Externe adviseurs helpen KPMG met topstructuur

04 april 2014 Consultancy.nl

Accountants- en adviesbureau KPMG gaat de komende maanden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in de topstructuur. Het bestuur wordt uitgebreid met twee leden, de RvC wordt omgebouwd en diverse nieuwe governance aanscherpingen worden doorgevoerd. Jan Hommen (voormalig ING topman) en Jaap de Keijzer (partner De Brauw Blackstone Westbroek) zijn ingeschakeld om de transitie in goede banen te leiden.

De aanpassing van de topstructuur komt niet geheel uit de lucht vallen. Vorig jaar werd in de schikking tussen KPMG en het Openbaar Ministerie (Ballast Nedam-zaak) vastgelegd dat KPMG een aantal aanpassingen moest doorvoeren in de topstructuur. Ook stond het functioneren van de top als gevolg van een aantal affaires (Vestia, Ballast) al langer ter discussie binnen de adviesorganisatie. "De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben ons gesterkt in de overtuiging dat we onze structuur moeten veranderen” zegt Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG.

Jan Hommen en Jaap de Keijzer - KPMG

Externe adviseurs

Het toevoegen van externe expertise is volgens Van Breukelen het belangrijkste onderdeel van de aanpassing. Zo gaat Jan Hommen, in het verleden bestuurder bij ING en Philips, voor de periode van minimaal 1 jaar KPMG adviseren op diverse governance vraagstukken. Ook Jaap de Keijzer gaat aan de slag als adviseur, hij zal onder meer de Raad van Bestuur ondersteunen bij de implementatie van de diverse maatregelen. De Keijzer wordt hiervoor door zijn huidige kantoor (De Brauw Blackstone Westbroek) voor de helft van zijn tijd beschikbaar gesteld.

Raad van Commissarissen

Behalve de aanstelling van Hommen en De Keijzer heeft KPMG bovendien besloten om externe expertise toe te voegen aan de Raad van Commissarissen. De RvC wordt tot nu toe uitsluitend bemand door partners van het advieskantoor, in de komende periode wordt de RvC opengesteld voor externe leden. Nieuwe RvC leden worden rond de zomer benoemd. Ook wordt een ‘Commissie Publiek Belang’ opgenomen binnen de RvC, deze commissie moet toezien op de governance, transparantie en controlekwaliteit van de organisatie.

Raad van Bestuur - KPMG

Raad van Bestuur

Tot slot wordt de Raad van Bestuur uitgebreid van drie naar vijf leden. Naast Jurgen van Breukelen (bestuursvoorzitter), Martine Frijlink (Head of Quality, Risk Management & HR) en Marc Hogeboom (Head of Audit) bestaat het bestuur nu ook uit Wouter van de Bunt (Head of Advisory) en Han van Delden (Chief Operating Officer).

“Het roer moet om en het is ons menens. De veranderingen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke stap richting een nieuw, sterker en beter KPMG” sluit Van Breukelen af.

Nieuws

Meer nieuws over