Erasmus benoemt Wolfgang Ebbers tot bijzonder hoogleraar

19 december 2019 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Wolfgang Ebbers is sinds afgelopen maand bijzonder hoogleraar ‘ICT en strategisch innoveren in de publieke sector’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De leerstoel is mede mogelijk gemaakt door adviesbureau PBLQ, waar Ebbers al bijna zes jaar actief is.

Wolfgang Ebbers promoveerde in 2002 aan de Universiteit Twente in de Communicatiewetenschappen. Tegelijkertijd was hij werkzaam bij de Belastingdienst om het digitale aangifteloket in te richten. In 2006 maakte hij de overstap naar onderzoeksinstelling Novay, terwijl hij daarnaast actief was als Universitair Docent binnen de Universiteit Twente.

Vanuit zijn positie bij Novay ontwikkelde hij meerdere grote wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s rondom digitalisering van het contact tussen burgers en overheid.

Erasmus benoemt Wolfgang Ebbers tot bijzonder hoogleraar

Begin 2014 startte Ebbers bij adviesbureau PBLQ als Principal Consultant. Gelijktijdig zette hij zich daarnaast in als professor aan de Universiteit Twente, alwaar hij onderzoek deed naar e-overheidsdiensten zoals het communicatieplatform van MijnOverheid.nl.

Sinds november combineert Ebbers zijn werkzaamheden voor PBLQ niet meer met de rol van professor aan de universiteit, maar met die van bijzonder hoogleraar ‘ICT en strategisch innoveren in de publieke sector’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

In zijn nieuwe functie zal Ebbers zich gaan richten op een specifiek domein waarbinnen ICT-innovaties – zoals de digitale belastingaangifte – sterk zijn doorgedrongen in de relaties tussen burgers en overheid, legt een persvoorlichter van de Erasmus Universiteit uit: “Hierbij kan de burger de rol aannemen van bijvoorbeeld klant, cliënt, belastingplichtige of als kiezer.”

Ebbers buigt zich de komende jaren onder meer over de vraag hoe de inzet van ICT de relaties tussen burgers en overheid verandert en welke rol de overheid daarbij heeft.