Roland Berger: Duitsland leider in duurzame industrie

25 oktober 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Duitse economie verandert in hoog tempo in een groene productiemachine. Duitsland verdient jaarlijks circa €300 miljard aan duurzame producten en diensten. Het land neemt daarmee 15% van de wereldwijde omzet aan “clean tech” voor zijn rekening, en is wereldwijd marktleider. Dat blijkt uit een studie die Roland Berger Strategy Consultants heeft uitgevoerd in opdracht van de Duitse overheid.

Wirtschaftswunder
De markt voor schone technologie in Duitsland lijkt steeds meer op een algemene groeimotor van de economie. Ook sectoren die ogenschijnlijk niets met duurzaamheid te maken hebben, worden door “clean tech” gestimuleerd. Daarmee begint de Duitse vergroening op een nieuw Wirtschaftswunder te lijken. De clean tech-sector schept inmiddels een baan aan ruim 1,4 miljoen mensen (Duitsland heeft circa 44 miljoen arbeidsplaatsen).

Clean tech-markt
De wereldwijde clean tech-markt, bestaande uit onder andere zonnepanelen, windmolens en biogas, heeft op dit moment een omvang van ruim €2,000 miljard euro. Maar liefst €300 miljard wordt dus verdiend in Duitsland. De wereldmarktleider kende in de afgelopen jaren een groei van de clean tech-markt van gemiddeld 11% per jaar. Voornaamste oorzaak van het Duitse succes is de constante politieke inzet op vergroening, aldus Roland Berger.

Duitsland blijft marktleider
Duitsland zal volgens het strategy consulting kantoor voorlopig marktleider blijven. De Duitse clean tech-sector zal namelijk ook in 2025, wanneer de wereldwijde markt gegroeid is tot circa €4,4 biljoen, internationaal over het grootste aandeel beschikken. Verder concludeerden de consultants dat de wereldwijde clean tech-markt de komende jaren iets trager zal groeien. In de afgelopen jaren bedroeg de wereldwijde groei gemiddeld 12% per jaar.