Besluit over toekomst van Roland Berger uitgesteld

17 juli 2013 Consultancy.nl

De toekomst van de internationale strategy consulting organisatie Roland Berger Strategy Consultants blijft de komende maanden nog onzeker. Hoewel werd verwacht dat de 240 wereldwijde partners van het bedrijf deze maand een besluit zouden nemen op basis van een uitvoerige strategische heroriëntatie, is het besluit nu uitgesteld tot de volgende partnervergadering in de herfst.

Roland Berger heeft ruim 2,700 werknemers verspreid over 51 kantoren in 36 landen. Vorig jaar vierde het van oorsprong Duits consultancykantoor zijn 45ste verjaardag.

Speculaties
In de afgelopen maanden speculeerden analisten en de media voortdurend over de toekomst van Roland Berger. In tegenstelling tot de beslissing 2,5 jaar geleden om onafhankelijk*  te blijven, zou het partner team volgens de media deze keer positiever staan tegenover een verkoop of fusie met een gerenommeerde concurrent. De Big4 hebben zich aangediend als de potentiële overnamepartners met de beste papieren. In eerste instantie leek Deloitte Consulting wederom dicht bij een definitieve overname, maar een week later onthulden insiders dat ook EY, PwC en KPMG Roland Berger willen overnemen. Duitse media tippen Deloitte – ‘s werelds grootste consulting firma – nog altijd als de grootste kanshebber, hoewel de Britse krant The Financial Times recentelijk suggereerde dat PwC favoriet is voor de overname van Roland Berger.

Roland Berger - toekomstopties

Strategische toekomstopties
Roland Berger’s eerste officiële antwoord naar aanleiding van alle speculaties kwam in de eerste week van mei. Het bedrijf gaf aan dat het partner team overeen was gekomen gedetailleerd onderzoek te zullen doen naar de strategische toekomstopties.

Een speciale commissie kreeg de opdracht om de diverse alternatieven te onderzoeken, waaronder samenwerking met een externe organisatie, een strategische alliantie, een fusie of verdere onafhankelijkheid. Het strategisch onderzoek zou circa 7-8 weken in beslag nemen, op tijd voor de internationale partner vergadering, die deze week plaatsvindt. Het besluit is nu uitgesteld tot in de herfst schrijft Roland Berger CEO Burkhard Schwenker** in een interne email die eerder deze week werd gestuurd naar alle internationale partners van de consulting organisatie.

Business as usual
Ondanks de onzekerheid over de toekomst, hebben de vestigingen in ieder land de opdracht gekregen om hun operaties als gewoonlijk voort te zetten. Zo heeft Roland Berger Nederland in de afgelopen drie maanden verschillende grote studies afgerond, waaronder analyses van de retail bankensector, de overheidsuitgaven en de online retailmarkt. Ook verbond het strategie adviesbureau zich als partner aan de onlangs opgerichte ‘Automotive Innovation Awards’. Zie het bedrijfsprofiel van Roland Berger op Consultancy.nl voor meer informatie. 

Roland Berger

* Op vrijdag 18 november 2010 lekte uit dat Deloitte dicht was bij de overname van Roland Berger. Na een last-minute investering van €80 miljoen door de oprichter van Roland Berger, besloten de partners om de deal af te blazen en onafhankelijk verder te gaan.

** In mei legde de CEO van Roland Berger, Martin Wittig, zijn werkzaamheden neer als gevolg van zijn verslechterde gezondheid. Hij werd opgevolgd door Burkhard Schwenker, die van 2003-2010 ook al aan het roer stond van het consultancykantoor.

Nieuws

Meer nieuws over