Vijf NL universiteiten in beste business schools van Europa

17 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Onderzoek naar de tevredenheid over Europese business schools en hun programma’s – gehouden onder afgestudeerde academici en bestuurders – geeft inzicht in de beste business schools van Europa. In de top 100-lijst zijn vijf Nederlandse Universiteiten opgenomen, waarbij één academische instelling zelfs de top 20 heeft weten te halen – Rotterdam School of Management, Erasmus University. 

European Business School Ranking

Bovenaan de lijst met business schools – die is opgesteld door Financial Times (titel: ‘European Business School Ranking’) – prijkt dit jaar HEC Paris, een in de Franse hoofdstad gevestigde business school, die een compleet palet aan onderwijsprogramma’s aanbiedt, waaronder masters, MBA, PhD, Executive MBA’s en overige maatgesneden executive opleidingsprogramma’s. De business school, beter bekend als De Ecole des hautes études commerciales de Paris, telt 108 research professors en zo’n 4.500 studenten, en laat jaarlijks zo’n 8.000 managers en bestuurders trainingen volgen.

Na de afgelopen twee jaar bovenaan de ranglijst van beste Europese business schools te hebben gestaan, staat London Business School deze editie op de twee plaats, gevolgd door de Italiaanse Università Bocconi/SDA Bocconi, die de erkenning voor zijn academische en executive programma’s en imago de afgelopen jaren heeft zien toenemen. De top 5 wordt gecompleteerd door de Zwitserse University of St Gallen en de in Fontainebleau gevestigde business school INSEAD, met jaarlijkse meer dan 11,000 executive deelnemers een van de grootste spelers in het Europese business school-landschap.

Op plekken 6 tot en met 10 staan business schools uit vier andere landen. Spaanse opleiders IESE Business School en IE Business School staan respectievelijk op de zesde en achtste plaats, terwijl Essec Business School uit Frankrijk (#7), ESMT Berlin uit Duitsland (#9) en tot slot University of Oxford: Said (#10) de top 10 completeren.  

Nederlandse universiteiten

Ook Nederland is in de ranglijst vertegenwoordigd. Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) staat te boek als een top business school in Nederland, en heeft in de Europese top 20 de twaalfde plek weten te bemachtigen. RSM scoort al jaren een plek in de top 20.

In de top 100 staan nog vier andere Nederlandse managementopleidingsinstituten vermeld. Nyenrode Business Universiteit staat samen met BI Norwegian Business School op de 36ste plaats, Tias Business School van Tilburg University staat op plek 38, Maastricht University School of Business & Economics staat op de 61ste plaats en Tilburg University, School of Economics and Management staat genoteerd op de 69ste plaats. 

De 20 beste business schools van Europa

1. HEC Paris (Frankrijk)
2. London Business School (UK)
3. Università Bocconi/SDA Bocconi (Italië)
4. University of St Gallen (Zwitserland)
5. INSEAD (France / Singapore / Verenigde Arabische Emiraten)
6. IESE Business School (Spanje / VS)
7. Essec Business School (Frankrijk)
8. IE Business School (Spanje)
9. ESMT Berlin (Duitsland)
10. University of Oxford: Saïd (UK)
11. IMD Business School (Zwitserland)
12. Rotterdam School of Management, Erasmus University (Nederland)
13. Esade Business School (Spanje)
14. ESCP Europe( Frankrijk / UK / Duitsland / Spanje / Italië / Polen)
15. Edhec Business School (Frankrijk)
16. University of Cambridge: Judge (UK)
17. Warwick Business School (UK)
18. Imperial College Business School (UK)
19. University of London: Cass (UK)
20. Emlyon Business School (Frankrijk) 

Uit de Global Business School-rankings van Financial Times komt naar voren dat het Amerikaanse Stanford en Harvard worden gezien als de beste business schools ter wereld, zowel vanwege de kwaliteit van hun programma’s als ook de kansen die aan deze universiteiten behaalde diploma’s bieden binnen het bedrijfsleven.