Adviesbureaus richten zich op green consulting

01 september 2010 Consultancy.nl

Adviesbureaus gaan zich wereldwijd steeds meer richten op 'green consulting' en 'sustainability consulting', als reactie op de toenemende vraag van klanten. In de afgelopen maanden is er duidelijk trend geweest waarin adviesbureaus hun toewijding en ambitie tegenover green consulting laten zien. Consultancy.nl levert een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Grote groei in duurzaamheidsadviesmarkt

Volgens onderzoek door adviesmarktanalisten zijn duurzaamheid en green consulting twee van de snelst groeiende gebieden in de advisering. Hoewel ze traditioneel geen groot aandeel van het adviseringslandschap uitmaken, laten de grootte en groeiperspectieven zien dat zij zich langzamerhand vestigen als een volwassen gebied in de advisering. Dit heeft geleid tot drie ontwikkelingen. Allereerst introduceren grote spelers allemaal een of vaak meerdere 'green services'.

Ten tweede begeven steeds meer nichespelers zich op de markt met zeer gespecialiseerde diensten; van CSR strategy tot climate/carbonpolicies of tastbare diensten zoals energie-efficiëntiediensten. In Nederland zijn de belangrijkste spelers in green consulting Ecofys, Ecorys, DHV, CE Delft, ECN, TNO, BECO en in tot op zekere hoogte strategieadviesbureaus variërend van multinationals als McKinsey en Roland Berger en nichebedrijven als Good Company en Triple Value.

Strategieadviseurs bieden ‘green advise’ aan

Diverse strategie- en managementbedrijven zijn in de afgelopen maanden ingehuurd door de Europese Unie, regeringen, bedrijven en internationale organen zoals het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) om duurzaamheidsdiensten en ‘green services’ te leveren. Zo maakte McKinsey in 2007 al furore met de beroemde 'GHG Abatement Cost Curve' en is dit adviesbureau ingehuurd door de European Climate Foundation om bij te dragen aan de Roadmap 2050 voor Europa. De Nederlandse overheid - Innovatieplatform (Economische Zaken) - heeft Roland Berger de opdracht gegeven te analyseren hoe Nederland duurzame energie verder kan stimuleren en gebruiken ten behoeve van de economie en maatschappij.

Grotere fusie- en overnameactiviteit in green consultinglandschap

Adviesbureaus zijn volop bezig om nichespelers op te kopen gespecialiseerd in duurzaamheid and green services, om zodoende hun eigen dienstenaanbod verder op te bouwen. In Engeland heeft PricewaterhouseCoopers onlangs een environment consultancy opgekocht en heeft Deloitte vorig jaar CO2- en engineeringadviesbureau dcarbon8 overgenomen. Uit de laatste M&A vooruitzichten binnen de adviesbranche van Kennedy en Gartner blijkt ook dat green consultants gewilde fusie en overname targets zijn.

Big 4 richten gespecialiseerde ‘green service lines’ op

Grote consultancykantoren zetten in toenemende mate aparte business units en gespecialiseerde teams op voor green services. In Engeland heeft Ernst & Young een team van 100 mensen uit verschillende disciplines (audit, tax, consultancy en corporate finance) om een ‘cleantech advisory’-groep, zoals het bedrijf het noemt, op te zetten. Het kantoor heeft de ambitie om de groep verder uit te bouwen tot 400 adviseurs en geeft zich drie jaar de tijd om dit op te zetten. Concurrent Deloitte heeft aangekondigd dat het een strategische pijler is om een "leidende wereldwijde leverancier van duurzaamheiddiensten te worden". In reactie op de initiatieven van Ernst & Young en Deloitte hebben ook Big 4 concurrenten KPMG en PwC bekendgemaakt dat ze hun green service lines verder uit gaan bouwen.