Squarewise vraagt surseance van betaling aan

17 januari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Squarewise heeft afgelopen vrijdag surseance van betaling aangevraagd. Het adviesbureau uit Amsterdam was genoodzaakt om surseance aan te vragen doordat het niet langer aan haar lopende verplichtingen kon voldoen. Alle consultants en medewerkers zijn vrijdag door het management team ingelicht. De komende periode gaat het MT samen met de aangestelde bewindvoerder diverse toekomstscenario’s onderzoeken.
 
Squarewise is een strategisch adviesbureau met een focus op innovatie en duurzaamheid. Het consultancykantoor is in 2000 opgericht en heeft in de afgelopen dertien jaar een sterk track record opgebouwd in de adviesbranche. Zo won Squarewise tweemaal de ROA Impact Prijs, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan het ‘beste adviestraject’. In 2006 won het met een project uitgevoerd voor Philips Lighting en vier jaar later voor een duurzaamheidsproject bij het chemische bedrijf AkzoNobel. Ook in 2011 werd Squarewise genomineerd voor de ROA Impact Prijs, toen ging Sioo erandoor met de prestieuze award.
 
Financiële problemen
Het adviesbureau had op haar hoogtepunt in 2010 circa 35 medewerkers in dienst. Door de financiele crisis kampt Squarewise met een bij de verwachtingen achterblijvende omzet. Ook heeft het consultancykantoor last van te hoge vaste kosten. Daardoor is een verlieslatende situatie ontstaan met een negatief vermogen waardoor Squarewise voorzag dat zij niet langer aan haar verplichtingen kon voldoen, met als gevolg dat het genoodzaakt was om surseance van betaling aan te vragen.
 
Toekomstscenario’s
De rechtbank in Amsterdam heeft advocaat S.D. van de Kant van Wieringa Advocaten aangesteld als bewindvoerder. Hij gaat de komende weken de levensvatbaarheid van de onderneming onderzoeken. Squarewise laat weten dat verschillende opties tot de mogelijkheen behoren, zoals succesvolle sanering of een faillissement met doorstart. De bewindvoerder laat zich voorzichtig positief uit over de mogelijkheden: “Daar ben ik eerlijk gezegd optimistisch over. Uit de diverse gesprekken die ik tot dusver heb gevoerd, is mij gebleken dat de onderneming in vrij korte tijd een enorme reputatie heeft opgebouwd binnen de branche en dat de consultants extern hoog staan aangeschreven. De klanten waarmee ik heb gesproken, hebben ook zonder uitzondering aangegeven dat zij graag met Squarewise verder willen”.