De beste human resources adviesbureaus van ons land

22 december 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De HRM adviespraktijk van Berenschot en de People Advisory service line van EY mogen zich volgens Nederlandse managers de beste HR consultancybureaus van ons land noemen. Ook de human capital consultants van Randstad HR Solutions, Deloitte Consulting en Capgemini Consulting behoren tot de top van de markt als het gaat om HR-advies.

Jaarlijks doet zakenblad Management Team onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en organisatieadviesbureaus. De tevredenheidsranking kent dit jaar winnaars in 22 verschillende categorieën, waaronder zeven segmenten die onderdeel zijn van de management consultancymarkt*: ‘Strategisch advies’, ‘Organisatieadvies’, ‘Financieel advies’, ‘Digital consultancy’, ‘HR-advies’, ‘Marketingadvies’ en ‘Interim-management’. Meer dan 700 managers die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij het inhuren van een adviesbureau hebben dit jaar deelgenomen aan het MT100 onderzoek**.

MT100 - Beste HR Adviesbureuas

Uit de resultaten van de 2015-editie in de categorie ‘HR-advies’ blijkt dat Berenschot HRM – de HR adviestak van organisatieadviesbureau Berenschot – bovenaan staat als het gaat om de klanttevredenheid van managers die een beroep doen op externe HR professionals. Voor Berenschot betekent de erkenning een dubbelslag in de advieswereld – het Utrechtse bureau staat ook al bovenaan de ranking voor organisatieadvies. De eerste plek wordt gedeeld met EY People Advisory, de human capital adviestak van Big Four EY. Op positie #3 staat Randstad HR Solutions. Deloitte Human Capital Advisory Services, de HR service area van Deloitte Consulting, volgt op de vierde plek, terwijl de top vijf wordt afgesloten door Capgemini Consulting en HRD-specialist GITP (gedeeld).

Op plek zeven staan Hay Group, dat sinds kort onderdeel is van recruitmentbureau Korn Ferry, en de HR business van detacheerder Brunel. Leeuwendaal, een HR-dienstverlener met een focus op de overheidsmarkt, deelt de negende plek samen met Yacht, de nummer #1 in de categorie interim management. Ook Twynstra Gudde, een organisatieadviesbureau uit Amersfoort, Raet, een HR-software specialist, en YER, een arbeidsbemiddelingsbureau uit Amsterdam, mogen zich dit jaar onder de beste HR-adviesbureaus van Nederland scharen.

* De overige categorieën zijn Accountancy, Digitaal beheer & onderhoud, Advocaten en notarissen, Opleidingen & trainingen, Pensioenen en verzekeringen, Executive search, Uitzendbureaus en detacheerders, Salesadvies en –training, Media-advies, Communicatie-advies, Beveiliging, Catering, Schoonmaak, Kantoorinrichting en Energieadvies. In 2014 kende het MT100 onderzoek tien segmenten.

** Per gebied heeft de redactie van MT een groslijst van bureaus opgesteld. Aan respondenten is eerst gevraagd over welke van deze gebieden ze (mede-)beslissend zijn, en waar ze bevestigend antwoordden, kregen ze de lijsten voorgelegd met de vraag welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun collega-managers. Daarnaast waren er 3 open vakken voor bedrijven die ze missen op de lijsten. Respondenten konden ook apart aangeven of een bedrijf voor hen op nummer 1 moet komen, of in hun top-3. Aan de hand van de scores is een aanbevelingsscore opgesteld. Alleen adviesbedrijven die een aanbevelingsscore van 5% of meer hebben behaald zijn meegenomen in de ranking.