Laura Weijenberg over haar eerste jaar bij PBLQ

22 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Laura Weijenberg zet zich inmiddels een jaar in voor PBLQ als jonge informatieprofessional. In gesprek met PBLQ-collega Alex van Houtrijve deelt Weijenberg haar ervaringen over het traineeship bij het adviesbureau.

In 2009 rondde Laura Weijenberg aan de Universiteit Utrecht haar bacheloropleiding Geschiedenis af, waarna ze naar Duitsland verhuisde om daar aan de Humboldt Universität in Berlijn het masterprogramma Europese Geschiedenis te doorlopen. Na haar afstuderen bleef Weijenberg in Duitsland en zette ze zich onder meer in voor de Nederlandse ambassade en voor een internationaal medisch technologiebedrijf. Eind 2018, na een kleine tien jaar Duitsland, keerde ze terug naar haar vaderland, in het bijzonder om bij PBLQ in Den Haag aan de slag te gaan.

Inmiddels heeft Weijenberg verschillende opdrachten vervuld voor het adviesbureau, zoals bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag, waar ze negen maanden actief was als Beleidsmedewerker Informatiebeleid. “Hier hield ik me onder meer bezig met artificial intelligence in het gezondheidsdomein, waar tot dan toe nog niemand echt mee bezig was. Ik kreeg veel vrijheid om mijn werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. Dat was leerzaam en prettig”, vertelt Weijenberg.
Laura Weijenberg over haar eerste jaar bij PBLQ Naast haar werkzaamheden voor klanten van PBLQ, duikt Weijenberg als jonge informatieprofessional ook opnieuw de collegebanken in. Zo volgt ze als onderdeel van haar traineeship de komende twee jaar het masterprogramma Public Information Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor deze studie heeft Weijenberg vanuit PBLQ één dag per week tot haar beschikking, terwijl ze daarnaast ook in de avonduren en tijdens het weekend soms met haar neus in de boeken zit.

Weijenberg laat weten erg op haar plek te zitten bij PBLQ, maar geeft aan dat ze haar eerste project – met de kennis van nu – anders zou hebben aangepakt: “In het begin wilde ik heel graag een goede indruk maken. Dat is natuurlijk goed, maar hierdoor heb ik mijzelf erg onder druk gezet. Dit is iets wat ik nu anders zou doen.”

“Nu ik met mijn tweede opdracht bij de Gemeente Papendrecht als Informatiemanager ben begonnen, merk ik dat het heel waardevol is om in de eerste periode de organisatie rustig op je in te laten werken.”

Volgens Weijenberg is het voor een adviseur van groot belang om bij een project allereerst de mensen en cultuur goed te leren kennen, in plaats van direct te willen presteren: “Ik heb geleerd dat ik door het beter begrijpen van een organisatie de verbanden in de desbetreffende context beter zie en begrijp. Vroeger was ik gewend aan een vast takenpakket met strakke kaders. Nu is het onderdeel van mijn werk om het takenpakket te onderzoeken en uit te diepen. Die vrijheid neem ik nu en kan ik iedereen aanraden!”