Sustainability consulting groeimarkt in adviesbranche

17 december 2012 Consultancy.nl

Sustainability consulting is wereldwijd een van de snelst groeiende segmenten binnen de adviesbranche. Dat blijkt uit diverse onderzoeksrapporten die onlangs door Kennedy Information, Forrester en Verdantix zijn gepubliceerd.

De adviesmarkt voor duurzaamheidsdiensten bestaat onder andere uit het ontwikkelen van een MVO-strategie, milieu-auditing, energiebesparing, CO2-voetafdrukken, CSR-rapportering, duurzame supply chain en groene IT.

Sustainability consulting
Volgens onderzoekskantoor Forrester zal de internationale markt voor sustainability consulting tot 2015 groeien met meer dan 50% per jaar. Kennedy is iets terughoudender en voorspelt een gemiddelde wereldwijde groei van 35% tot 40%. Daarbij is het belangrijk te constateren dat de analisten de markt verschillend definiëren, waardoor harde vergelijkingen moeilijk zijn. Helaas is er geen gedetailleerde informatie beschikbaar over de Nederlandse adviesmarkt voor duurzaamheidsadvies. Consultancy.nl kijkt daarom naar de Britse markt, die in termen van trends en richting vergelijkbaar is met de Nederlandse markt.

In 2010 bedroegen de uitgaven in het Verenigd Koninkrijk aan management consulting diensten op het gebied van duurzaamheid £627 miljoen, blijkt uit een onderzoek van Verdantix. In de afgelopen twee jaar is de groene adviesmarkt met maar liefst 60% per jaar gegroeid. De hoge groei zal doorzetten tot en met 2013. Begin 2014 zal de Britse markt dan een totale waarde hebben van ongeveer £1.7 miljard. De belangrijkste oorzaken van de hoge vraag zijn een toegenomen bewustzijn van CSR (MVO), meer en meer wetgeving tegen klimaatverandering, en een groeiend verlangen van bedrijven om hun duurzaamheidsstrategie te gebruiken als een commerciële differentiator.

Concurrentielandschap
Tussen 2000 en 2010 werd de markt gekarakteriseerd door grote fragmentatie. “Boutique sustainability consultants hebben van een walhalla genoten in het afgelopen decennium”, stelt Verdantix in haar marktanalyse. De markt is echter in rap tempo aan het verhitten. Grote architectuur-, infrastructuur- en engineeringfirma’s hebben in-house milieuadviesunits opgezet. Veel van de grote strategie adviesbureaus hebben dat voorbeeld opgevolgd en zijn duurzaamheidstakken begonnen. Bedrijven als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Booz & Company hebben hun expertise op dit gebied snel uitgebreid en bieden duurzaamheidsadvies aan hun bestaande klantenkring.

Verder kent de markt een hoge fusie- en overnameactiviteit. Vooral Deloitte is wereldwijd sterk actief, met recente acquisities van boutique duurzaamheidsadviesbureaus dcarbon8, ClearCarbon Consulting en DOMANI Sustainability Consulting. En in Nederland heeft Ernst & Young onlangs Beco overgenomen, een expert op het gebied van sustainability.

Sustainability Management Consulting

In het Verenigd Koninkrijk zijn de Big 4-firma’s PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young de onbetwiste marktleiders in duurzaamheidsmanagementadvies. Dat is het gevolg van hun brede dienstenaanbod (variërend van consulting tot financieel advies en belastingen) en diepe expertise in duurzaamheidsonderwerpen. Andere toonaangevende spelers zijn McKinsey & Company, Booz & Company and Accenture.

Nederlandse duurzaamheidsadviesmarkt
Zoals gezegd is accurate data over de Nederlandse markt niet beschikbaar. Als er een kwadrant van de Nederlandse markt zou worden gemaakt, zou de lijst van toonaangevende adviesbureaus in de sector waarschijnlijk ook bestaan uit o.a. duurzaamheidsspecialist Ecofys, en de duurzaamheidstakken van Atos Consulting, BDO, BearingPoint, Conclusion, Ecorys, Kirkman Company, Logica en Squarewise.

Overige berichten op het gebied van sustainability:
- PwC: Nederlandse CO2 uitstoot daalt te langzaam 
- Roland Berger: Duitsland leider in duurzame industrie 
- Ecofys: 21 initiatieven om global warming te beperken 
- PwC: Realisatie 2 graden doelstelling nu al een uitdaging
- Adviesbureaus richten zich op green consulting

Nieuws

Meer nieuws over