RSM-studenten verrichten consultancy- en researchwerk in Indonesië

02 februari 2018 Consultancy.nl

In de zomer van 2018 zullen in het kader van het Erasmus Consultancy Project zo’n 25 topstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam afreizen naar Indonesië. Doelstelling: het verrichten van consultancy- en onderzoekswerk voor Nederlandse bedrijven.

Het Erasmus Consultancy Project (ECP) is een initiatief van studievereniging STAR, onderdeel van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. De ECP heeft als belangrijkste doelstelling om bedrijven – variërend van multinationals, tot mkb-ondernemingen en startups – te voorzien van op maat gemaakt advies over Indonesië. De afgelopen dertig jaar heeft de ECP samengewerkt met meer dan 200 bedrijven, met onderzoek in verschillende opkomende markten, waaronder Brazilië, Chili, Colombia, Maleisië, Zuid-Afrika en Thailand.

“Marktonderzoek blijkt veelal de eerste stap in een succesvolle uitbreiding naar het buitenland. Bedrijven hebben echter vaak niet voldoende tijd, expertise of mankracht om dit onderzoek zelf te doen. Hier kan het Erasmus Consultancy Project bij helpen”, zegt Amber Ruigrok, bestuurslid van het Erasmus Consultancy Project.

Het team

De 25 topstudenten die jaarlijks onderdeel zijn van het ECP worden geselecteerd uit een grote groep binnen de faculteit. Het project wordt veelal gezien als de ideale springplank voor een baan binnen de consultancywereld, die onder studenten een populaire branche is om een loopbaan in te beginnen. “De student-consultants zien dit vaak als een laatste leerervaring voordat ze gaan werken bij een van de grote consultancybedrijven”, legt Ruigrok uit.

De RSM fungeert als een van de belangrijkste broedplaatsen voor consultancy-talent, Een analyse van RSM’s alumnidatabase laat bijvoorbeeld zien dat voormalige studenten werkzaam zijn voor de grotere namen in de branche, waaronder strategy consultancykantoren McKinsey & Company, Bain & Company, The Boston Consulting Group (BCG) en A.T. Kearney, Accenture en de Big Four (Deloitte, EY, PwC en KPMG).

RSM studenten verrichten consultancy- en researchwerk in Indonesië

Voor bedrijven kan de samenwerking een effectieve en kostenefficiënte manier zijn om bijvoorbeeld de mogelijkheden tot internationale uitbreiding te laten onderzoeken. Dit jaar ligt de focus op Indonesië, dat met ruim 261 miljoen inwoners wereldwijd op de vierde plaats staat van de landen met de meeste inwoners en als zodanig een enorme markt biedt. Bovendien groeit de economie van het Zuidoost-Aziatische land sterk. Voor Nederland is het land economisch gezien bijzonder door de historische connectie met het land. Het is dan ook niet voor niks dat het ECP dit jaar voor de tweede keer afreist naar het land, na een eerdere trip in 1989.

“Sterke verbeteringen in businessregulaties die ‘Foreign Direct Investments’ stimuleren, een groeiende middenklasse en een toenemende ranking in de ‘Ease of doing business’-index van de World Bank maken Indonesië juist op dit moment aantrekkelijk voor internationale uitbreiding”, legt Ruigrok uit.

Toegevoegde waarde

Over de toegevoegde waarde voor deelnemende bedrijven zegt ze: “Met de verkregen inzichten kunnen bedrijven vervolgstappen maakt zoals het openen van een internationaal kantoor of het exporteren van producten en services.” De onderzoeksvragen worden samen met de deelnemende organisaties opgesteld, licht ze verder toe, om er voor te zorgen dat het maximale uit de samenvatting gehaald kan worden. Stappen die de consultants kunnen uitvoeren zijn onder meer een concurrentieanalyse, waardeketen-analyse, maar ook hoe een bedrijf de markt het beste kan betreden (‘market-entry analyse’) – “dit is afhankelijk van de wens van het bedrijf.” Om te zorgen dat kwaliteit wordt gewaarborgd, wordt het onderzoek ondersteund door twee professoren van de Erasmus Universiteit.

Het ECP team zit momenteel in de fase waarin het bedrijven aantrekt die zich aan het project willen verbinden. Ruigrok: “Na vier maanden de Indonesische markt interessante industrieën en de (bedrijfs)cultuur te hebben bestudeerd, is het Erasmus Consultancy Project nu op zoek naar bedrijven waarvoor zij haar onderzoek kan uitvoeren.” Gevraagd naar welk type bedrijven interessant zouden kunnen zijn om zich aan te sluiten, zegt Ruigrok: “Er zijn vele sectoren die interessant zijn voor Nederlandse bedrijven. Zo zie je dat in de gezondheidszorg een groeiend aantal gespecialiseerde ziekenhuizen zorgt voor meer vraag naar middelen, machines en vernieuwingen in deze markt. Daarnaast is er een nieuwe regel dat iedere inwoner van Indonesië in 2019 een zorgverzekering afgesloten dient te hebben.”

Een ander gebied waar er veel kansen liggen tussen Nederland en Indonesië, is op het vlak van infrastructuur. “De Indonesische overheid heeft groeiplannen op het gebied van infrastructuur, denk hierbij aan meer vliegvelden, havens, snelwegen en bruggen om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid toeneemt en samenwerkingen met lokale partners beter te faciliteren zijn”, aldus Ruigrok, die toevoegt: “Dit zijn slechts twee voorbeelden van de talloze interessante industrieën waar wij onderzoek naar hebben gedaan’’.

Ruigrok sluit af met een oproep aan bedrijven die nadenken over handel in/met Indonesië: “ Bedrijven die geïnteresseerd zijn in uitbreiding naar Indonesië, of momenteel actief zijn in het land maar behoefte hebben aan optimalisatie van de werkzaamheden in Indonesië kunnen bij ons terecht – wij voorzien ze van op maat gemaakt advies.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup