PwC: Realisatie 2 graden doelstelling nu al een uitdaging

07 november 2012 Consultancy.nl

Het realiseren van de 2°C doelstelling is nu al een mega uitdaging. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken moet het tempo van de wereldwijde CO2-reductie stijgen met ruim 600%. Europa houdt zich goed staande tegenover de afspraken, Amerika scoort redelijk maar juist grote opkomende landen als China en India blijken niet in staat om hun broeikasuitstoot sterk te reduceren. Dat blijkt uit het rapport ‘Low Carbon Economy Index 2012’ van accountants- en adviesbureau PwC.
 
2°C doelstelling
In 2010 stelden de Verenigde Naties het doel om de stijging van de temperatuur te beperken tot niet meer dan 2 graden. Dit is nodig om gevaarlijke effecten van klimaatverandering te voorkomen. Om dit doel te behalen moet de globale CO2-uitstoot tot 2050 elk jaar met 5,1% worden verlaagd. Van 2000 tot 2011 was de jaarlijkse vermindering 0,8%.
 
PwC - Decarbonisation 2050
 
Somber
PwC ziet het somber in. “Zelfs een verdubbeling van ons huidige tempo van CO2-reductie zou nog steeds leiden tot een opwarming van zes graden aan het eind van deze eeuw” zegt Leo Johnson, partner bij PwC op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. “Om onszelf een kans van meer dan 50% te geven om de verwarming van 2 graden te voorkomen is een zesvoudige verbetering in het tempo nodig”. Het adviesbureau twijfelt dan ook aan de haalbaarheid van de doelstellingen. Doelstellingen van landen zijn in veel gevallen onvoldoende ambitieus en door de economische mailaise ligt de prioriteit vaak op het herstellen van de economie.
 
Europe loopt voorop
Uit het rapport Low Carbon Economy Index 2012 komt naar voren dat de Europese landen de snelste voortgangen boeken. Zo hebben Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitslandhun hun O2-intensiteit tussen 2010 en 2011 met meer dan 6% procent verminderd. De Verenigde Staten realiseerde een afname van 3,5%. Het probleem ligt echter bij de grote opkomende landen – zo is de vermindering van CO2-uitstoot in bijvoorbeeld China en India in het afgelopen decennium tot stilstand gekomen.
 
Ecofys: 21 initiatieven
De waarschuwing van PwC is niet nieuw. Ecofys, een adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid en klimaatverandering, heeft eerder dit jaar soortgelijke bevindingen naar buiten gebracht. Ook heeft Ecofys een aanpak ontwikkeld om de 2°C doelstelling alsnog te realiseren. Het Utrechtse adviesbureau heeft 21 concrete initiatieven opgesteld die samen de wereldwijde broeikasuitstoot kunnen verminderen met ongeveer 10 gigaton CO2 equivalenten (Gt CO2e) – genoeg om de kloof te dichten.
 
Eind november komen diverse landen weer samen voor milieubesprekingen van de Verenigde Naties.

Nieuws

Meer nieuws over