Ervaren zorgadviseurs van Deloitte stappen over naar KPMG

06 maart 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

KPMG heeft een team van ervaren zorgconsultants aangetrokken van branchegenoot Deloitte. Director Salo van Berg en drie Senior Managers – Hylke Kingma, Jeroen Geelhoed en Dennis Utermark – hebben de overstap van het ene naar het andere Big Four kantoor gemaakt. Alle vier hebben zij zich aangesloten bij de groeiende Digital Health praktijk van KPMG, die door de versterking uitgroeit naar een team van meer dan 25 adviseurs.

De forse uitbreiding binnen de praktijk heeft volgens Anna van Poucke, partner bij KPMG en sectorleider Health, te maken met de sterke stijging in de vraag naar de zorgdienstverlening van KPMG, en dan vooral op het gebied van digitalisering. “De digitalisering in de zorg wordt immers steeds belangrijker. Dat betekent een forse uitdaging voor de sector, hierdoor neemt de behoefte van organisaties naar ondersteuning steeds verder toe. Om aan deze vraag te kunnen voldoen hebben we de digitale adviespraktijk met vier nieuwe adviseurs uitgebreid,” aldus Van Poucke, die al sinds 2011 in dienst is bij het kantoor. 

Salo van Berg is van huis uit een IT-auditor. Na twee jaar buiten de adviesbranche werkzaam te zijn geweest, sloot hij zich in 2001 aan bij Pentascope, en vervolgens bij EY. In de tien jaar bij het kantoor groeide hij door naar de rol van Senior Manager, waarbij zijn focus lag op IT Risk en Assurance. In 2013 maakte hij de overstap naar Deloitte, waar hij de Health praktijk leidde binnen de Risk Advisory tak van het kantoor. Van den Berg is gespecialiseerd in assurance binnen het risicodomein, IT-beheer, IT-optimalisatie, data en (informatie) beveiliging, waarbij hij zich met name concentreert op ziekenhuizen en beleidsbepalende instanties. 

Hylke Kingma heeft twaalf jaar ervaring in het adviseren en ondersteunen van ziekenhuizen en zorginstellingen over de inzet van technologie. Hij begon zijn loopbaan in 2005 bij Atos Consulting, na het behalen van zijn Master in Business Administration aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 verruilde hij de consultancytak van Atos voor Deloitte, waar hij de rol van Senior Manager vervulde. Binnen KPMG is hij aangesteld als Associate Director en richt hij zich op de groei van de Digital Health praktijk. Zowel de strategie, organisatie en kwaliteit van de IT functie als de inzet van zorg ICT en digitale innovaties in het zorgproces, vallen onder zijn aandachtsgebied.

Salo van Berg - Hylke Kingma - Dennis Utermark - Jeroen Geelhoed

Dennis Utermark is inmiddels ruim vijftien jaar werkzaam op het gebied van ICT binnen de zorg. Hij heeft zich gespecialiseerd in de inrichting en beheersing van systemen voor de zorgregistratie en de facturatie. Hij heeft veel ervaring opgedaan in de zorgsector en het sociaal domein. Gedurende zijn loopbaan vervulde hij rollen bij EY, ABN Amro, Hoffmann Bedrijfsrecherche, opnieuw EY, een periode als zelfstandig projectmanager en als afdelingsmanager bij Careyn. Na anderhalf jaar bij Deloitte maakt ook hij nu de overstap naar KPMG – naast zijn werkzaamheden als adviseur is Utermark lid van de Kennisgroep ICT & Zorg van de Norea, de beroepsvereniging van IT Auditors.

Jeroen Geelhoed, niet te verwarren met zijn naamgenoot, die partner is bij adviesbureau &samhoud, was hiervoor Senior Manager binnen de Risk Advisory praktijk van Deloitte. Geelhoed houdt zich met name bezig met risicobeheersing bij zorginstellingen, gericht op het vergroten van kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening. Hij heeft zo’n twintig jaar ervaring, waarvan het merendeel opgedaan binnen de zorg, waarvan ruim acht jaar bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Geelhoed begon zijn loopbaan bij het ministerie van OCW, waar hij werkte als adviseur, en later kwam hij terecht bij VWS, waar hij als projectleider actief was. Geelhoed is gepromoveerd op het thema strategische business control bij ziekenhuizen.

Van Poucke geeft aan “trots” te zijn op de benoemingen van de vier adviseurs, en voegt toe dat het kernteam van KPMG Digital Health als gevolg van de versterking is uitgegroeid naar 25 (ervaren) adviseurs. De zorgsector vormt een van KPMG’s belangrijkste sectoren in ons land (KPMG heeft een totale omzet van €608 miljoen), en sinds de overname van Plexus in 2011 loopt KPMG op het vlak van zorgconsultancy en in verhouding tot de overige Big Four kantoren voorop in het domein. 

Vooruitkijkend, vertelt Van Poucke dat het management team voor de komende periode heeft ingezet op stevige groei. “We hebben de ambitie om de komende jaren verder door te groeien,” waarbij ze wijst op de groeiende zorgvraag in de markt als gevolg van de vergrijzing en de optie om meer behandelmogelijkheden aan te bieden. “Tegelijkertijd is er de noodzaak om de groei van de kosten beperkt te houden. Digitalisering van de zorg biedt daar een van de oplossingsrichtingen voor. En vergroot bijvoorbeeld de mogelijkheid meer zorg aan huis of in de keten tussen verschillende aanbieders te leveren. Dan gaat het om meer dan alleen e-health toepassingen of digitale technieken”, aldus de sectorleider. 

Mariska van de Luur, die ook partner is bij KPMG en mede leiding geeft aan de Health-praktijk, voegt toe dat ze vooral op het snijvlak van veiligheid en privacy een groeiende vraag verwacht. Reeds in 2015 waarschuwde een rapport van BDO er al voor dat informatiebeveiliging van zorginstellingen een groeiend aandachtspunt aan het worden is, en meer recent hebben diverse praktijkvoorbeelden kwetsbaarheden blootgesteld. 

KPMG zet stevig in op groei van Digital Health-adviespraktijk

Vorig jaar nog werden het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop getroffen door grootschalige dataroof – niet voor niet staat cybersecurity sindsdien steeds vaker op de agenda van ziekenhuisbestuurders. Tegen dat licht heeft de overheid dit jaar – op basis een onderzoek van PBLQ – besloten een speciaal actieplan te ontwikkelen, met als doel de kwaliteit van de IT-beveiliging in de zorgketen naar een hoger niveau te tillen. 

Van Poucke voegt toe dat het niet alleen draait om beveiliging van data, maar ook het gebruik ervan. “Geavanceerde platforms voor dataverzameling en analyse zullen een belangrijkere rol krijgen in de zorg.” Van de Luur vult aan: “Analyses zullen ook gebruikt worden om de uitkomsten van de zorg te meten en als basis dienen voor contractering.”

De afgelopen maanden heeft Consultancy.nl diverse onderzoeken en projecten van KPMG Health uitgelicht:
Dataregistratie kost ziekenhuisbranche 80 miljoen per jaar
Technologie en startups kunnen helpen bij terugdringen Alzheimer
Aandacht voor compliance neemt vlucht binnen ziekenhuizen
Nederland telt 60 technologie startups met focus op zorgmarkt

Carve-outs van consulting teams

Het is niet de eerste keer dat KPMG een team van senior consultants van Deloitte aan zich heeft weten te binden. Eind 2012 sloot Karina Kuperus, destijds Director bij Deloitte, zich aan bij KPMG – vandaag de dag is ze partner bij het kantoor. In navolging van Kuperus volgden, voor zover bekend bij de redactie van Consultancy.nl, nog vier Deloitte adviseurs (twee managers en twee consultants) hetzelfde pad, een besluit dat kwaad bloed zette bij Deloitte. Als gevolg stonden de twee kantoren lijnrecht tegenover elkaar in de rechtszaal om de kwestie te beslechten.

Voor Deloitte betekende het een koekje van eigen deeg, aangezien het Big Four kantoor eerder dat jaar in één klap de gehele senior laag
 van de Telecom en Media adviestak van rivaal Capgemini Consulting aan zich wist te binden. Laatsgenoemde was woedend, omdat uit uitgelekte documentatie – onder meer uit de laptops van de negen betrokken adviseurs – bleek dat zij hun overstap in het diepste geheim met Deloitte hadden voorbereid. De zaak mondde uit in een rechtszaak. 

Ervaren zorgadviseurs van Deloitte stappen over naar KPMG

Bij een andere vijandige overname in 2013 wist KPMG een twintigtal adviseurs van ConQuaestor – allemaal binnen de Financieel Management (FM) praktijk van het kantoor – over te halen om de overstap te maken naar hun Advisory tak. De deal is tot op de dag van vandaag een van de grootste carve-outs binnen de Nederlandse adviesbranche van de afgelopen jaren.

Internationaal komen carve-outs regelmatiger voor. Voorbeelden die op Consultancy.nl de revue passeerden de afgelopen jaren waren onder meer de overname van een compleet restructuring team van Roland Berger door McKinsey & Company. De Amerikanen speelden hiermee in op de onrust binnen het Duitse kantoor, nadat een mogelijke fusie tussen Roland Berger en Deloitte Consulting was afgeketst.

En in 2014 was het eveneens McKinsey dat diverse senior consultants – ook gespecialiseerd in restructuring – wegtrok bij AlixPartners en ook hier volgde een hevige rechtszaak die in de media werd uitvergroot. Dit was deels toe te schrijven aan de beschuldigingen die AlixPartners
 uitte aan het adres van het bewuste team, dat het schenden van beroepsgeheimen en het stelen van intellectueel eigendom verweten werd.