company (destijds Booz Allen Hamilton) geen interesse. De aanstelling van Mitt Romney als CEO in 1991 betekende de omkeer en het begin van hernieuwde florissante tijden.
In 2002 vroeg het oudste advieskantoor ter wereld, Arthur D. Little, surseance van betaling aan. Na stukgelopen onderhandelingen met Monitor, Mercer en PA Consulting Group werd het strategisch adviesbureau tijdens een veiling verkocht aan Altran.
In 2009 kwam ook BearingPoint in de problemen, diverse landenorganisaties werden opgekocht door o.a. Deloitte en PwC. De Europese tak van BearingPoint, dat financieel wel goed presteerde, werd verkocht aan het management via een buyout.
Eind vorig jaar vroeg ook Monitor Chapter 11 bankruptcy protection, de Amerikaanse variant van surseance van betaling, aan in de VS. Deloitte handelde snel en kocht Monitor. Circa 1,200 strategie consultants maakten de overstap naar de strategy consulting praktijk van Deloitte Consulting.