De tien beste consultancybureaus voor starters en young professionals

26 november 2018 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Meer nieuws over

Onderzoek onder hoogopgeleide studenten en young professionals in Nederland heeft de meest populaire werkgevers voor aanstormende consultants in kaart gebracht. Net als vorig jaar bestaat de top-10 uit drie type consultancyorganisaties – de grote, traditionele spelers met hun roots in accounting, wereldwijde strategy consultingkantoren en tot slot een lokale outsider.

Werken in management consulting is al jaren een van de meest populaire vooruitzichten voor starters, een gegeven dat ook onlangs weer naar voren kwam in een onderzoek uitgevoerd door Universum. Dat onderzoek trok ook in 2016 en 2017 vergelijkbare conclusies. Maar wat maakt het consultancyvak dan zo geliefd? 

Een aantal factoren komt bovendrijven: allereerst staat een functie in de consultancy vaak garant voor afwisselend werk en laat het (junior) consultants in aanraking komen met uiteenlopende vraagstukken bij diverse klantorganisaties in verschillende sectoren. Consultancybureaus staan er verder om bekend fors te investeren in hun talenten – volgens de Nederlandse studenten een van de belangrijkste redenen waarom zij dromen over een baan in management consulting. Andere factoren zijn onder meer een creatieve omgeving, het mogen werken aan businessinnovatie en aantrekkelijke exit-opties.

In een recent onderzoek vroeg Memory Group circa 1.400 studenten en young professionals met tot zo’n vijf jaar aan werkervaring – waarvan 89% een hogere opleiding heeft afgerond – om aan te geven welke werkgevers zij het meest geschikt vinden om hun loopbaan bij te starten. Op basis van de voorkeuren van de respondenten, identificeerden de onderzoekers tien leiders in de consultingmarkt, die volgens hen kunnen bogen op de beste reputatie en branding onder de doelgroep van starters en young professionals. 

Bovenaan de ranking staat dit jaar Deloitte, ’s werelds grootste aanbieder van consultancydiensten. In Nederland is Deloitte met afstand het grootste Big Four-kantoor, en zijn consultingpraktijk is ook qua grootte de marktleider in het landschap. De tweede plek is voor McKinsey & Company, ‘s werelds grootste strategy consultancykantoor. De Nederlandse tak, gevestigd in Amsterdam, rondde het afgelopen jaar ruim 400 projecten af. De top-5 van beste consultancybureaus voor starters en young professionals wordt gecompleteerd door KPMG (#3), waarvan ‘Advisory’ de snelst groeiende praktijk is van de organisatie, PwC (#4), dat vorig jaar zijn beste jaar draaide in tien jaar, en The Boston Consulting Group (BCG, #5), het op een na grootste strategy consultancybureau ter wereld.

De beste consultancybureaus voor starters en young professionals

Posities #6 en #7 worden ingenomen door de grote accountancy- en adviesbranchegenoten EY en BDO. EY is de op een na grootste zakelijke dienstverlener in Nederland, terwijl BDO al jaren de vijfde plek inneemt, achter de Big Four. Op de negende en tiende plek in de ranking staan weer twee strategiekantoren – Bain & Company (#9) is het derde strategy consultancybureau dat net als McKinsey en BCG behoort tot de ‘grote drie’ (MBB). Op plek tien vinden we Strategy&, de strategie-adviespraktijk van PwC: het voormalige Booz & Company werd in 2013 voor $1 miljard overgenomen door PwC. Tussen beide groepen in, op plek #8 in de lijst van topconsultancybureaus voor starters en young professionals, staat ten slotte First Consulting, dat als enige in de lijst van Nederlandse oorsprong is. Opgericht in 2005 is het consultancybureau uitgegroeid naar meer dan 210 consultants, en sinds vorig jaar is First Consulting ook actief in het Verenigd Koninkrijk.

De top 10 consultancybureaus voor starters en Young Professionals

De volledige lijst van beste consultancyorganisaties voor starters en young professionals in Nederland ziet er als volgt uit:

1. Deloitte

Deloitte biedt consultancydiensten vanuit zijn adviespraktijken Deloitte Consulting (waar ook de strategische adviestak Monitor Deloitte deel van uitmaakt), Deloitte Financial Advisory en Deloitte Digital.
Medewerkers: 264.000 wereldwijd | 5.640 in Nederland
Belangrijkste kantoren: Londen (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam en Rotterdam in Nederland
Omzet: ‎$43.2 miljard wereldwijd | €897 miljoen in Nederland

2. McKinsey & Company

‘s Werelds grootste strategy consultancykantoor. McKinsey heeft ook divisies die diensten leveren op het snijvlak van digital, implementation, design en solutions.
Medewerkers: 27.000 wereldwijd | 200+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: New York (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam in Nederland
Omzet: ‎$8,8 miljard wereldwijd

3. KPMG

De consultancydiensten, die onder meer management consulting, digital consulting en financial advisory beslaan, worden geleverd door KPMG Advisory.
Medewerkers: 174.000 wereldwijd | 3.200 in Nederland
Belangrijkste kantoren: Amstelveen (wereldwijd hoofdkantoor) 
Omzet: ‎$26,4 miljard wereldwijd | €833 miljoen in Nederland

4. PwC

PwC is een van ‘s werelds grootste accounting- en advieskantoren. Het bedrijf biedt consultingdiensten vanuit PwC Advisory, PwC Consulting en Strategy&.
Medewerkers: 251.000 wereldwijd | 5.000 in Nederland
Belangrijkste kantoren: Londen (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam in Nederland
Omzet: ‎$41,3 miljard wereldwijd | €832,7 miljoen in Nederland 

5. Boston Consulting Group

Boston Consulting Group (BCG) is ‘s werelds op een na grootste strategy consultancykantoor, met dochterondernemingen als BCG Platinion, Maya, Digital Ventures en Inverto.
Medewerkers: 16.000+ wereldwijd | 200+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: London (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam in Nederland
Omzet: ‎$6,3 miljard wereldwijdDe 10 beste consultancybureaus voor starters en young professionals

6. EY

EY is de op twee na grootste zakelijke dienstverlener ter wereld en nummer twee in Nederland. Het Big Four-kantoor verleent zijn adviesdiensten vanuit EY Advisory.
Medewerkers: 261.000+ wereldwijd | 4.100+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: Londen (wereldwijd hoofdkantoor) | Rotterdam in Nederland
Omzet: ‎$34,8 miljard wereldwijd | €837 miljoen in Nederland

7. BDO

Na de Big Four is BDO het grootste accountancy- en advieskantoor van ons land.
Medewerkers: 67.000 wereldwijd | 2.500+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: Brussel (wereldwijd hoofdkantoor) | Eindhoven in Nederland
Omzet: ‎$8,1 miljard wereldwijd | €275 miljoen in Nederland

8. First Consulting

Dertien jaar geleden opgericht in Nederland, richt het snel groeiende First Consulting zich op operational consulting. 
Medewerkers: 210 in Nederland en het Verenigd Koninkrijk
Belangrijkste kantoren: Het consultancybureau opereert zonder een kantoor

9. Bain & Company

De derde ‘MBB’-strategiegigant is Bain & Company, dat werd opgericht in 1973 door een voormalig bestuurder van BCG, William Bain Junior.
Medewerkers: 7.000+ wereldwijd | 100+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: Boston (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam in Nederland
Omzet: ‎$3,4 miljard wereldwijd

10. Strategy&

Strategy&, het vroegere Booz & Company, is het op vier na grootste strategy consultancybureau ter wereld. Sinds 2014 maakt het deel uit van PwC’s Consulting business.
Medewerkers: 3.000 wereldwijd | 100+ in Nederland
Belangrijkste kantoren: New York (wereldwijd hoofdkantoor) | Amsterdam in Nederland 

Gerelateerd: Strategy en management consulting populairste branche onder studenten.