Accenture heeft interesse in overname van Booz & Co.

22 juli 2013 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Accenture heeft interesse om het strategisch adviesbureau Booz & Company over te nemen. Dit schrijft het Duitse ‘Manager Magazin’, dat zich baseert op insiders betrokken bij het fusie- en overname proces. Volgens de geruchten zou Accenture reeds een due diligence hebben uitgevoerd voor de mogelijke transactie. Als de deal doorgaat zou het een van de grootste overnames zijn binnen de strategy consulting markt in de afgelopen 10 jaar.

Adviesbureau Accenture is een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld, met meer dan 266,000 werknemers verspreid over 54 landen. Meer dan de helft van de wereldwijde omzet komt van Accenture’s consulting praktijk (~55%), die een volledig spectrum aan diensten aanbiedt; van strategie, operaties tot IT. De outsourcing business unit is verantwoordelijk voor de resterende 45%.

Booz & Company is met meer dan 3,000 werknemers in 58 kantoren wereldwijd een van de top 5 strategie adviesbureaus ter wereld. Booz heeft een track record van bijna 100 jaar binnen de branche.

Accenture dicht bij overname van Booz & Company

Strategy consulting markt
De geruchten rondom Booz & Company liggen in lijn met de uitdagende tijd waarin strategy consultants zich bevinden. Analisten hebben in de afgelopen jaren herhaaldelijk onderstreept hoe belangrijk schaal en footprint binnen de business zijn. De marktleiders, McKinsey (9,000 consultants), Boston Consulting Group (6.200) en Bain & Company (5,500*) worden als groot genoeg beschouwd, waardoor zij nauwelijks deel uitmaken van de M&A geruchtenstroom. De top bedrijven met een kleinere schaal – zoals Booz & Company (3.000*), Roland Berger (2.700) en A.T. Kearney (2,300) – worden vaker genoemd als mogelijke M&A targets. In 2010 hadden Booz en A.T. Kearney zelfs een overeenkomst bereikt over een fusie, maar de deal werd 4 weken later na een due diligence afgeblazen.

Roland Berger is een overnametarget sinds 2010, toen een fusie met Deloitte Consulting op het laatste moment werd afgeblazen na een last-minute financiële injectie door de oprichter van Roland Berger. De van oorsprong Duitse consulting organisatie heeft eerder dit jaar aangegeven een strategische heroriëntatie te zullen doorvoeren, waarbij de verkoop aan een van de Big4 organisaties een realistische optie is. Volgens de meest recente geruchten hebben Deloitte en PwC de beste papieren**.

Management Consulting
Vanuit Accenture’s perspectief zou de deal een grote impuls geven aan de strategie- en operatie consulting praktijk. Hoewel de meerderheid van haar consultingomzet van IT consulting komt, heeft Accenture een toegewijde strategie praktijk (‘Accenture Strategy Consulting’) en diverse diensten die erop gericht zijn klanten te helpen met operationele transformaties. Manager Magazin speculeert dat als Booz & Company binnen Accenture Consulting geïntegreerd wordt, de consulting tak gereorganiseerd wordt en Booz & Company de leiding krijgt over het strategy & operations domein.

Ook op het gebied van digital- en analytics consulting – een van de sterkst groeiende segmenten binnen de consultancybranche** – zou een fusie tussen de adviesbureaus waarschijnlijk resulteren in een nieuwe marktleider. Booz werd onlangs al door Kennedy als ‘marktleider’ betiteld, en Accenture als een ‘strong performer’ – de combinatie van beide bedrijven zou hen zowel qua capaciteit als qua schaal op het niveau brengen van Capgemini Consulting en Deloitte Consulting – of hen zelfs inhalen.

Accenture Booz

Volgende stappen?
Het is vooralsnog onduidelijk in welke fase de due diligence en de onderhandelingen zich bevinden. Wat echter wel bekend is, is dat de partners van Booz & Company niet onder grote druk staan om het bedrijf te verkopen. Sinds de splitsing in 2008*** heeft Booz & Company een sterke groei laten zien, ook als gevolg van de recente overnames van Axon Digital en Management Engineers, en behaalt het bedrijf gezonde cijfers. Zo boekte bijvoorbeeld de Nederlandse praktijk,  geheel tegen de trend in, een omzetstijging van 15% in FY12, en deed het daarmee beter dan de meeste concurrenten. De belangrijkste vraag voor Booz & Company is: kan het bedrijf zijn toekomstige groeiambities realiseren door onafhankelijk te blijven?

Zowel Accenture en Booz willen niet reageren op de geruchten en geven aan nooit in te gaan op speculaties in de markt. Consultancy.nl blijft de komende weken de geruchten op de voet volgen.

* Bain en Booz geven enkel het aantal werknemers vrij, het aantal adviseurs is lager.

** Zie de artikelen ‘Marktanalyse van Digital Strategy Consulting Landschap’ en 'Concurrentieanalyse Digital Strategy Consulting markt' voor meer informatie.

*** Booz Allen Hamilton is in 1914 opgericht. In 2008 werd Booz Allen Hamilton opgesplitst in 2 adviesbureaus: Booz & Company (focus op de private sector wereldwijd) en Booz Allen Hamilton (focus op de publieke sector in de VS).