Interim managementmarkt doet het vooralsnog beter dan gedacht
Te midden van de coronacrisis blijkt de markt voor interim managementdiensten redelijk veerkrachtig. Dat signaleert Schaekel & Partners in een eerste analyse van de resultaten uit de nog niet verschenen Interimindex 2020.
Al sinds 2008 doet Schaekel & Partners jaarlijks onderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen in het segment voor hoogopgeleide interim managers. De meest recente editie van de zogeheten ‘Interim Index’ schetste nog een rooskleurig beeld in de markt: het aantal interim managers in opdracht lag boven de 80% en de tarieven van interimmers hadden een hoogtepunt bereikt (net iets meer dan €120 per uur).
Ondertussen zijn we een coronacrisis verder, en zijn de marktomstandigheden compleet anders. Toch presteren interimmers beter dan verwacht, zo stellen de auteurs van de Index, Piet Hein de Sonnaville en Marleijn de Groot. Velen vreesden een kaalslag in opdrachtenportefeuilles. In een aantal segmenten is dit ook het geval, maar de bovenkant van de markt is een uitzondering.
Volgens Schaekel & Partners ligt het percentage van interimmers met een opdracht op 74%, een daling van 8% ten opzichte van de pre-corona meting. Aan de beperkte daling ligt een aantal redenen ten grondslag. Ten eerst hebben interim managers zich snel weten aan te passen aan het ‘nieuwe werken’, zoals thuiswerken.
Ten tweede gedijen interimmers in tijden van grote verandering, want juist dan is er meer behoefte aan hun expertise, veranderkracht en tijdelijke capaciteit. Voor veel professionals vormt de coronacrisis de ‘ideale’ gelegenheid om klanten te helpen bij het aanvliegen van de grootste uitdagingen waar ze in jaren mee te maken hebben gekregen.
Ten derde speelt de overheid een belangrijke rol. Deze markt is zelfs meer interimmers gaan inschakelen en maakt hiermee een groot gedeelte van de leegloop in andere sectoren goed. Bijkomend voordeel voor de branche is dat opdrachten in de publieke sector de langste opdrachtduur hebben, gemiddeld ruim 15 maanden. Dit beeld werd eerder dit jaar ook bevestigd in een ander onderzoek naar de interim managementmarkt door HeadFirst.
“Opmerkelijk is wel dat de overheid vooralsnog niet profiteert van de ruimere markt”, stellen de onderzoekers. “Je zou verwachten dat, gezien deze ruimere markt, dit leidt tot een ander inkoopbeleid: scherper, korter en met andere inkoopvoorwaarden. Deze trend zien wij niet terug bij de overheid als inhuurder van deze groep externen.”
Toch komt er een moment waarop de crisis meer zal worden gevoeld, waarschuwen de expert alvast: “De vraagverwachting en tariefontwikkeling zijn namelijk minder positief dan voorgaande jaren.”