RSM-studenten reizen naar Colombia voor Erasmus Consultancy Project

17 februari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In de zomer van 2017 reizen 27 studenten en twee professoren van de Erasmus Universiteit Rotterdam af naar Colombia om onderzoek te doen naar vraagstukken van bedrijven die interesse hebben in de opkomende Colombiaanse markt. Het onderzoeksproject, genaamd Erasmus Consultancy Project (ECP), is een project van RSM-faculteitsvereniging STAR.

Al ruim dertig jaar wordt het Erasmus Consultancy Project (ECP) georganiseerd, een onderzoeks- en adviesproject waarbij topstudenten van de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit afreizen naar opkomende markten overal ter wereld om kansen voor Nederlandse bedrijven in kaart te brengen. Het ECP is een project van STAR, de officiële faculteitsvereniging van de RSM. 

Colombia

Voor de editie van 2017 zullen deze zomer 27 ambitieuze studenten afreizen naar Latijns-Amerikaanse groeimarkt Colombia. Het land is door The Economist uitgroepen tot ‘Country of the year’ en kent al jaren een stabiele economische groei. In samenwerking met deelnemende bedrijven zijn verschillende vraagstukken geïdentificeerd, waar de studenten ter plekke onderzoek naar zullen gaan doen. 

Erasmus naar Columbia

Voordat de studenten naar Colombia afreizen, wordt er veel aandacht besteed aan de voorbereiding. De studenten worden getraind door verschillende gerenommeerde bedrijven, waaronder dit jaar ook Capgemini Consulting. Twee professoren van RSM begeleiden de jonge onderzoekers, die al sinds oktober 2016 verkennend onderzoek doen naar de kansen en mogelijkheden in het Latijns-Amerikaanse land.

Uit het verkennend onderzoek komen een aantal sectoren naar voren die interessante kansen kunnen bieden voor Nederlandse bedrijven. Allereerst is er vanuit de Colombiaanse overheid een focus op het verbeteren van de infrastructuur. Hiervoor hebben zij het Fourth Generation (4G) infrastructure plan opgesteld met een budget van $70 miljard. Ook wordt er verwacht dat de onlangs gesloten vrede met de FARC zal zorgen voor meer stabiliteit en zal het terugtrekken van de milities leiden tot het vrijkomen van landbouwgrond, wat de agricultuur bevordert. Bovendien is de IT sector erg aantrekkelijk, met een verwachte groei van 63,6% tussen 2013 en 2018. Nederlandse bedrijven kunnen hun technische en technologische kennis benutten om op de behoeftes van het land in te spelen. Hiernaast zijn er nog andere sectoren die veel potentie tonen, aldus de studenten. 

Tijdlijn

Vanaf mei tot en met het begin van de reis zal het onderzoek zich toespitsen op deskresearch voor de deelnemende bedrijven. Het team richt zich hierbij op vraagstukken die in samenwerking met de bedrijven zijn opgesteld. Deze zomer volgt de reis naar Colombia waar de studenten in contact zullen komen met de ambassade, overheidsinstanties, en ook met lokale bedrijven, om relevante informatie te verzamelen voor de deelnemende bedrijven over hoe zij het beste de Colombiaanse markt kunnen betreden. Het onderzoek wordt in september afgerond, waarbij de onderzoeksresultaten met aanbevelingen worden teruggekoppeld naar de bedrijven. 

Voor meer informatie, neem contact op met Inge Schenk, Commercial Relations Manager.