MT100: Top 20 organisatieadviesbureaus van Nederland

17 december 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Berenschot, Deloitte, KPMG en Twynstra Gudde mogen zich volgens Nederlandse managers de beste organisatieadviesbureaus van ons land noemen. The Brown Paper Company, de winnaar van de 2014-editie, staat dit jaar op de zevende plek.

Jaarlijks doet zakenblad Management Team onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en organisatieadviesbureaus. De tevredenheidsranking kent dit jaar winnaars in 22 verschillende categorieën, waaronder zeven segmenten die onderdeel zijn van de management consultancymarkt*: ‘Strategisch advies’, ‘Organisatieadvies’, ‘Financieel advies’, ‘Digital consultancy’, ‘HR-advies’, ‘Marketingadvies’ en ‘Interim-management’. Meer dan 700 managers die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij het inhuren van een adviesbureau hebben dit jaar deelgenomen aan het MT100 onderzoek**.

Uit de resultaten van de 2015-editie in de categorie ‘Organisatieadvies’ blijkt dat Berenschot – een van de grootste organisatieadviesbureaus van eigen bodem – het beste scoort als het gaat om de klanttevredenheid van managers die een beroep doen op management consultants. Deloitte Consulting staat op de tweede plaats, gevolgd door de Advisory praktijk van KPMG, dat afgelopen jaar nog met 3% groeide naar een omzet van €212 miljoen, en Twynstra Gudde, die samen op een gedeelde derde plek staan. Eerder dit jaar stond laatstgenoemde nog bovenaan de Incompany100 ranking, de tegenhanger van de MT100 in Nederland. De top vijf wordt afgesloten door de Consulting organisaties van Accenture ('Accenture Consulting') en PwC ('PwC Advisory').

mt100 de beste organisatieadvies

De winnaar van afgelopen jaar, The Brown Paper Company, staat op de 7de plek, en verder in de top 10 staan Capgemini Consulting, Big Four kantoor EY, en Hay Group, dat recent werd overgenomen door recruitmentbureau Korn Ferry. De consulting praktijk van accountants- en advieskantoor BDO staat samen met Atos Consulting, de advies arm van Franse IT-gigant Atos, op een gedeelde 11de plek.

Ook &samhoud, een veranderbureau uit Utrecht, BMC Advies, de organisatieadviestak van overheidsdienstverlener BMC, het Utrechtse House of Performance, HR-specialist Leeuwendaal, digitaal specialist Ordina en Rijnconsult, een middelgroot adviesbureau uit Houten, mogen zich dit jaar onder de beste organisatieadviesbureaus van Nederland scharen.

Adviesbedrijven die ten opzichte van afgelopen jaar uit de ranking zijn gevallen zijn First Consulting, AT Osborne (opgericht in 2004 na een MBO spin-off van Berenschot) en CGI.

* De overige categorieën zijn Accountancy, Digitaal beheer & onderhoud, Advocaten en notarissen, Opleidingen & trainingen, Pensioenen en verzekeringen, Executive search, Uitzendbureaus en detacheerders, Salesadvies en –training, Media-advies, Communicatie-advies, Beveiliging, Catering, Schoonmaak, Kantoorinrichting en Energieadvies. In 2014 kende het MT100 onderzoek tien segmenten.

** Per gebied heeft de redactie van MT een groslijst van bureaus opgesteld. Aan respondenten is eerst gevraagd over welke van deze gebieden ze (mede-)beslissend zijn, en waar ze bevestigend antwoordden, kregen ze de lijsten voorgelegd met de vraag welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun collega-managers. Daarnaast waren er 3 open vakken voor bedrijven die ze missen op de lijsten. Respondenten konden ook apart aangeven of een bedrijf voor hen op nummer 1 moet komen, of in hun top-3. Aan de hand van de scores is een aanbevelingsscore opgesteld. Alleen adviesbedrijven die een aanbevelingsscore van 5% of meer hebben behaald zijn meegenomen in de ranking.