Werken als jonge informatieprofessional in de publieke sector bij PBLQ

29 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Jaarlijks start een lichting van vijftien young professionals met het Advanced Traineeship van PBLQ. Verschillende van hen deelden hun ervaringen over dit leer- en werktraject met Consultancy.nl. 

PBLQ is een adviesbureau voor de publieke sector dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. De consultants van het kantoor ondersteunen bestuurders en managers bij complexe vraagstukken en bij het inrichten van informatiemanagement: “Wij verbinden de werelden van technologie en beleid en bestuur in de publieke sector. Wij bieden bestuurders comfort door de effecten van ICT inzichtelijk te maken met bewezen eigen methoden en technieken. In onze werkwijze zetten wij de belangen van de burger centraal.”  

“We willen dat burgers, bedrijven en overheid vertrouwen hebben in de informatiemaatschappij, een slimme en robuuste informatiesamenleving waarin overheid, burgers en bedrijven veilig informatie kunnen uitwisselen. PBLQ draagt daar aan bij. Opdrachtgevers schakelen ons in voor onderzoek, advies, tijdelijk management en trainingen”, voegt PBLQ toe. 

Advanced Traineeship

De adviesorganisatie is altijd op zoek naar nieuwe talenten om op te leiden: “Wij bieden al bijna twintig jaar Advanced Traineeships”, laat een woordvoerder weten. “PBLQ biedt een uitdagend en intensief informatiemanagement-traineeship aan op het snijvlak van ICT, beleid en uitvoering in het publieke domein. Een leerwerktraject van twee jaar, waarbij je het werken op opdrachten en persoonlijke ontwikkeling combineert met de masteropleiding Public Information Management.“ Deze post-initiële master is in samenwerking ontwikkeld door PBLQ en de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSBS). Studenten doen in de master wetenschappelijke kennis en de meest actuele inzichten op over het openbaar bestuur, de instituties daarbinnen, en informatiemanagement.

PBLQ licht verder toe: “Veel van onze jonge informatieprofessionals vinden aansluitend op hun traineeship een passende baan. Die vinden zij zelf, maar komt ook regelmatig voort uit één van de opdrachten. Met relatief veel relevante werkervaring ten opzichte van leeftijdsgenoten, maken zij een mooie stap op de arbeidsmarkt.”

Werken als jonge informatieprofessional in de publieke sector bij PBLQ

Werken als jonge informatieprofessional bij PBLQ

Momenteel zijn er ruim dertig professionals binnen het Advanced Traineeship actief bij PBLQ. “Zij hebben absoluut geen spijt van hun keuze”, legt de woordvoerder uit, zoals Julia Orti: “Tijdens mijn traineeship krijg ik de kans om een kijkje te nemen bij verschillende organisaties. Zo heb ik een goed beeld van wat innovatie en digitalisering betekenen op het bestuurlijk niveau.” Saskia van der Meer doorloopt hetzelfde traject als Orti en onderschrijft haar woorden: “Bij PBLQ leer je de burger centraal te zetten. Tijdens het traineeship zet PBLQ mij en mijn ontwikkeling centraal.” 

Ook Donna Lippes legt uit waarom ze het zo naar haar zin heeft bij haar werkgever: “PBLQ besteedt veel aandacht aan de begeleiding van haar jonge informatieprofessionals, zodat wij ons kunnen inzetten voor een stabiele digitale samenleving. Dat mag ik nu doen tijdens mijn eerste opdracht bij de VNG.”

Het Advanced Traineeship is bedoeld voor starters met minimaal 2 jaar werkervaring. Neem oud-trainee Jos Elferink, die bij aanvang al over vijf jaar aan werkervaring beschikte: “Ik werkte al een aantal jaar in de IT, maar ik heb een hele andere studieachtergrond, ik ben van huis uit geschiedkundige. Ik miste de collegebanken wel een beetje. Toen kwam ik het Advanced Traineeship van PBLQ tegen. Het programma biedt een hele goede combinatie van bestuurskunde -en informatiemanagementvakken, waardoor ik eigenlijk mijn werkervaring en mijn studieachtergrond meer in een lijn heb kunnen brengen.”

Inhousedag

Kiki de Bondt en Kura Kinfe – allebei in dienst bij PBLQ als jonge informatieprofessionals – zijn beiden in aanraking gekomen met het adviesbureau via een jaarlijkse inhousedag. De Bondt heeft daar goede herinneringen aan: “Op de inhousedag krijg je een goed beeld van het vak informatiemanagement, maar vooral ook van de mensen van PBLQ en, wie weet, je toekomstige medetrainees.” Ook Kinfe kijkt met een positief gevoel terug naar het evenement: “Met veel plezier raakte ik tijdens de inhousedag overtuigd door het open karakter van PBLQ en de drijfveren van haar professionals!”