Baker Tilly Berk eerste top 10 accountancykantoor met een vrouw aan de top

28 november 2017 Consultancy.nl

Anneke van Zanen-Nieberg treedt per 1 maart 2018 aan als de nieuwe bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk. Zij volgt Marcel Huisman op, die sinds de zomer aan het roer staat bij het accountants- en advieskantoor. Met de wisseling in de top is Baker Tilly Berk momenteel het enige top-10 accountantskantoor met een vrouw aan de top.

Met de benoeming van een externe bestuursvoorzitter volgt Baker Tilly Berk in de voetsporen van onder meer KPMG, dat eerder voormalig ING topman Jan Hommen en daarna Kas Bank CEO Albert Röell aantrok om leiding te geven aan het bedrijf. Het besluit om externe bestuurders aan te stellen is onderdeel van het interne veranderprogramma van het kantoor, dat op zijn beurt onderdeel vormt van de “implementatie van verbetermaatregelen van het accountantsberoep”. 

Grote accountancyorganisaties staan de afgelopen jaren onder druk om de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Daaraan ten grondslag liggen verschillende zaken waarin accountantskantoren in hun klantwerk duidelijk tekort zijn geschoten. Ook constateert de AFM al een aantal jaar op rij dat de kwaliteit van accountancy- en auditwerk naar een hoger niveau moet worden getild. De roep om hervorming is vooral sterk aangezien de markt enorm gepolariseerd is – de vier grootste kantoren, de Big Four, zetten samen €2,8 miljard om, wat neerkomt op zo’n 68% van de omzet van alle 30 grootste accountantskantoren. In sommige segmenten is er zelfs helemaal geen sprake van concurrentie: zo laten alle AEX- en AMX-bedrijven hun audits doen door de Big Four. 

Over het belang van kwaliteit in de branche schrijft Arno van der Heijden, de vorige bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk, in het jaarverslag: “Wij beseffen dat alles wat wij leveren van hoge kwaliteit moet zijn. Dit besef wordt alsmaar groter. In onze cultuur is kwaliteit één van de speerpunten.” 

Anneke van Zanen-Nieberg - Bestuursvoorzitter bij Baker Tilly Berk

Om de kwaliteit binnen de organisatie verder te verbeteren, lanceerde Van der Heijdens voorganger Ted Verkade (die nu een internationale rol bij Baker Tilly Berk bekleedt) een uitgebreid verbeterprogramma, bestaande uit diverse pijlers, waaronder goodwill, governance, cultuur en mensen. In de governance-pijler werd begonnen met het instellen van een geheel uit externe leden bestaande Raad van Commissarissen (RvC), en nu volgt dus ook de aanstelling van een externe bestuursvoorzitter. De keuze voor een buitenstaander komt niet uit de lucht vallen – in mei van dit jaar bracht de RvC al naar buiten dat het deze route zou gaan bewandelen. 

Externe bestuursvoorzitter

Met de keuze voor Anneke van Zanen-Nieberg (53) brengt Baker Tilly Berk een ervaren bestuurder met jarenlange expertise aan boord, vooral gericht op de publieke sector. Van Zanen-Nieberg is na haar opleiding tot registeraccountant via het Nivra (inmiddels NBA) lange tijd werkzaam geweest binnen de Rijksdienst, waar ze diverse functies vervulde. Naast directeur bij de Algemene Rekenkamer, was ze Plaatsvervangend Secretaris Generaal bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en tot 1 december 2017 gaf ze leiding bij de Audit Dienst Rijk. 

In haar vrije tijd is Van Zanen-Nieberg bestuurlijk actief in de sportwereld, onder meer als voorzitter van het CTO Metropool, bestuurslid van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en als lid van de Sportadviesraad van Den Haag. Tussen 2011 en 2016 was zij penningmeester van sportkoepel NOC*NSF.

“Voor mij is dit een mooie nieuwe uitdaging waar ik graag mijn energie aan geef”, aldus Van Zanen-Nieberg, die per 1 maart 2018 aan de slag gaat. Zij is per die datum samen met medebestuurders Marcel Huisman en Rob Loves verantwoordelijk voor de uitvoering van de strategie van Baker Tilly Berk en de circa 900 medewerkers van het kantoor.Quote Michel de GraafMichel de Graaf, voorzitter van de Raad van Commissarissen en partner Audit bij Baker Tilly Berk zegt: “Anneke is een deskundig, creatief en enthousiast bestuurder die met een passende mix van zakelijkheid en pragmatisme haar bestuursfuncties bekleedt.” Voor De Graaf was het een van zijn laatste grote wapenfeiten: hij wordt per 1 januari 2018 vervangen door Joke van Lonkhuijzen-Hoekstra. Met de komst van Lonkhuijzen-Hoekstra is de volledig externe RvC van de adviesorganisatie een feit. 

Vrouw aan de top

De benoeming van Anneke van Zanen-Nieberg vormt een primeur voor Baker Tilly Berk: zij wordt de eerste vrouw ooit in Nederland die het bedrijf mag gaan leiden. Ook binnen de branche geeft Baker Tilly Berk een duidelijk signaal af. Waar de roep om meer vrouwelijke topbestuurders luid klinkt, worden de top-8 accountancykantoren allemaal door mannen bestuurd. Zo is CEO van Deloitte Peter Bommel, wordt PwC geleid door Peter van Mierlo, is (tot december 2017) Albert Roëll de topman van KPMG en wordt EY in ons land geleid door Coen Boogaart. BDO wordt bestuurd door Dick den Braber, Bas Hidding is de bestuursvoorzitter van Flynth en Accon avm wordt geleid door Peter Feijtel. En ook bij Mazars en Alfa Accountants & Adviseurs is het niet anders, met respectievelijk Ton Tuinier en Fou-Khan Tsang aan het roer.

In het buitenland is de beweging naar meer topvrouwen in de zakelijke advisering al eerder in gang gezet. Zo wordt Grant Thornton in het Verenigd Koninkrijk geleid door Sacha Romanovitch, deelt Cindy Hook de lakens uit als topvrouw van Deloitte Australië en is Cathy Engelbert de CEO van Deloitte in de Verenigde Staten.

Baker Tilly Berk heeft het afgelopen jaar een omzetgroei van 7% geboekt naar €90,7 miljoen.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup