20 meest prestigieuze strategie bureaus in Frankrijk

31 augustus 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company zijn volgens Franse studenten de meest prestigieuze strategie consultancybureaus in Frankrijk. Als het op reputatie aankomt, overheersen de Amerikaanse bureaus. De eerste Europese speler is Roland Berger op de 4de plek. Advancy (#7) is het eerste Franse adviesbureau in de lijst.

Voor het vierde jaar op rij heeft Frans consultancyplatform Consultor.fr de krachten gebundeld met ESCP-ACE om onderzoek te doen naar de reputatie van adviesbureaus onder afgestudeerden. Het surveyonderzoek focust zich uitsluitend op consultancybureaus die zich in hun dienstenaanbod voornamelijk richten op strategie en high-end management consultancydiensten, waardoor de Big Four, organisatieadviesbureaus, procesmanagementbureaus en IT-consultancybureaus buiten beschouwing worden gelaten. Aan de editie van 2015 hebben in totaal bijna 300 Franse studenten deelgenomen.

20 most prestigious strategy consulting firms in France

Net als in de voorgaande edities worden de topposities in de ranglijst opnieuw opgevuld door de grote Amerikaanse strategiekantoren. McKinsey & Company – ’s werelds grootste strategisch advieskantoor – staat op de eerste plek, gevolgd door zijn gebruikelijke rivalen The Boston Consulting Group en Bain & Company. De top 5 wordt afgesloten door Roland Berger, het eerste Europese bureau op de lijst, en Oliver Wyman, met A.T. Kearney op de zesde plaats. Het perspectief van de studenten komt nauw overeen met de algemene Europese perceptie – in een soortgelijk onderzoek van vorig jaar onder 2.800 consultants werd de zelfde top 6 aangewezen, met uitzondering van Strategy&, die volgens de Fransen op de 12e plek thuishoort.

Advancy mag zichzelf het komende jaar het meest prestigieuze uit Frankrijk afkomstige strategie consultancybureau noemen. Advancy neemt het stokje over van Kea & Partners die vorig jaar het hoogstgeplaatste consultancybureau was, en dit jaar op de 9e plaats staat. De top 10 bestaat verder uit OC&C Strategy Consultants en L.E.K. Consulting. ’s Werelds oudste management consultancybureau, Arthur D. Little, staat dit jaar op de 11e plek, en vormt samen met Mars & Co, snelste groeier Vertone (samen met Advancy) en Estin & Co de top 15.

De grootste daler in de lijst is AlixPartners, die acht plaatsen zakt naar de 17e positie. Volgens de onderzoekers is dit het gevolg van een te lage focus op het werven van afgestudeerden en een geringe aanwezig zijn op school- en universiteitscampussen. De posities tussen de 16e en de 20e plek worden bekleed door de internationale bureaus Corporate Value (17 kantoren wereldwijd), Advention (7 kantoren), Ares & Co (3 kantoren) en Chappius, Halder & Cie (10 kantoren).

Size of the French Consulting Market

Franse strategie consultancymarkt
Met een marktwaarde van €4 miljard is de Franse management adviesmarkt het op twee na grootste Europese advieslandschap, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, en is goed voor ongeveer 4% van de wereldwijde adviesbranche. De waarde van het strategie consultancysegment wordt in Frankrijk geschat op €683 miljoen, en zal naar verwachting de komende twaalf maanden met ongeveer 2% groeien.