Kwart interimmers ziet omzet met 10% of meer dalen

16 juni 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het sentiment onder interim-managers is de afgelopen periode verbeterd, in elk geval afgezet tegen de periode waarin de uitbraak van de coronapandemie leidde tot een wereldwijde schok in vrijwel iedere markt. Dat blijkt uit een steekproef onder 200 zelfstandige interim managers en consultants van Schaekel & Partners. 

Toen de coronacrisis begon verwachtte meer dan 40% van de interim-managers nog een omzetdaling van 10% of meer. Nu is dat gedaald tot iets meer dan 25%. Dat heeft volgens onderzoekers Piet Hein de Sonnaville en Marleijn de Groot vooral te maken met de snelle manier waarop zowel opdrachtgevers als interimmers zich hebben aangepast aan het nieuwe normaal van thuiswerken. 

“Er is gebleken dat ook thuis gewerkte uren gewoon gedeclareerd kunnen worden”, zeggen De Sonnaville en De Groot. Rond het moment dat de survey werd afgerond (begin juni) werkten slechts 6% van de ondervraagde interimmers fysiek ‘op locatie’.Kwart interimmers ziet omzet met 10% of meer dalenEen kwart van de interimmers die hun omzet hebben zien dalen met 10% of meer, wijt deze daling aan ofwel mindere declarabele uren vanuit de opdrachtgever en/of aan lagere tarieven. Zo vragen sommige opdrachtgevers aan hun interimmers om (tijdelijk) hun fee te verlagen om zo hun solidariteit te tonen in verband met de noodzakelijke kostenbesparingen. 

Het aantal interim-managers zonder opdracht is volgens Schaekel & Partners verdubbeld van 7% in maart tot 15% in juni. Interimmers hebben tal van lopende opdrachten op pauze moeten zetten, of nieuwe opdrachten die in de planning lagen moeten uitstellen of zelfs annuleren, als gevolg van de covid-19 crisis. 

Voor diegenen zonder opdracht is het weer aan de slag gaan nu een forse uitdaging. “Het werken op afstand bemoeilijkt het verwerven van nieuwe opdrachten, want online acquisitie is – voor dit type opdrachten – lastig en minder voor de hand liggend”, aldus de experts.

De Sonnaville en De Groot vatten de belangrijkste bevindingen samen: “Het lijkt erop dat de gevolgen minder ernstig zijn dan aanvankelijk gedacht werd. Opdrachten lopen gewoon door en worden niet massaal stopgezet. Eenmaal uit de opdracht, zal het vinden van een nieuwe opdracht langer duren.”