Amsterdam moet voorzichtiger zijn met delen van camerabeelden

19 juni 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Amsterdam moet zich in het vervolg stukken voorzichtiger opstellen bij het verstrekken van camerabeelden aan de politie. Dat zeggen experts van PBLQ in een onafhankelijk onderzoeksrapport.

In 2009 hing de gemeente Amsterdam ruim vijftig ANPR-camera’s op, instrumenten die nummerplaten kunnen lezen van alle voertuigen die de milieuzone van de stad binnenrijden. Op Amsterdam-Nood na, stemt deze zone bijna in z’n geheel overeen met het gebied binnen de Amsterdamse ringweg (A10). Personen die met een te oude en vervuilende auto de milieuzone binnen rijden, worden door de camera’s geregistreerd en krijgen enkele weken later een boete van de gemeente op hun deurmat.

Jarenlang kreeg de politie onterecht toegang tot alle opnames van de ANPR-camera’s die de gemeente had opgehangen. Dat is de conclusie van adviesbureau PBLQ, dat werd ingeschakeld door de gemeenteraad om deze privacykwestie te onderzoeken. Het Amsterdamse college van B&W zal de komende tijd gaan bepalen welke vervolgstappen het gaat ondernemen. Tot daar meer duidelijkheid over is, heeft de politie geen beschikking meer over de camerabeelden.Amsterdam moet voorzichtiger zijn met delen van camerabeelden

Kritische noot

Volgens de experts van PBLQ is er geen enkele wettelijke basis voor de gemeente om de camera’s, die worden gebruikt om de regels binnen de milieuzone te handhaven, te delen met de politie. Daarbij maken de onderzoekers zich eveneens zorgen over de precieze beveiliging van de data, die zeer privacygevoelige informatie bevat, terwijl van formele afspraken tussen de politie en de gemeente Amsterdam op dit vlak geen enkele sprake is.

Naast dat PBLQ in zijn rapport benadrukt dat de gemeente moet stoppen met het delen van de data, adviseert het bureau het college van B&W van Amsterdam eveneens naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te stappen. Volgens de onderzoekers zijn de afgelopen jaren fundamentele privacyrechten meermaals geschonden. En het gaat beslist om veel gevallen, simpelweg omdat de ANPR-camera’s elk voertuig dat de milieuzone binnenrijdt registreert. 

Een woordvoerder laat weten dat de gemeente momenteel nog in overleg is met de AP om vast te stellen of de situatie volgens de richtlijnen moet worden gemeld. De AP wil op dit moment niet vooruitlopen op de zaken en verwijst naar de regels over de inzet van ANPR-camera’s door de politie. Het stadsbestuur erkent echter in een brief aan de gemeenteraad dat de situatie in Amsterdam niet voldeed aan deze regels.