Booz Allen Hamilton splitst in Booz & Company en Booz Allen

21 mei 2008 Consultancy.nl

Booz Allen Hamilton, een van de grootste consultancybureaus ter wereld, wordt gesplitst in twee bureaus: Booz Allen Hamilton en Booz & Company. Aanleiding van de splitsing is de overname door private equity-huis The Carlyle Group.

The Carlyle Group heeft de publieke sector tak van Booz Allen Hamilton voor $2,54 miljard overgenomen. Circa 18,000 adviseurs die werken voor de Amerikaanse overheid maken de overstap naar het private equity-huis. Ze houden de naam Booz Allen Hamilton. De huidige topman van Booz Allen Ralph Shrader blijft aan. 

De rest van het bedrijf, dat hoofdzakelijk commerciële klanten bedient, gaat zelfstandig verder onder de naam Booz & Company. Daar werken 3.300 mensen, van wie de meeste buiten de VS.

Het hoofdkantoor van Booz Allen Hamilton blijft waar het was: in McLean, Virginia. De nieuwe Booz & Company zal werken zonder hoofdkantoor. Alle onderdelen van het wereldwijde management worden verdeeld over verschillende landen.

Stategische herorientatie

De gesprekken over een mogelijke overname door Carlyle lekten begin dit jaar al uit. Verschillende Amerikaanse kranten meldden dat de partners van het adviesbureau twee dagen bij elkaar hadden gezeten op het hoofdkantoor in McLean, in de staat Virginia. De werknemers ontvingen een memo, waarin de 'nieuwe strategische richting' werd toegelicht. De commerciële en de overheidsadvisering zouden afzonderlijke bedrijven worden.

Volgens managing partner Marco Kesteloo van de Amsterdamse vestiging liepen de belangen van de twee bedrijfsonderdelen al langer uiteen. Op het kantoor van Booz aan de Apollolaan licht hij de motieven achter de verkoop en splitsing toe.

"Voor onze commerciële klanten is het belangrijk dat we internationaal aanwezig zijn. Wij willen bijvoorbeeld kunnen investeren in opkomende economiën. Maar voor onze overheidsadviseurs in Amerika hebben die investeringen geen enkele prioriteit. In het managen van die uiteenlopende belangen zou veel tijd gaan zitten" zegt Kesteloo.

Een ander probleem is het vertrouwelijke karakter van de overheidsadvisering in de VS. De rest van de firma kon daar niet van profiteren.

"De kennis die wordt opgebouwd bij de advisering van Defensie of van ruimtevaartorganisatie Nasa mag niet uit de VS worden geëxporteerd. Andere industrieën, zoals olie- en retailbedrijven, willen juist kunnen beschikken over onze wereldwijde pool van inzichten. Ook daar gingen de belangen van de twee onderdelen uiteenlopen".

Concurrentiebeding

Booz & Company heeft ervoor getekend dat de komende jaren niet wordt gejaagd op klanten van Booz Allen Hamilton. Volgens Kesteloo wordt wel "samengewerkt waar het zinvol is".

Nieuws

Meer nieuws over