BDO en Rabobank maken RSM familiebedrijven leerstoel mogelijk

12 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vier jaar na hun samenwerking te zijn gestart, breiden BDO, Rabobank en het Erasmus Centre for Family Business (ECBF) deze nu uit. Vanaf dit jaar sponsoren de drie partijen een nieuwe leerstoel voor familiebedrijven aan Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus University.

Voor zowel BDO als Rabobank vormen familiebedrijven een belangrijk segment. Familiebedrijven worden veelal aangemerkt als de motor achter de Nederlandse economie. Niet vreemd, aangezien zo’n 70% van de bedrijven in ons land een familiebedrijf is. Deze meer dan 280.000 familiebedrijven in ons land, zijn goed voor ongeveer de helft van het bruto binnenlands product (bbp). BDO levert accounting, tax en consultancydiensten aan familiebedrijven, terwijl Rabobank fungeert als huisbankier en -financier voor veel spelers in het segment.

De samenwerking van BDO en Rabobank en EBCF kwam begin 2016 van de grond. “Samen met de Erasmus Universiteit en Rabobank willen we graag een leidende rol vervullen voor familiebedrijven. We hebben de afgelopen vier jaar intensief samengewerkt en veel nieuwe inzichten en kennis kunnen delen”, vertelt Joost Vat, partner bij BDO. 

Mirelle Pennings, Dick den Braber, Pursey Heugens, Joost Vat

Vat doelt hiermee op de verschillende onderzoeksrapporten, die uit de samenwerking zijn voortgevloeid. Zo zijn er onderzoeksrapporten uitgebracht over gedeelde waarden binnen het familiebedrijf, de kansen van internationalisering, en de rol van het familiebedrijf als werkgever.

De focus van de onderzoeken liggen vooral op het gebied van strategie, organisatie en governance, en human capital. “Voor familiebedrijven zijn dat niet altijd de eerste thema’s die besproken worden. Dergelijk onderzoek kan bedrijven helpen om zich aan te passen aan de eisen van de huidige tijd, en tegelijk na te denken over hun concurrentiekracht op de lange termijn”, zegt Mirelle Pennings, Directeur Corporate Clients Nederland bij Rabobank. 

Uitbreiding samenwerking met leerstoel RSM

Voortbouwend op de samenwerking van de afgelopen vier jaar, wordt deze nu uitgebreid. Met BDO als hoofdsponsor maken de drie partijen een leerstoel beschikbaar, die toegewijd is aan het familiebedrijf. “Daarmee bestendigen we het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van familiebedrijven”, aldus Vat. 

Deze leerstoel wordt bekleed door Pursey Heugens, hoogleraar Organisation theory, Development & Change aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Over de eerste onderzoeksplannen zegt Heugens: “We kiezen voor thema's die aansluiten bij de actuele stand van de economie.”