Vijf consultants in lijst van meest duurzame young professionals

13 juni 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd

De jaarlijkse ‘Duurzame Jonge 100’-lijst is bekendgemaakt. Op de lijst staan ieder jaar honderd jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar staan er vijf consultants op de lijst: Sybren Bosch, Guus ter Haar, Anne Koudstaal, Saskia Tegnell en Rik Wessels. 

Sinds 2013 stelt duurzaamheidsprojectbureau Sustainable Motion ieder jaar een lijst samen met daarop honderd jonge professionals die een vooruitstrevende rol spelen op het gebied van duurzaamheid, genaamd de Duurzame Jonge 100 (DJ100). De lijst kan worden beschouwd als de jonge tegenhanger van de “Duurzame 100’ die door dagblad Trouw wordt gepubliceerd en bevat ondernemers, professionals en studenten die maximaal 32 jaar oud zijn. 

De initiatiefnemers benadrukken dat de DJ100 geen ranglijst is en dat deze bedoeld is om een selectie van ambitieuze en inspirerende jonge mensen te helpen bij het creëren van een podium en een netwerk. De honderd jongeren op de lijst worden ieder jaar geselecteerd door een wisselende jury* gevuld met ‘spraakmakende personen op het gebied van duurzaamheid’.

DJ100 De 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland

Dit jaar zijn er vijf jonge professionals in de lijst opgenomen die werkzaam zijn binnen de adviesbranche. Hieronder een kort overzicht van de consultants op de lijst en de redenen waarom ze in de lijst zijn opgenomen. 

Sybren Bosch

Als consultant van het Amsterdamse adviesbureau Copper8 helpt Sybren Bosch (26) opdrachtgevers met het behalen van hoge duurzaamheidsambities. Dit doet hij hoofdzakelijk door hen te begeleiden tijdens aanbestedingsprojecten en zich te concentreren op het idee van een circulaire economie. In een circulaire economie blijft de functionaliteit van producten en waarde van materialen ook voor de toekomst behouden.

Bosch is daarnaast Junior-Raadslid bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, een strategische adviesraad van de regering die zich richt op de beleidsmatige kant van soortgelijke vraagstukken. Hierbinnen houdt hij zich vooral bezig met het krachtig naar buiten brengen van de boodschap en adviezen van de Raad. Ten slotte is Bosch betrokken bij enkele jongerenorganisaties, onder meer bij de adviesraad van ‘Jongeren Milieu Actief’ en ARGEEn, een Nijmeegse studenten-consultancy die zich bezighoudt met duurzaamheid.

Guus ter Haar

De 30-jarige Guus ter Haar werkt bij adviesbureau NewForesight aan het aanpakken van uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en dan met name in relatie tot landbouw. Hierbij hecht Ter Haar er veel waarde aan symptoombestrijding te voorkomen door goed te kijken naar de onderliggende oorzaken van ‘onduurzaamheid’.

Het afgelopen jaar was hij een van de bedenkers en initiatiefnemers van de zogenaamde ‘Green Protein Alliance’, die zich inzet om een concept te ontwikkelen waarbij verschillende marktpartijen zoals Albert Heijn, Jumbo, Hak en Dutch Weed Burger er samen met het Voedingscentrum en het Ministerie van Economische Zaken (EZ) aan kunnen werken om Nederlanders meer plantaardig en minder dierlijk voedsel te eten. Zo ontstond een alliantie van 14 marktpartijen, het Voedingscentrum, Milieu Centraal en het Ministerie van EZ, kwamen er acht nieuwe plantaardige eiwitproducten en nam de consumptie van plantaardige eiwitten in 2016 met 16% toe.

Anne Koudstaal

Samen met zijn collega Simon Jorritsma, bedacht Anne Koudstaal (29) Plasticroad, een concept om holle prefab- en modulaire wegen te maken van gerecycled plastic en kunststof. Dit betekent dat de gebruikelijke fundering en asfaltlagen worden verwijderd en vervangen met een gerecyclede, uit één deel bestaande constructie met daarin een holle ruimte die kan worden gebruikt voor onder meer het bergen van water en de doorvoer van kabels en leidingen. Het idee is zonder tussenkomst van bedrijven ontstaan uit eigen initiatief. 

Inmiddels zijn VolkerWessels en KWS Infra (ook de werkgever van Koudstaal) zo enthousiast dat ze concreet aan de slag zijn gegaan met het concept. Er is al veel vraag en deze zal volgens Koudstaal nog verder toenemen omdat het een uniek product is dat oplossingen biedt voor meerdere wereldproblemen (waaronder plastic afval, klimaatbestendigheid, circulair bouwen). Met Wavin en Total zijn ook nog twee grote partners op het gebied van kunststoffen ingestapt en later dit jaar zal de eerste PlasticRoad in Nederland worden aangelegd.

Consultants DJ100 2016

Saskia Tegnell

Saskia Tegnell (27) zet zich namens transitiebureau Squarewise in om de transitie richting een duurzame samenleving te versnellen. De laatste tijd doet ze dit voornamelijk door middel van haar bijdrage aan een project waarbij in samenwerking met verschillende gemeenten de eerste aardgasvrije woonwijken te realiseren. Momenteel gebruikt nog 95% van de Nederlanders gas om te koken en de woning te verwarmen en dit moet anders indien we naar een energie-neutrale samenleving toe willen werken.

Een belangrijk onderdeel hierin is de communicatie met burgers, want terwijl gemeenten vaak best aardgasvrij wil worden, blijken het bewustzijn, de interesse en het draagvlak onder de bevolking vaak nog erg beperkt. En onderdeel van deze communicatie waar Saskia ook mee bezig is, is de campagne ‘wij zijn aardgasvrij’. Daarin staat gasvrij koken, centraal om de transitie op gang te brengen.

Rik Wessels

De voor Ecofys werkzame Rik Wessels (28) won het afgelopen jaar samen met drie andere young professionals (Dieudonnee Cobben, Esther van Bentum en Diederik Kuipers) de Energy Innovation Talks 2016. Hun innovatie, het Energieabonnement, richt zich erop consumenten bewuster te maken van hun energieverbruik. Zo willen ze bijdragen aan een oplossing voor de toekomstige onbalans in het elektriciteitsnet die zal ontstaan bij grootschalige duurzame energieopwekking door consumenten. 

Na het winnen van de prijs zijn Wessels en consorten verdergegaan met de ontwikkeling van hun concept. Er is onder andere contact met een netbeheerder om te onderzoeken hoe de oplossing in een pilot getest kan worden.

* Voor de DJ100 van 2017 bestond de jury uit Aouatif Tawfik (Sustainability Manager Unilever), Jan Rotmans (Hoogleraar Transitiekunde Erasmus Universiteit), Mariëlle van Spronsen (MVO Manager Post NL), Meino Zandwijk (Founder & Managing Partner Dutch), Suze Gehem (Directeur Groene Grachten), Daniël Poolen (Chief Plastic Mining Cooperation), Jolanda van Ginkel (Sustainability Leader Ikea), Marjolein Demmer (Directeur Groene Zaak), Paulina Chromik (Bestuur Jong IenM) en Willem Ferwerda (#1 Trouw Duurzame 100, Commonland).