De beste consultancybureaus voor sales en commercieel advies

16 januari 2018 Consultancy.nl

Nederlandse managers zien EY als ’s lands beste adviseur op het gebied van sales en commercieel advies. Daarmee blijft het Big Four-kantoor Voogt Pijl & partners voor, dat erg hoog weet te scoren op de drie inhoudelijke criteria. De nummers drie en vier op de lijst, Deloitte en KMPG, werden de afgelopen drie jaar het meest ingeschakeld voor sales-advies.

Sinds 2001 doet business magazine Management Team (MT) jaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners. Voor de nieuwste editie van de studie werden bijna 2.600 beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven gevraagd naar hun tevredenheid over meer dan 1.000 dienstverleners verspreid over 53 categorieën. Ook werden dienstverleners beoordeeld op drie factoren: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering

De beste bureaus voor sales en commercieel advies

Een van de categorieën waarbinnen de dienstverleners dit jaar werden beoordeeld, is sales advies & training. Het adviesbureau dat deze editie als beste uit de bus komt binnen deze categorie is EY. Het Big Four-kantoor scoort daarnaast een 3,83 voor zowel zijn klantgerichtheid als voor zijn excellente uitvoering, terwijl het productleiderschap met een 3,67 wordt beoordeeld.

De tweede plaats in de ranking gaat naar Voogt, Pijl & Partners, dat bovendien erg sterk scoort op de inhoudelijke criteria. Met een 4 voor klantgerichtheid en excellente uitvoering en een 4,4 voor productleiderschap doet het bureau het bijvoorbeeld op alle drie de onderdelen beter dan koploper EY. De scores voor productleiderschap en excellente uitvoering zijn bovendien zelfs de hoogste van alle bureaus op de lijst. Het adviesbureau, dat eind vorig jaar nog zijn managementteam versterkte, laat weten “trots” te zijn op de notering: “Dank aan onze opdrachtgevers voor het gestelde vertrouwen! Wij zien deze uitkomst als erkenning van onze inhoudelijke kennis en persoonlijke betrokkenheid bij onze opdrachtgevers.”

De beste consultancybureaus voor sales en commercieel advies

De op twee na beste sales consultancy is Deloitte, dat voor zijn klantgerichtheid, productleiderschap en excellente uitvoering respectievelijk is beoordeeld met een 3,82, een 3,76 en een 3,69. Het bureau blijft daarmee net Big Four-concurrent KPMG voor, dat op de vierde plek staat. Een plaats lager staat het veel kleinere Puur Sales, een bureau gespecialiseerd in sales-detachering en werving en selectie. Het wereldwijd opererende Accenture, dat onlangs weer twee bedrijven inlijfde, valt net buiten de top vijf, waarmee het wel nipt PwC – de laatste Big Four-speler in de lijst – weet voor te blijven.

De achtste positie wordt ingenomen door het in Hoofddorp gevestigde RedFoxBlue, dat met een 4,2 van alle bureaus het beste scoort op het gebied van klantgerichtheid. Een plaatsje daaronder bevindt zich ICT-dienstverlener Capgemini Consulting. De top tien wordt gecompleteerd door adviesbureau The Brown Paper Company, dat recentelijk door oprichter Wessel Berkman werd verkocht aan het management. Een plaats daaronder, op de elfde positie, staat Novisource uit Nieuwegein, dat zich in zijn advies richt op het snijvlak tussen business en IT. Het laatste bureau dat een plekje heeft weten te veroveren in de ranking van beste adviseurs op het gebied van sales en commercieel advies, is zakelijk dienstverlener Conclusion.

Meest ingeschakeld

Terwijl EY en Voogt, Pijl & Partners door de respondenten zijn aangewezen als de twee beste salesadviseurs, betekent dit niet dat deze bureaus ook het vaakst werden ingeschakeld. Gekeken naar welke bureaus de afgelopen drie jaar de meeste zaken deden met de aan de studie deelnemende bestuurders, blijkt dat EY en Voogt Pijl & Partners op dit vlak met respectievelijk 7% en 6% zelfs beneden gemiddeld uitkomen. Het zijn de nummers drie en vier in de ranking, Deloitte en KPMG, die met afstand het meest werden ingehuurd. Deloitte doet het met 20% nog wat beter dan KPMG, waar 17% van de managers de afgelopen drie jaar zaken mee deed.

De derde plek op dit gebied is voor PwC, dat met 10% op gepaste afstand volgt op de top twee. Veel korter daarachter volgen Accenture, Capgemini Consulting en The Brown Paper Company met elk 9%. Puur Sales werd, net als EY, de laatste drie jaar door 7% van de respondenten ingezet. Novisource en Conclusion komen ten slotte net als Voogt Pijl & partners uit op 6%.

Onderzoeksverantwoording

De managers die aan het onderzoek meewerkten, werd gevraagd naar hun ervaringen met verschillende dienstverleners, waarbij ze zich enkel mochten uitspreken over die bedrijven waarmee ze de laatste drie jaar zakelijk contact hebben gehad. Hierbij konden de respondenten aan de verschillende dienstverleners scores toekennen op een schaal van 1 tot 10, waarmee werd uitgedrukt hoe waarschijnlijk ze het achten dat ze deze dienstverleners zouden aanbevelen aan een vriend of collega. Op basis hiervan werd de Net Promotor Score berekend, die de basis vormt voor de ranglijsten van de zogeheten 'MT1000'.

Daarnaast werden de dienstverleners, conform het model van Treacy en Wiersema, beoordeeld ten aanzien van drie inhoudelijke factoren: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering. Aan elk van deze onderdelen konden de respondenten minimaal 1 en maximaal 5 sterren toekennen. Tot slot werd in het onderzoek ook nog ook gekeken welke leveranciers het meest werden ingeschakeld door de respondenten.

Overige rankings van de MT1000: Data analytics en business intelligence  |  Human capital- en HR-advies  |  Supply chain management en logistiek  |  Interim-management en detachering  |  Strategisch en organisatieadvies.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup