Ecofys overgenomen door Amerikaanse branchegenoot Navigant

08 november 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het Nederlandse Ecofys is overgenomen door Navigant, een Amerikaanse branchegenoot. Als gevolg van de deal – een overnamebedrag is niet bekendgemaakt – zullen de circa 150 consultants van Ecofys verspreid over vier landen, waaronder Nederland, de overstap maken naar de energiepraktijk van Navigant. 

Ecofys werd in 1984 opgericht en is de afgelopen drie decennia uitgegroeid tot een van de grotere Europese consultancyspelers gespecialiseerd in energie en duurzaamheid. Vandaag de dag telt het adviesbureau rond de 150 consultants die actief zijn vanuit vestigingen in Nederland (hoofdkantoor), België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Gisteren maakte Thijs Aarten, CEO en Managing Director van Ecofys, bekend dat het bureau zich heeft aangesloten bij Navigant, met ongeveer 2.500 werknemers in meer dan 40 landen een van de grotere management consultancybureaus ter wereld. Navigant heeft hiervoor overeenstemming bereikt met Eneco, de Nederlandse energieleverancier die sinds 2009 eigenaar is van Ecofys – in dat jaar werd de adviseur onderdeel van Eneco Group, als onderdeel van een grotere overname.

Als gevolg van de integratie zullen de consultants en staf van Ecofys, verspreid over de vier landen, de overstap maken naar de Energy service line van Navigant. Met hun komst kan Navigant volgens Jan Vrins, Managing Director en leider van Navigant’s Energy praktijk, nog beter oplossingen bieden op het gebied van energiebeleid, klimaatstrategieën en -beleid, energiesystemen en -markten, en duurzame oplossingen voor industrieën en dienstensector. “Samen zullen Ecofys en Navigant een sterke partner zijn voor overheden, energieopwekking- en leveringsbedrijven, industrie, en nieuwkomers in de energie markt om adequaat te reageren op en te profiteren van de wereldwijde energie transformatie”, aldus Vrins.

Navigant versterkt energietak met Europese energieadviseur Ecofys, voegt 150 consultants toe

Volgens verschillende analistenrapporten kan Navigant’s energietak reeds bogen op een sterke reputatie in de adviesbranche en met de toevoeging van Ecofys heeft het bureau zijn concurrentiepositie in het landschap nog verder versterkt. Tot de klanten die Navigant aan haar portefeuille kan toevoegen behoren onder meer de Wereldbank, de Europese Commissie, corporates en milieuorganisaties. Daarnaast krijgt het Amerikaanse kantoor door de overname een stevigere voet aan grond in Europa – Navigant heeft vestigingen in Birmingham en Londen, maar verder geen aanwezigheid op continentaal Europa. 

Thijs Aarten, CEO van Ecofys, ziet een win-win situatie in de overname. Zo kan Ecofys door zich aan te sluiten bij het grotere adviesbureau profiteren van Navigant’s wereldwijde bereik en leidt de krachtenbundeling volgens Aarten voor klanten tot een verbreding en verdieping in zowel strategie als implementatie. Volgens de CEO is het bureau hierdoor beter in staat om klanten te helpen met energie- en klimaattransitie vraagstukken. De komende tijd periode blijft Ecofys onder eigen naam opereren in de markt.

Jeroen de Haas, CEO van Eneco, geeft ook aan “verheugd” te zijn met de verkoop aan Navigant en voegt toe dat hij er vertrouwen in heeft dat de twee consultancyspelers goed op elkaar aansluiten. “Ecofys is voor Eneco van grote waarde geweest en ik heb er vertrouwen in dat het bureau onder Navigant succesvol zal blijven.” Met de verkoopopbrengst van Ecofys gaat Eneco “investeren in innovatie en duurzaamheid”.

Eerder dit jaar kocht Navigant onder meer Dymedex Consulting en Goonan Performance Strategies, twee Amerikaanse consultancybureaus.