Baker Tilly Berk Corporate Finance helpt IT-bedrijf bij herstructurering

16 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Sinds Seven Stars in 2005 werd opgericht, heeft het ICT-detacheringsbedrijf een sterke groei doorgemaakt. De onderneming kwam door het succes voor belangrijke strategische keuzes te staan. Oprichter en eigenaar Marius Nijland wilde graag een ‘nieuwe baan’ binnen zijn bedrijf om ruimte te creëren voor andere zaken dan de dagelijkse business. Hij koos voor een herstructurering; het huidige management is ingestapt en de bank is als financier aangetrokken.

Wat doe je als kopers interesse tonen in je bedrijf? Marius Nijland, de eigenaar en oprichter van Seven Stars, besloot niet te zwichten voor het snelle geld. “Iedere ondernemer loopt op een gegeven moment tegen de keuzes aan: wil ik doorgroeien, kopen of verkopen? De afgelopen jaren hebben zich meerdere partijen gemeld. Een zak geld lijkt op korte termijn verleidelijk, maar ik heb bewust gekozen om niet te verkopen. Ik zie namelijk nog zeer veel groeimogelijkheden voor Seven Stars met ons geweldige team, daarvoor sta ik iedere ochtend op.”

“Ik wil als ondernemer graag meer tijd áán, in plaats van ín, het bedrijf besteden. Met de constructie die Baker Tilly Berk heeft opgezet, kon het management op een goede manier instappen. Ook is er door de herstructurering kapitaal vrijgekomen voor verdere groei”, aldus Nijland. “Daardoor heb ik nu de mogelijkheid om met wat meer afstand aan het bedrijf te werken in plaats van dat ik druk ben met de operatie. Zo zet ik mezelf als ondernemer weer in mijn kracht en ben ik voor Seven Stars ook het meest waardevol.”

Marius Nijland, Seven Stars

Consequenties herstructurering

Luc Jacobs van Baker Tilly Berk was als vaste belastingadviseur van Seven Stars, samen met de adviseurs van Baker Tilly Berk Corporate Finance, betrokken bij de herstructurering. Marius: “We hebben daar samen mooie gesprekken over gehad. Ik wilde precies begrijpen waar ik voor koos en wat mogelijke consequenties zijn. Er zijn verschillende structuren verkend en we hebben bekeken hoe en tegen welke voorwaarden de bank het beste kon instappen. Ook het management werd hier actief bij betrokken”. Luc: “De fiscale structuur, waarderingsstructuur, prognoses ... Marius wilde alles echt begrijpen.”

Marius gaat zich in deze nieuwe fase onder meer bezighouden met business development en nieuwe initiatieven. “Ik blijf algemeen directeur, maar wel in een ondernemende rol. Ik realiseer me heel goed dat ik deze stap alleen kan zetten door het geweldige team wat er staat.” De doelstelling voor de komende jaren is helder: “We willen de groei verder doorzetten de komende jaren.”

De roots van Seven Stars liggen in Zwolle. Van daaruit worden vooral het noorden en oosten van het land bediend. Marius: “Nu zit 90% van onze opdrachtgevers binnen een straal van 100 kilometer. Onze ambitie is een landelijke dekking. In januari 2018 zijn we daarom ook gestart met Seven Stars West vanuit een fysieke vestiging in Amsterdam. We merken dat onze nuchtere en ondernemende manier van zaken doen, waarbij onze klanten, professionals en partners echt centraal staan, hier aanslaat. Of beter gezegd, dat de vonk hier ook overslaat”, refererend naar de pay-off van Seven Stars “We make IT Spark”.