KPMG bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen stapt op

12 mei 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jurgen van Breukelen, de bestuursvoorzitter KPMG, heeft besloten om terug te treden als topman van het accountants- en advieskantoor. Aanleiding van zijn terugtreden is een reeks van negatieve mediapubliciteit, waaronder ook een affaire waar hij persoonlijk betrokken bij was. KPMG gaat zich de komende periode samen met het partner team beraden over zijn opvolger.

KPMG wordt de afgelopen maanden geplaagd door een reeks van affaires. Zo hangt momenteel een strafrechtelijk onderzoeken boven het hoofd van KPMG (mogelijke malversatie bij de bouw van het nieuwe KPMG-hoofdkantoor) – de tweede in korte tijd, vorig jaar nog schikte het adviesbedrijf voor €7 miljoen met het OM voor de vermeende betrokkenheid bij een omkopingszaak van Ballast Nedam. Ook werd onlangs een omstreden privébelegging van een groep KPMG-partners, waaronder Van Breukelen, breed uitgemeten in de media.

Jurgen van Breukelen stapt op bij KPMG

Verandertraject

Naar aanleiding van deze commotie heeft Van Breukelen nu besloten om af te treden. “Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor. Dat belang is geschaad en moet hersteld worden. Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren. Daar hebben we een goede start mee gemaakt, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Echter, zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn. De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten."

Erik Weusten, voorzitter Raad van Commissarissen KPMG Nederland: "Ik betreur het besluit van Jurgen van Breukelen, en wil hem graag namens KPMG bedanken voor zijn grote inzet en betrokkenheid. De afgelopen periode is voor hem en KPMG verre van gemakkelijk geweest, en zijn besluit getuigt van moed en wijsheid."

Gerelateerd nieuws: Externe adviseurs helpen KPMG met topstructuur