Opnieuw vrouw aan het roer bij Accenture Nederland: Irine Gaasbeek

28 maart 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel

Voor de derde keer op rij heeft Accenture Nederland een vrouw aan het roer. Irine Gaasbeek neemt de leiding over van Manon van Beek, die als opvolger van Anja Montijn-Groenewoud het Nederlandse kantoor de afgelopen jaren heeft mogen leiden. Met de benoeming van Gaasbeek als nieuwe Country Managing Director blijft Accenture een van de weinige adviesbureaus met een vrouw in het topbestuur.

Jo Deblaere, Chief Operating Officer (COO) bij Accenture in Nederland, laat in een reactie op de aanstelling weten: “Irine beschikt over een krachtige combinatie van vaardigheden, ervaring en een zeer klantgerichte instelling. Dat maakt haar een doorgewinterd leider en de juiste persoon om onze activiteiten in Nederland aan te voeren.”

“Met haar uitgebreide ervaring in onze Nederlandse tak heeft ze een indrukwekkende staat van dienst in klantsamenwerking en de groei van diverse bedrijfsonderdelen. En dit zal haar – en Accenture – uitstekend van pas komen in haar nieuwe functie.”

Irine Gaasbeek, Country Managing Director - Accenture

Sterk trackrecord

Gaasbeek, sinds 1994 werkzaam bij Accenture, waar ze als Business Analyst begon, kan bogen op een sterk trackrecord in het ondersteunen van klanten bij hun bedrijfstransformaties en het realiseren van groei. Gaasbeek heeft gedurende haar loopbaan gewerkt aan grootschalige projecten voor klanten in de chemie-, energie- en nutssector en de financiële dienstverlening. In laatstgenoemde sector heeft ze wereldwijd voor diverse klanten gefungeerd als klantaccountlead.

In 2006 werd Gaasbeek binnen Accenture benoemd tot partner en sinds 2014 staat ze als Managing Director aan het hoofd van de Financial Services-afdeling van Accenture in Nederland. In die rol is ze verantwoordelijk voor de praktijk die zich richt op de verzekerings- en bankensector en kapitaalmarkten.

In de periode daarvoor had ze de leiding over de SAP-afdeling van Accenture in Nederland en bekleedde ze verschillende managementfuncties binnen de Utilities- en Technology-afdelingen van Accenture Nederland.

Voorafgaande aan haar professionele loopbaan behaalde Gaasbeek een Master of Science-diploma in Applied Mathematics aan de Technische Universiteit Delft. Naast haar werkzaamheden voor Accenture maakt ze onderdeel uit van de raad van bestuur van stichting RoboValley, een innovatiehub voor robotica met het hoofdkantoor in Delft.

Momenteel wordt het Nederlandse kantoor van Accenture, met circa 442.000 werknemers en klanten in meer dan 120 landen een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld, nog geleid door Manon van Beek, die in 2013 de rol van Country Managing Director op zich nam. Net als Gaasbeek is Van Beek al sinds de start van haar carrière werkzaam bij Accenture, waar ze jarenlang fungeerde als Practice Lead van Accenture’s Utilities-praktijk, projecten in de energiemarkt aanstuurde en leidinggaf aan de Managing Consulting-divisie.

Vertrek Manon van Beek

Na 22 jaar bij Accenture te hebben gewerkt, heeft Van Beek besloten om eind dit jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat ze in september de overstap maakt naar de energiesector, waar ze bij netbeheerder Tennet wordt aangesteld als nieuwe CEO en bestuursvoorzitter. Deblaere: “We willen Manon bedanken voor haar leiderschap en 22 jaar toewijding aan Accenture. We wensen haar alle succes toe in haar nieuwe functie als CEO van TenneT.”

Als nieuwe Country Managing Director van Accenture Nederland zal Gaasbeek de leiding krijgen over de bedrijfsactiviteiten van Accenture in ons land, dat een uitgebreid palet aan diensten en oplossingen levert op het snijvlak van strategie, advies, digital, technologie en operationele dienstverlening. Specifiek zal Gaasbeek zich richten op groei door middel van innovatie en digitale transformatie.

Vrouwen aan de top

Met opnieuw een topvrouw aan het roer loopt Accenture Nederland voorop in ons land, als het gaat om het realiseren van een groter aandeel van vrouwen in de bestuurstop. Dat het aandeel van vrouwen in de top nog relatief laag ligt, hebben verschillende onderzoeken de laatste jaren laten zien. Zo bleek uit onderzoek van Strategy& bijvoorbeeld dat in 2016 slechts 3,6% van de nieuwbenoemde CEO’s binnen organisaties vrouw is.

Een ander opvallend gegeven dat naar voren komt uit onderzoek van Grant Thornton, is dat in 56% van Nederlandse organisaties ten minste een vrouw een senior managementfunctie bekleedt. Omgekeerd geldt dus dat dit in 44% van organisaties niet aan de orde is.

Ook binnen de grotere accountants- en adviesorganisaties wordt anno 2018 de absolute toplaag gedomineerd door mannen. Kijkend bijvoorbeeld naar de top-10 accountancy- en advieskantoren in ons land, blijkt dat deze uitsluitend door mannen worden geleid. Zo is Peter Bommel CEO van Deloitte, wordt PwC geleid door Peter van Mierlo, was tot eind 2017 Albert Roëll de topman van KPMG en wordt EY in ons land geleid door Coen Boogaart.

BDO wordt bestuurd door Dick den Braber, Bas Hidding is de bestuursvoorzitter van Flynth en Accon avm wordt geleid door Peter Feijtel. En ook bij Mazars en Alfa Accountants & Adviseurs is het niet anders, met respectievelijk Ton Tuinier en Fou-Khan Tsang aan het roer.

Baker Tilly Berk vormt sinds kort in dit rijtje de enige uitzondering. Daar werd Anneke van Zanen-Nieberg begin deze maand aangesteld als eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter, dat daarmee het enige top-10 accountantskantoor is met een vrouw aan de top.

Advisory

Bij de topfuncties van de Advisory-praktijken van de grotere zakelijke dienstverleners is een soortgelijk beeld zichtbaar. Zo worden bijvoorbeeld Deloitte Consulting (Managing Partner Erik Nanninga), KPMG Advisory (Partner Erik Schut), Atos Consulting (Managing Partner Michel van Buitenen), Capgemini Consulting (Marc Burger) en PwC Advisory (Partner Frank Engelen) allemaal geleid door mannen.

Accenture vormt in dit rijtje als een van de tien grootste advies- en consultancybureaus ter wereld dus een positieve uitzondering, met de benoeming van Gaasbeek als nieuwe Country Managing Director.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt op het vlak van vrouwen in de top voor te lopen. Een groter aandeel van partners in de Big Four bestaat uit vrouwen, en verschillende grote bureaus hebben zelfs een vrouw die de scepter zwaait. Grant Thornton UK wordt sinds 2015 geleid door CEO Sacha Romanovitch en zo leidt Vivian Hunt de UK en Ireland-praktijk van McKinsey & Company.