Jan Hommen nieuwe bestuursvoorzitter KPMG Nederland

27 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG heeft voormalig ING-topman Jan Hommen benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter. Hij volgt Jurgen van Breukelen op, die medio mei besloot terug te treden als topman van het accountants- en advieskantoor. De benoeming wordt op 14 juni voorgelegd aan de partners van KPMG, ook moet toezichthouder AFM nog akkoord geven.

Na een reeks affaires en negatieve mediapubliciteit besloot Jurgen van Breukelen eerder deze maand om in het belang van KPMG terug te treden. Na een zoektocht van zo’n twee weken heeft de zakelijke dienstverlener gekozen om Jan Hommen voor te dragen. Hommen was reeds als extern adviseur actief binnen het adviesbedrijf en nauw betrokken bij de implementatie van KPMG’s nieuwe topstructuur.

Jan Hommen - KPMG

Hommen is in principe voor een periode van vier jaar aangesteld, mocht er echter in de tussentijd een geschikte opvolger gevonden worden dan kan zijn termijn eerder beëindigd worden. “Jan Hommen is de juiste keuze om KPMG te leiden. Hij heeft uitgebreide ervaring in het leiden van complexe bedrijven. Zijn niet-aflatende focus op kwaliteit en integriteit heeft tot duurzame prestatieverbeteringen van deze ondernemingen geleid,” aldus John Veihmeyer, bestuursvoorzitter van KPMG International.

Jan Hommen over zijn nieuwe uitdaging: “Kwaliteit van dienstverlening en partners die staan voor kwaliteit, integriteit en verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke rol, dat zijn de belangrijkste pijlers voor het herstel van vertrouwen bij onze stakeholders: de Nederlandse samenleving, klanten en medewerkers. Wij zullen er alles aan doen om met vakkundige en gemotiveerde partners, directors en medewerkers KPMG terug te brengen naar de absolute top in Nederland.”

Raad van Bestuur
Tegelijk met de benoeming van Hommen zijn er ook twee bestuurswijzigingen doorgevoerd. Martine Frijlink (portefeuille Quality en Risk Management) heeft besloten terug te treden en ook Wouter van de Bunt (Head of Advisory), die nog geen twee maanden in het bestuur zat, keert niet terug. Hun vervangers zijn Rob Fijneman (Head of Advisory en HR) en Andrew Cranston (COO).