Interim management markt splitst in twee segmenten

18 juni 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Interim-management markt wordt geleidelijk in twee aparte segmenten opgesplitst. Zo worden detacherings- en bulkvraag vraagstukken steeds vaker ingevuld door (online) marktplaatsen en raamcontracten, met als gevolg dat de toegevoegde waarde van interim leveranciers en bemiddelaars afneemt. Aan de andere kant, aangezien de interim management verzoeken van klanten complexer en moeilijker te realiseren worden, verschuiven ‘high-end’ interim diensten meer richting consultancy. Dit stelt Piet Hein de Sonnaville, Managing Partner van Schaekel & Partners*, in een interview tegenover het blad Management en Consulting.
 
Volgens De Sonnaville wordt de bulkvraag tegenwoordig vervuld door middel van marktplaatsen en raamcontracten. “In dat model is het tarief de dominante factor”. De invulling van complexe rollen voor hogere managementfuncties vereist in zijn optiek veel meer een adviserende aanpak. “Onze rol is om aan tafel te gaan zitten, daar uit te zoeken wat de zwakke punten zijn van een onderneming. Daar passen wij onze oplossing op aan. Je kunt zeggen dat de markten voor interim en consulting zo in elkaar schuiven” aldus de ervaren interim-manager.

Schaekel & Partners - Interim management markt
 
De Sonnaville benadrukt dat er geen sprake zal zijn van twee aparte markten, maar dat de wensen van opdrachtgevers en als gevolg het business model binnen de segmenten licht uit elkaar groeien. “Bedrijven zullen soms via marktplaatsen een interim-manager aanwerven, soms via een vriendje in het netwerk en soms door de hulp van interim management specialisten”.
 
Splitsing
De toenemende deling tussen ‘high-end’ en ‘low-end’ interim-management is duidelijk zichtbaar binnen de adviesmarkt. Zo besloot Capgemini begin dit jaar om haar eigen ‘ZZP community’ – genaamd Dunit – te lanceren om meer onderscheid te maken tussen standaard- en specialistische detacherings-werkzaamheden. Gerenommeerde spelers in de interim management markt, zoals BoerCroon, Twynstra Gudde en Berenschot, hebben hun positionering in de top van de markt verder aangescherpt om de hogere tarieven ten opzichte van concurrenten te kunnen verklaren. Ook BMC is momenteel bezig met meer onderscheid aan te brengen tussen de adviespraktijk en de detacheringstak.
 
* Schaekel & Partners is het voormalige Atos Interim Management