Ecofys partner energietransitie platform Team Energy van TU Eindhoven

23 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Energie- en duurzaamheidsadviseur Ecofys heeft zich als partner aangesloten bij Team Energy. Dit platform, dat is verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft zich tot doel gesteld bij te dragen aan een versnelling van de energietransitie. Hiertoe houdt het zich bezig met het informeren, inspireren en verbinden van studenten en andere relevante partijen. 

Het in 1984 opgerichte Ecofys mag zich specialist noemen op het gebied van hernieuwbare energie, koolstofefficiëntie, energiesystemen en -markten en energie- en klimaatbeleid. Daarnaast is het een bekende adviseur van overheden, bedrijven, ngo's en energieleveranciers over de hele wereld. Bij het bedrijf, dat in 2016 werd overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot Navigant, werken momenteel zo’n 175 mensen. Onlangs heeft Ecofys zijn activiteiten ter ondersteuning van de overgang naar een meer duurzame energieopwekking een extra impuls gegeven, door zich als partner aan te sluiten bij Team Energy, een energietransitie-platform gerelateerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Team Energy

Team Energy werd opgericht in 2013, telt vandaag de dag 55 medewerkers en ontplooit diverse initiatieven om een bijdrage te leveren aan een snellere energietransitie. Zo zijn er het Energy Café, dat bedrijven de mogelijkheid biedt zich in een korte pitch en praktische casus te presenteren aan studenten, en de Energy Challenge, een wedstrijd waarin studenten met duurzame concepten het tegen elkaar opnemen. Daarnaast wordt jaarlijks het congres Energy Now georganiseerd, waarvan de laatste editie plaatsvond op 30 mei 2017. Ook dit evenement brengt studenten in contact met diverse ondernemingen, zodat zij samen kunnen denken en spreken over de hedendaagse energieproblematiek en de oplossingen van morgen. De aankomende versie van het jaarlijkse congres staat gepland op 17 mei 2018.

Len Wismeyer, bij Team Energy verantwoordelijk voor externe relaties, sprak op Energy Now 2017 over de geschiedenis van het platform: “Ooit begon Team Energy met een aantal studenten die zich in de kroeg afvroegen waarom ze het energieprobleem niet konden oplossen. Zij begonnen met de organisatie van lunchlezingen, om studenten zo iets meer bij te brengen over het probleem. Vervolgens werden ze ook aangezet om erover na te denken tijdens de Energy Cafés. Ten slotte verzonnen we de Energy Challenge om ook daadwerkelijk problemen op te lossen. We vonden dat het tijd werd om al die zaken bij elkaar te brengen op één dag, tijdens Energy Now.”

Ecofys partner energietransitie platform Team Energy van TU Eindhoven

Tijdens de laatste editie van Energy Now was in de gedaante van Thijs Aarten ook Ecofys van de partij. De voormalig CEO van het adviesbureau – hij is inmiddels actief bij het moederbedrijf Navigant – benadrukte toen dat met het bereiken van de klimaatdoelen een hoop handelingen en moeite gepaard gaan: “We moeten ons altijd blijven afvragen of we wel genoeg doen. Het is mogelijk om onder de anderhalf graden opwarming te blijven, maar dan zullen we het wel met z’n allen sámen moeten doen.” 

Middels het partnerschap met Team Energy voegt Ecofys wat dat betreft de daad bij het woord. Het adviesbureau reageert verheugd op het nieuwe samenwerkingsverband met het platform: “We zijn trots om een partner te zijn van Team Energy. Het gaat om een toegewijd team van interdisciplinaire studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die samen proberen de energietransitie te versnellen. We kijken ernaar uit om elkaar te mogen inspireren!”

Eind 2017 publiceerde het adviesbureau in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland nog een onderzoeksrapport waarin centraal staat hoe het mogelijk is om het Nederlandse energieverbruik in 2023 voor zo’n 16% uit hernieuwbare bronnen afkomstig te laten zijn. We hebben het dan over een aanzienlijke energietransitie, want volgens het kantoor was het percentage hernieuwbare energie begin 2016 in Nederland slechts een krappe 6%. 

Naast Ecofys is ook TenneT – een bedrijf dat zich bezighoudt met elektriciteitstransport en bijna 2.000 medewerkers in dienst heeft – partner van Team Energy. Bij het evenement Energy Now in mei 2018 zal de huidige CEO van TenneT, Mel Kroon, nog aan het roer staan van het bedrijf, maar voor de editie van 2019 zal daar verandering in komen. Enkele weken geleden werd namelijk bekendgemaakt dat Accenture CEO Manon van Beek per 1 september 2018 de nieuwe bestuursvoorzitter wordt van de hoogspanningsnetbeheerder in Nederland en een deel van Duitsland.