Beste interim management bureaus volgens managers

21 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Yacht, Boer & Croon Management, Capgemini, Berenschot en Twynstra Gudde leveren volgens Nederlandse managers de beste interim managers en adviseurs van ons land.

Jaarlijks doet zakenblad Management Team onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en organisatieadviesbureaus. De tevredenheidsranking kent dit jaar winnaars in 22 verschillende categorieën, waaronder zeven segmenten die onderdeel zijn van de management consultancymarkt*: 'Strategisch advies', 'Organisatieadvies', 'Financieel advies', 'Digital consultancy', 'HR-advies', 'Marketingadvies' en 'Interim-management'. Meer dan 700 managers die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij het inhuren van een adviesbureau hebben dit jaar deelgenomen aan het MT100 onderzoek**. 

Uit de resultaten van de 2015-editie in de categorie ‘Interim-management’ blijkt dat Yacht – een detacherings- en werving & selectiebureau (onderdeel van Randstad) – bovenaan staat als het gaat om de klanttevredenheid van managers die een beroep doen op interim professionals. Boer & Croon Management en de interim praktijk van Capgemini staan samen op de tweede plaats, gevolgd door de interim management takken van organisatieadviesbureaus Berenschot en Twynstra Gudde. Afgelopen jaar stond Berenschot Interim Management nog op de eerste plek, gevolgd door Capgemini en Meesters in Management.

Op de zesde plek staan drie bureaus: Schaekel & Partners, het voormalige Atos Interim Management (in juni 2013 verzelfstandigd), het Arnhemse Eiffel en K + V Interim Management uit Veenendaal. Custom Management, een boutique speler uit Baarn, en JE Consultancy, vinden zichzelf terug op een gezamenlijke negende plek, en op de elfde plek volgen GITP Interim Management en Meesters in Management. Ook BMC Implementatie, de interimtak van de Amersfoortse overheidsdienstverlener BMC, en de interim management business units van IG&H Consulting & Interim, NovisourceRijnconsult en Turner mogen zich dit jaar onder de beste interimbureaus van Nederland scharen.

Interim management markt
Volgens Eelco Koehoorn, partner bij Boer & Croon Management, krijgen interimbureaus de komende tijd te maken met een aantrekkende markt. Deels door het herstel van de economie, maar deels ook door veranderingen in de markt: "De grens tussen vast en interim is aan het vervagen. Er is een groeiende vraag naar een fluïde tussenvorm: interim-vast." Ook Jan-Willem van Stijn, partner bij Rijnconsult en verantwoordelijk voor de interim-managementpraktijk van het bureau, merkt de laatste maanden op dat de markt "weer in beweging komt."

Het meest recente onderzoek van Schaekel & Partners ('Interim Index 12') – dat jaarlijks onderzoek doet naar de interim management markt, toont aan dat over de hele linie de sector aantrekt. "Het aantal interim managers in opdracht stijgt, de verwachtingen over de vraag naar interim management zijn positief en opdrachten duren langer," aldus Piet Hein de Sonnaville, partner van Schaekel & Partners. De data laat ook zien dat na consultants ook interim managers steeds vaker een resultaatfee aanpak omarmen.

* De overige categorieën zijn Accountancy, Digitaal beheer & onderhoud, Advocaten en notarissen, Opleidingen & trainingen, Pensioenen en verzekeringen, Executive search, Uitzendbureaus en detacheerders, Salesadvies en –training, Media-advies, Communicatie-advies, Beveiliging, Catering, Schoonmaak, Kantoorinrichting en Energieadvies. In 2014 kende het MT100 onderzoek tien segmenten.

** Per gebied heeft de redactie van MT een groslijst van bureaus opgesteld. Aan respondenten is eerst gevraagd over welke van deze gebieden ze (mede-)beslissend zijn, en waar ze bevestigend antwoordden, kregen ze de lijsten voorgelegd met de vraag welke dienstverleners ze zouden aanbevelen aan hun collega-managers. Daarnaast waren er 3 open vakken voor bedrijven die ze missen op de lijsten. Respondenten konden ook apart aangeven of een bedrijf voor hen op nummer 1 moet komen, of in hun top-3. Aan de hand van de scores is een aanbevelingsscore opgesteld. Alleen adviesbedrijven die een aanbevelingsscore van 5% of meer hebben behaald zijn meegenomen in de ranking.